Додик: Нема Србина којег Хаг неће осудити

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Не постоји Србин којег неће осудити Међународни механизам за кривичне судове у Хагу, па тако и бивше званичнике Службе државне безбедности Србије Јовицу Станишића и Франка Симатовића који су осуђени на по 15 година затвора, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Њихова пресуда апсолутно говори да је дужина трајања изречене казне идентична чињеници да нису имали доказа и да су тражили временски простор да би 15 година казне било исто као њихов боравак у Хагу. То значи да њих двојица не могу да туже Трибунал и наплате одштету", рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да Хаг одише силом, ароганцијом и неправдом и да је све промашено оним што се хтјело постићи Трибуналом, те да помирење на овим просторима није успостављено његовим пресудама.

"Још више има неразумијевања, а убице Срба нису подвргнуте правди. Њихова ранија одлука да војно и политичко руководство Срба у Српској и Србији доведу у Хаг и осуде вјероватно се сада завршава. Нису имали никаве чињенице у наведеном предмету, као ни против Војислава Шешеља и Биљане Плавшић и много чега другога. Шта је Момчило Крајишни урадио, кога је убио, и ради свега наравно да трпимо", навео је Додик.

Некадашњим челницима ресора Државне безбедности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, којима је Хашки механизам изрекао по 15 година затвора, пресуђено је да су били саучесници у "удруженом злочиначком подухвату", који је, наводно, довео до злочина у Бијељини, Зворнику, Шамцу, Добоју, Санском Мосту и Трнову.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана