Додик: Нису се стекли услови за повратак Срба у институције БиХ

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Представници Републике Српске ће наредних дана израдити приједлог на који начин се може ријешити Инцков закон, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, на прес-конференцији у Бањалуци.

"Не можемо да прихватимо да буде политичка одлука да се Српској одузимају шуме, имовина. Не можемо да прихватимо да то буде предмет разговора на ниову БиХ, тиме се мијења суштина Дејтонског споразума", рекао је Додик.

Додик је навео да ће српски представници ићи на сједнице само онда када процијене да је то потребно.

"Тражићемо да се отклоне разлози зашто српски представници не учествују у раду у заједничким институцијама", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је истакао да су спремни да подрже договоре о Изборном закону о избору члана Предсједништва БиХ између друга два конститутивна народа.

Опозиција злоупотребљава Вучићеву забринутост за дешавања у БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ изјавио је да опозиција у Републици Српској покушава да злоупотријеби забринутост и интерес предсједника Србије Александра Вучића за дешавања у БиХ.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да опозиција различито интерпретира разговор са Вучићем, те да би било добро да још једном прочитају заједничку изјаву.

"Покушавају да припишу или напреве атмосферу да је све то нешто готово или дефинитивно урађено. У наредним данима треба о том питању разговарати, јер није мало ако предсједник Србије замоли ову структуру да о томе размисли", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, треба се реферирати око тога, али нису отклоњени разлози који су довели до тога да српски представници не учествују у одлучивању у заједничким органима.

"С друге стране, поновићу члан Четири закључака Народне скупштине који каже да наши представници могу да учествују у ономе што је у интересу Републике Српске", навео је Додик и додао да је учествовао на свим сједницама Предсједништва.

Што се тиче Савјета министара, Додик је рекао да је исто поступано, наводећи као примјер одлуку о привременом финансирању.

"Али, жеља опозиције је да се врате у заједничке институције, а да се неко други окриви за то. Они имају капацитет да то и ураде, могу заједно са Адилом Османовићем да имају пет гласова за одлучивање у Представничком дому. Што се нас тиче, ми ћемо разматрати разлоге и услове зашто не учествујемо", нагласио је Додик.

Он је додао да ће о овом питању покушати да разговарају и са опозицијом у Републици Српској и да виде на који начин могу то питање да поставе на дневни ред.

"Све острашћене изјаве које долазе од опозиције су усмјерене ка томе да би се појачао притисак на Републику Српску, да би се одагнали ратно-хушкачки позиви многих фактора из ФБиХ који сматрају да је вријеме да се обрачунају са Републиком Српском и Милорадом Додиком. Ту имају заједнички интерес", истакао је Додик.

Додик је навео да је ту и Кристијан Шмит, те да постоји анормална ситуација да грађанин друге земље долази у БиХ, лажно се представља високим представником и покушава да држи лекције свима.

"Кад год он проговори морам да кажем да је он лажан, да није именован од Савјета безбједности УН, да само то даје легитимитет, а не његов изглед, поријекло...", рекао је Додик.

Према Додиковим ријечима, они који су послали Шмита сматрају да у БиХ живе лудаци чим могу да пошаљу неког тако неартикулисаног, који овдје говори како има добре намјере, а у суштини нема лагитимитет.

"Из тог разлога ћу се увијек бавити с њим. Нико из Републике Српске неће разговарати с њим у функцији високог представника јер он то није", навео је Додик.

Додик је рекао да је Шмит полупао лончиће, те да је велика срамота за Њемачку што стоји иза таквог лузера, којем је најважније да се Милорад Додик искључи из политике.

Српска не смије да прихвати да они који јој се намећу одлучују у њено име

Додик је рекао да Република Српска не смије прихватити Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, нити да они који јој се намећу одлучују у њено име.

"Српска не смије прихватити такве мешетаре и лажове, оне који покушавају да се наметну. Не смије прихватити да они одлучују у наше име, јер то и није предвиђено Дејтонским мировним споразумом", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик је навео да је све накарадно до мјере бесмисла у коме се налази БиХ, а поготово са додатом аромом или горчином, јер Кристијан Шмит покушава себе да представи важном фацом, а у суштини није ништа.

Он је подсјетио да је Република Српска раније пролазила кроз тешке периоде и имала много тежих питања.

"Нема проблема да се разговара и договара на нивоу БиХ, али се тамо морају уважавати интереси Републике Српске и српског народа", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, да је неко желио измјенама Кривичног закона БиХ да смири ситуацију у БиХ, вјероватно би у тим својим брљотинама које је раније предложио Валентин Инцко написао и то да је једнако кажњиво ако неко назове Републику Српску "геноцидном творевином" или Србе "геноцидним народом" или "геноцидашима" и да исто иде пет година у затвор.

"Одредбама Кривичног закона који је наметнуо Инцко све је усмјерено ка томе да се наметне атмосфера да управо они који тако нешто говоре могу некажњено то да раде, а други не смију о томе уопште да дискутују јер је то нешто готово. Направили су атмосферу да Република Српска жкао геноцидна творевинаж не може да постоји и треба је демонтирати", каже Додик.

Додик је напоменуо да они већ дуже покушавају да демонтирају Републику Српску, али да им то не иде баш успјешно јер су за то потребни Срби који то неће да ураде.

"Ми имамо наш демократски капацитет и спремни смо да га употријебимо. Присуствоваћу првој сједници Предсједништва БиХ и одлучиваћу онако како ја сматрам да треба. Не може нико очекивати да ми одлучујемо онако како они очекују, а да ми само тамо долазимо и гласамо за њихова рјешења. То се никада неће десити", поручио је Додик.

Говорећи о санкцијама које су САД увеле против њега, Додик је рекао да санкције апсолутно ни за кога, па ни за њега, не представљају неку баш сјајну ситуацију.

"Сада ми је јасно да политике уважавања Републике Српске не пролазе код њих и да су Американци у потпуности на страни муслимана у БиХ, да су њихови извршиоци радова који су смислили талас неких нових санкција. Тај дио америчког естаблишмента који је направио причу на рату и измишљотинама о Србима као лошим момцима вратио се поново и покушава да по својој мјери овдје кроји и доноси одлуке", оцијенио је Додик.

Он је рекао да познаје лично замјеника помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара и да мисли да он има потенцијал и "да нареди да се човјек ликвидира".

"То не мора да нас брине. Република Српска стоји добро и има стабилне рачуне. Српска има своје пријатеље и искључиво ће се бавити питањима Устава БиХ и то је позиција", истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да не разумије да Република Српска не може да добије оно што јој је дато Уставом БиХ.

"Када сам питао Ескобара зашто се крши Устав БиХ и Дејтонски споразум и да то није у складу са Дејтонским споразумом, он ми је одговорио да је то могуће, али је у складу са политикама", појаснио је Додик.

Додик је закључио да Република Српска мора остати завјет српског народа и свих који у њено име одлучују.

Неприхватљив избор српског члана Предсједништва у парламенту БиХ

Додик је навео да не долази у обзир никакав избор српског члана Предсједништва у парламенту БиХ.

"Бираће се Србин и остали из Републике Српске и то директним избором, што је једино могуће на простору Српске. То је битно јер ће се у Федерацији БиХ бирати Хрват, муслиман и остали. Понављам, прихватљиво је да Српска бира Србина и остале, што можемо додати. Ништа друго нећемо промијенити", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је у вези са преговорима о измјени изборног законодавства БиХ поручио да ће српски члан Предсједништва бити онај којег изабере народ и то је најважније.

Додик је констатовао да са аспекта Српске остају три члана Предсједништва БиХ, те да су неприхватљиве калкулације да се уведе још један, четврти члан из реда осталих.

Он је у вези са својим недавним састанком са предсједником Србије рекао да Александар Вучић није тражио, већ замолио да представници Српске размотре да се врате у заједничке институције БиХ.

"Ништа на том плану није налогодавно. Нико никоме није ништа наредио", рекао је Додик и додао да се стално тражи начин да се спорна питања у БиХ ријеше.

Додик је рекао да представницима из Републике Српске није лако ићи у заједничке институције, али да су изабрани да тамо буду, без обзира колико им то било мучно.

"Љепше нам је бити у Бањалуци. У сваком случају закључке које је донијела Народна скупштина о учешћу наших представника у заједничким институцијама писао је /лидер СДС-а Мирко/ Шаровић у знатном обиму, а сва галама се навалила на мене, од чега не бјежим", рекао је Додик.

Он је истакао да Српска није предузела ниједан корак и да нема план о територијалном угрожавању БиХ.

"То је лажна оптужба која иде стално. Ми тражимо само БиХ која је предвиђена Уставом. Дакле, можемо да прихватимо само ону БиХ која је састављена од два ентитета и три народа", нагласио је Додик.

Он је рекао да опозиција "општом галамом" стално гледа да нешто ушићари, али да владајућа коалиција у Српској води одговорну политику, којој приступа на најодговорнији начин.

Он је навео да не може прихватити било какве одлуке Кристијана Шмита "јер он не постоји".

Додик каже у вези с тим да би будућност БиХ са нелегалним Шмитом била лажљива.

"Он се представља да постоји. Зато билда своје мишиће стално неким причама. Мислим да је бијесан и да је под великим притиском муслимана да нешто уради... Да он, рецимо, нешто сад предузме - не знам, нећу прихватити. Како да прихватим одлуку човјека који не постоји. Значи, не можете прихватити њега и његове одлуке, без обзира што он сада тамо бјесни и понаша се као слон у стакленој башти покушавајући да придобије пажњу", појаснио је Додик.

Коментаришући спекулације да би Шмит могао да га смијени, Додик је рекао да о томе не може причати хипотетички, али да би то била још једна накарада.

"И то она у којој човјека који је добио највише гласова на изборима (Милорада Додика) смјењује неки странац који нема мандат. Како би то изгледало, видјећемо", закључио је Додик.

Ескобар и Нелсон настављају да лажу

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да замјеник помоћника државног секретара САД и специјални изасланик америчког предсједника Габријел Ескобар и амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон настављају да лажу када је ријеч о санкцијама које су му уведене.

Одговарајући на питања на конференцији за новинаре у Бањалуци, Додик је упитао шта су допринијеле санкције о којима говори Ескобар.

"Кажу не могу се вршити трансфери новца. Што се мене лично тиче нисам вршио никакве трансфере нити имам неке рачуне у иностранству. Знају они то савршено добро, али настављају да лажу и он и Нелсон. Нисам знао да су толики лажови. Невјероватно лажу", истакао је Додик.

Он је рекао да за Ескобара постоји низ шпекулација да је добио силни новац док је радио у Црној Гори.

"Да ли је то истина или није ја не знам, али пошто они шпекулишу о мени и ја имам право да изнесем шпекулације које сам чуо. Знамо да неке дипломате Стејт департмента имају имовину у Црној Гори", нагласио је Додик.

Говорећи о најавама званичног Брисела везаним за могућност да ускрате средства за БиХ, Додик је навео да је ту ријеч о раније утврђеним средствима од којих је дио већ дошао у БиХ.

"Други дио треба да стигне. То је дио помоћи везано за пандемију и нема везе са структуралним средствима везаним за ове процесе. Ми смо у процесу разговора са ЕУ око средстава из пакета од девет милијарди за западни Балкан, предвиђеним за БиХ. Република Српска је добила три или четири пројекта за праћење на кредитној основи са дијелом донације", рекао је Додик.

Он је објаснио да је ријеч о пројектима изградње ауто-пута од Добоја до Модриче, пута Шћепан Поље - Фоча и пруге од Шамца према Добоју.

"Ми ћемо градити ауто-пут и ако не добијемо та европска средства, наравно добро би било да се она добију. Опште је познато да су сва та средства политички мотивисана и да се у том погледу траже политички уступци. Ми ћемо видјети како ствари стоје у том погледу", нагласио је Додик.

Говорећи о посјети комесара ЕУ за проширење и сусједство Оливера Вархељија, Додик је рекао да је тема разговора током те посјете било управо оно што је Верхељи рекао, а не оно што представља "бошњачка машинерија по свијету".

"Он је дошао и рекао да је став европске политике да се обезбиједи функционисање заједничких институција и да требамо ми Срби да се тамо вратимо. Ниједног тренутка није било никаквих уступака ни нама ни било коме другоме", рекао је Додик.

Говорећи о необјективности "бошњачке машинерије", он је навео примјер парламента Њемачке у којем је муслиман поријеклом из Котор Вароши именован за извјестиоца са ових простора.

"Сада ја требам да кажем да је он објективан и да га треба послуштати. Наравно да није ни објективан ни да га треба послушати. Према ономе што је прво рекао не мора ни долазити овдје", истакао је Додик.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана