Додик: Нисам против ЛГБТ групације, него против оног што пропагирају

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да у погледу заштите школа у Српској апсолутно стоји на становишту да свим активистима ЛГБТ групације треба забранити приступ да пропагирају такве ствари.

-Циљ је и да се из уџбеника избаце сви могући садржаји те врсте, чак и да покушамо да видимо на који начин све то регулисати кроз друштвене мреже. Сматрам да то загађује јавни простор и друштвени живот, те да то треба елиминисати - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Појаснио је да остаје против садржаја које људи из ЛГБТ групације пропагирају, а да није против њих.

Додик је рекао да су припадници ЛГБТ заједнице слободни да у свом приватном животу упражњавају шта хоће, али да је он против пропаганде и пројеката којима иду да то све наметну као обавезу у укупном јавном дискурсу.

Он је рекао да припадници ЛГБТ заједнице имају право да живе свој живот и у том смислу буду заштићени, али не и да другима намећу своје вриједности.

-Ово је наш начин живота и ја то покушавам да заштитим - поручио је Додик.

Додик је рекао да је против тога да истополни бракови усвајају дјецу.

Он је рекао да поштује премијера Србије Ану Брнабић и њен начин живота, јер она, како каже, никоме не намеће ништа.

Биће донесен закон о НВО

Милорад Додик изјавио је да ће у Српској сигурно бити донесен закон о невладиним организацијама, те да то неће моћи да зауставе странци, па ни сама ЕУ.

Коментаришући слање у скупштинску процедуру Нацрта закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација и да ли је ово рјешење требало да буде усвојено и раније, Додик је новинарима у Бањалуци изјавио да је Република Српска то покушала 2018. године, али је од тога одустала након интервенција које су биле снажне из ЕУ, те поручио да сада неће бити тако.

Он се осврнуо и на америчке ставове у вези са овим питањем, гдје се отворено каже да САД имају такав закон, али не препоручују другим земљама да учине исто.

-Имате невјероватну ствар Американци кажу - да, ми смо донијели закон о НВО 1938. године, поправили смо га три пута, али не препоручујемо другим земаљама и владама да тај закон донесу. Шта то говори? Како то једна ствар важи за њих, а друга за нас? - упитао је Додик.

Он је поручио да ће закон о НВО сигурно бити усвојен, као и Нацрт измјена и допуна Кривичног законика којим се уводи клевета као кривично дјело.

-Постоји јавна расправа и вјерујем да ће се у њу укључити сви заинтересовани. Покушаћемо да усагласимо најбоља рјешења и праксу у вези са тим законима - рекао је Додик.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је раније данас да је Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, који ће се наћи пред посланицима у Народној скупштини, упућен ради уређења ове области да би се обезбиједила јавност и транспарентност рада, чиме се јачају темељи владавине права и повјерење грађана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана