Додик: Нема пута БиХ у НАТО, нити ће га бити, а за то нису криви ни Иванцов ни Русија

ГС
Додик: Нема пута БиХ у НАТО, нити ће га бити, а за то нису криви ни Иванцов ни Русија

БАЊАЛУКА, - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да одлуке о чланству БиХ у НАТО нема, нити ће је бити, те да о томе "одлучујемо ми у Републици Српској".

На питање Срне да прокоментарише изјаве Жељка Комшића и Бакира Изетбеговића да се амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов мијеша у унутрашње ствари БиХ и "не поштује одлуке њених институција" када је ријеч о томе да ли БиХ треба ући у НАТО, српски члан Предсједништва је рекао да одлуке о чланству у НАТО нема и да нема пута БиХ у тај савез, нити ће га бити.

- За то им нису криви Иванцов ни Руска Федерација.  Руска Федерација има пријатељску политику према БиХ, засновану на међународном праву, не кријући да има добре односе са Републиком Српском - нагласио је Додик.
Он је истакао да Комшић и Изетбеговић не воде принципијелну политику, нити бране интересе БиХ, јер то што говоре није интерес Републике Српске.
- Они су обични трбухозборци својих ментора, који се крију по другим амбасадама у Сарајеву. Да су заиста заштитници интереса БиХ у коју се куну не би жртвовали свог министра безбједнисти зарад амбасадора Пакистана, и не би пажљивије гледали шта каже Савјет за провођење мира, измиљено тијело, него парламент БиХ, биран на изборима - констатовао је Додик.

Иванцов је у колумни за "Глас Српске" рекао да је Русија против ширења НАТО-а, који је проузроковао патњу невиних цивила, али да су интеграционе тежње БиХ "ваша унутрашња ствар". Констатовао је да је видио да у БиХ не постоји консензус о интеграцији у НАТО те да покушаји да се "прогура" та интеграција подривају темеље функционисања БиХ као државе три равноправна народа и два ентитета са широким уставним овлашћењима и доводе у питање безбједност и стабилност.

Комшић је изјавио да оваквом поруком амбасадор Руске Федерације "исказује непоштовање према одлука институција државе БиХ, а које су донесене потпуним консензусом у једном континуитету од најмање десет година", док је Изетбеговић навео да "имамо гурање Русије у унутрашње ствари БиХ".

-  Одлуке БиХ о НАТО-у су доносене давно, шта има Русија везе с тим – рекао је Изетбеговић.

Очекивана одлука Уставног суда

Српски члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је одлука Уставног суда БиХ у вези са оцјеном уставности одгађања локалних избора спрега на нивоу БиХ, те да је била очекивана.
- Ми смо то само послали тамо да се види да они то неће да ураде и ево то се и десило - рекао је Додик.

Додик је напоменуо да се овај суд сада прогласио ненадлежним, а да се до сада изјашњавао и о стварима за које јесте и за које није надлежан.

- Оно што смо раније звали удружени злочиначки подухват, то је сада удружени судски подухват који иде за тим да се очигледно нелегалне ствари не пресуђују - рекао је Додик новинарима на Козари гдје је данас присуствовао обиљежавању годишњице Битке на Козари.

Он је додао да се СНСД припрема за изборе, да не тражи одгађање избора, да жели да се избори десе.

На питање ко кочи сарадњу БиХ са Европолом, Додик је одговорио да су то коче покушаји да се централизују одређене безбједносне функције у БиХ.

- Морају се поштовати права и надлежности добијени Уставом и позиционирање институција у БиХ на тај начин. Никаква централизација и концентрација безбједносних мјера и институција у БиХ се неће десити - додао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана