Додик: Не постоји могућност да Српска прихвати индиректни избор

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да на преговоре о Изборном закону БиХ неће ићи јер је то ствар Федерације БиХ и да не треба трошити вријеме јер нема могућности да Република Српска прихвати индиректни избор.

Додик је, након састанка предсједника странака владајуће већине у Српској са директорком при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст и вишим званичником Министарства спољних послова САД задуженим за изборну реформу у БиХ Метјуом Палмером, рекао да је кључно питање Изборни закон и изборна реформа која га дефинише.

- Ми из већинске коалиције у Републици Српској имали смо разговор. Колико смо разумјели, разговор ће се обавити и са представницима опозиције из Српске. Они су нам изнијели своју техничку агенду да обаве овдје разговор ујутро са Интерресорном групом, а онда се селе у Неум - рекао је Додик.

Он је додао да ће Ајхорст и Палмер покушати да нађу рјешење.

- У Неуму ће покушати да добију одређена олакшења која се реферирају на двије ствари, односно Предсједништво БиХ и Дом народа ФБиХ. Оно што они сматрају да ће бити неопходне неке мале измјене Устава, како они то кажу, како би се обезбиједило да се донесе тај нови изборни закон. И то наравно не може без нас. Ми смо заинтересовани да за рјешења везана за Дом народа у ФБиХ, јер смо свих ових година били потпуно дискриминисани као народ у Федерацији. И у том погледу гледаћемо на који начин ће бити предложене промјене, да видимо и да буде омогућено да Срби могу бирати делегацију. И та делегација у правилу има попуну каква се предвиђа Уставом, а не да буде од 17, десет, девет, како јуе то било - додао је Додик.

Додик је рекао да је на данашњем састанку први пут разговарано о Дому народа ПСБиХ и начину избора представника, преноси РТРС.

- Народна скупштина Републике Српске има право да изабере своју делегацију и Републику Српску могу представљати и други, не само Срби. Да ли ће доћи БиХ у такво стање, то је ствар процеса. Али, у Републици Српској је прописан начин избора и Српска ће својом скупштинском већином бирати своју делегацију. Не тврдим да неће бити других народа у тој делегацији - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана