Додик: Нећу побјећи нити ћу у затвор

Срна
Додик: Нећу побјећи нити ћу у затвор

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се не плаши суђења због неизвршавања одлука Кристијана Шмита, да неће побјећи нити ће отићи у затвор.

- Нећу побјећи нити ћу отићи у затвор. Прије ће БиХ пропасти него што ћу ја отићи у затвор - рекао је Додик и додао да је на правосуђу БиХ да докажу оптужбе за које га терете.

За захтјев одбране за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић, Додик је навео да је она била у тиму одбране Насера Орића, као и да је као судија ослободила неколико људи који су починили злочине над Србима.

-Та жена треба мени да суди. Радила је прије тога у ОХР-у, ради се о особи која ће по дифолту одлучити да је Милорад Додик крив што постоји - рекао је Додик вечерас за РТРС.

Он је додао да човјек не може ментално да прихвати да је Додик крив што не поштује Шмита и да због тога треба да лежи у затвору, а да је слободан Орић којег је судија Дедовић ослободила или помогла у ослобађању, а убио је судију и био командант муслиманских јединица на подручју гдје је Елфета Весели убила дјечака Слободан Стојановића.

Он је навео да странци покушавају да управљају овим процесом, те да је све то у ствари како би га склонили са политичке сцене.

За Шмита је поновио да је нелегалан, нелегитиман, да измишља.

Он је указао да “ми имамо озбиљан проблем са Америком и ЕУ који овдје ускраћују наша уставна права, али то није безизлазно”.

-Нисам ја политички пролупао ни ментално већ не желим да будем дио наметнуте матрице понашања у коме су они нешто посебно, а ми смо реметилачи фактор - рекао је Додик и додао да Срби нису народ који је олако прихватао туторе.

Он је напоменуо да наратив да је овдје позитиван амерички утицај, а негативан руски намећу западњаци, Американци и остали из Брисела, који имају проблем са Русијом.

Предсједник Српске је истакао да се насилно покушава наметнути рјешење о независном Косову, што Срби тамо не желе то да прихвате, нити Србија, а Република Српска сматра да је Косово саставни дио Србије, док Нијемци и остали игноришу ти ситуацију.

Коментаришући посљедња дешавања у Бањској, Додик је рекао да жали због страдања и једних и других, али истиче да би Срби на Косову требало да се заштите.

- А на то су нијеми из међународне заједнице - истакао је Додик и додао да Срби на Косову и Метохију имају право на свој политички одраз и да траже статус какав мисле да треба да имају.

Према његовим ријечима, проблеми на Косову нису изоловани које српски народ има већ су интегрални дио проблема.

Додик је истакао да догађај у Бањској није терористички акт и да тај случај на Косову говори да постоји дубока подијељеност, муслимани у Сарајеву су на страни Албанаца, што је нелогично јер “ако сте за територијални интегритет БиХ, онда не можете да будете против рушења територијалног интегритета Србије”.

- Они су за то да се одвоји Косово, а спремни су да пријете ратом ако Република Српска каже да ће се одвојити. Како је могуће да Косово има право, а ми немамо? - упитао је Додик.

Он је додао да је потпуно погрешно од политичара у Сарајеву да тако показују подршку неријешеном проблему.

-Ако хоћете да живите са нама у БиХ, поштујте нашу историју и наше ставове, немамо претензије према Федерацији, чак ни према тамо гдје живе Срби. Постоји и граница и линија разграничења. Ми немамо потребу за било чим, нећемо дозволити упаде, нарушавање безбједности, не спремамо се за рат, немамо за то потенцијал - рекао је Додик.

Споразум о суверености БиХ је, каже, предложио да би видио колико је све подмукло, наводећи да преузима обавезу да се одржава суверена БиХ, али да Бошњаци неће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана