Додик: Није сигурно да ће власт у БиХ бити формирана у наредне три седмице

ATV
Додик: Није сигурно да ће власт у БиХ бити формирана у наредне три седмице

Није сигурно да ће Савјет министара БиХ бити формиран у наредне три седмице, како је и предвиђено Спорзумом који су потписали СНСД, ХДЗ и СДА – поручује то српски члан Предсједништва БиХ.

Уколико власт не буде формирана у задатом року, Република Српска ће на својој територији, упозорава Милорад Додик, одбацити све одлуке и пренесене надлежности на БХ-институције које нису изричито дефинисане Уставом. Јасно је, каже Додик, и да неће дозволити да Годишњи национални план реформи буде послат у сједиште НАТО-а, што је услов Жељка Комшића за сазив сједнице Предсједништва. Због тога су, сматра Додик, и могуће поновне опструкције за формирање Савјета министара, нарочито јер Споразум није обавезујући за остале странке. 

“Нисам сигуран, али ми је на неки начин и свеједно. Дакле, ја сматрам да је било неопходно доћи до овог Споразума и показати да су они који га буду оспоравали ти који ће сносити политичку одговорност за све потезе које ћемо ми или било ко други понудити. И Хрвати су незадовољни ако до тога не дође. И Хрвати хоће формирање. Они су за АНП, али не инсистирају зато што нема консензуса. Ово је измишљена прича од стране Бошњака”, истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ. 

Уколико не дође до формирања власти у задатом року, Република Српска ће, између осталог, одбацити Оружане снаге, и одлуке Суда и Тужилаштва БиХ, тврди Додик. На БХ-ниво пренесене су 83 надлежности које су отете Републици Српској, а Влада и Народна скупштина Републике Српске биле би обавезне за оспоравање свих аката и забрану рада одређених БХ-институција и прописа БиХ у Републици Српској.

“Да се све оно што је мимо Устава БиХ овдје елиминише и забрани, између осталог да се законом Републике Српске или неким актом који је проводив каже да се не признаје Суд и Тужилаштво и њихов рад на простору Републике Српске, јер није уставан, да се не прихвата рад СИПЕ на простору Републике Српске јер није уставна та институција, јесте наметнута високим представником, немају надлежност за одбрану, немају надлежност за финансије”, нагласио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ. 

Република Српска наставиће да поштује Дејтонски мировни споразум у БиХ. А БиХ има обавезу, тврди Додик, да поштује став и Резолуцију народне скупштине Републике Српске о војној неутралности. Јасан је став да нема уласка БиХ у НАТО и да је са Алијансом могућа искључиво сарадња по угледу на Србију. Придруживање НАТО интеграцијама биће могуће само када на то пристане и Република Србија, каже Додик. Подсјећа и да се у преамбули потписаних принципа нигдје не спомиње слање Годишњег програма у Брисел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана