Додик: Неће овдје бити рата, то су флоскуле којима из Сарајева плаше стране

Срна
Додик: Неће овдје бити рата, то су флоскуле којима из Сарајева плаше стране

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да БиХ не би било да у њеним темељима нема конститутивности два ентитета и три народа.

Додик је то рекао у интервјуу за Вечерњи лист, коментаришући изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића да "Бошњаци трпе терор мањине".

Српски члан Предсједништва је устврдио да у БиХ постоји један народ који инсистира на "грађанској" БиХ, и два народа која инсистирају на конститутивности.

- Ја не разумијем коме они то могу подвалити. С друге стране, Хрвати и Срби инсистирају на конститутивности народа и паритету из Дејтона док се другачије не договоримо. Сада имате један народ који жели реализацију 'грађанске' приче, а друга два народа то не желе. То су Срби и Хрвати. Ако се на томе буде инсистирало, вјероватно ће представници та два народа донијети заједничку декларацију и тражити да изиђу из БиХ јер им се оспоравају права загарантована уставом и Дејтонским мировним споразумом - каже Додик.

На констатацију да се из Сарајева често чује да "нема распада БиХ" без рата, Додик одговара да су то "само флоскуле којима Бошњаци желе да заплаше странце".

- Какав рат, какве глупости. Неће овдје бити рата. То су флоскуле којима Бошњаци из Сарајева настоје плашити странце. Ми овдје желимо доносити политичке одлуке, а они пријетећи ратом желе задржати своје право да буду тутори и да мајоризују друга два народа у БиХ. Ако желе БиХ као већински народ, онда морају дати многе концесије – нагласио је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана