Додик: Не бих се изненадио да ПИК повуче Инцкову одлуку

Срна
Додик: Не бих се изненадио да ПИК повуче Инцкову одлуку

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поновио је данас да једино Савјет за спровођење мира /ПИК/ БиХ може деблокирати рад институција БиХ и да се не би изненадио да ово тијело, које је подстицало бившег високог представника Валентина Инцка да допуни Кривични закон БиХ, повуче ту одлуку.

"У сваком случају, док се то не учини, немамо потребе да расправљамо и одлучујемо у Парламентарној скупштини", рекао је Додик, констатујући да спорна одлука није била приједлог ниједног домаћег органа па да би Парламентарна скупштина о томе одлучивала.

Додик је истакао да су предсједник Републике Српске, Народна скупштина, као и он у својству предсједника најјаче политичке партије у Српској, били у праву доношењем одлуке о стављању ван снаге Инцковог рјешења у вези са допуном Кривичног закона БиХ.

"Одавде идем у Бањалуку да учествујем у раду проширеног колегијума Владе да се договоримо о динамици израде радних аката и да одржимо рок за акте који враћају уставну потенцију Републици Српској", навео је Додик.

Он је поновио да Република Српска не жели да узурпира ништа од онога што је БиХ дато Уставом и Дејтонским споразумом и да ће те ствари и даље остати БиХ.

"Не удара се ни на једну уставну ствар која припада БиХ, Федерацији БиХ или кантонима", рекао је Додик на конференицји за новинаре у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, очигледно постоји проблем зашто Република Српска има та права и да неки желе да то грубом силом отму.

Српски члан Предсједништва БиХ навео је да високи представници и троје страних судија у Уставном суду БиХ континуирано руше уставни поредак БиХ, због чега ће спорне одлуке Уставног суда бити проглашене ништавним.

"Земљиште ће бити уписано на Републику Српску, како што јој и припада, јер нигдје у Уставу не пише да БиХ има своју имовину. А Устав је рекао да само оно што је изричито дато БиХ припада БиХ, а све остало ентитетима. Не може Уставни суд да одређује како то да се уреди, може само да процијени да ли је неки закон у складу са Уставом БиХ", закључио је Додик.

Подсјећајући да је Уставни суд прописао да су њихове одлуке обавезујуће и да неко треба кривично да одговара за то, Додик је поручио да ће онда морати да затворите сву политичку гарнитуру која је на власти.

"Не можемо да трпимо преваре и подметања која чини Уставни суд, који донесе незакониту одлуку и онда се позива на њу, а нигдје се не позива на Устав", нагласио је Додик.

Он је истакао да је Република Српска и раније покушала да обезбиједи дијалог и да је Народна скупштина усвојила платформу за то, али да политичко Сарајево то није прихватило.

"Због тога је неопходно да чинимо све да наша уставна права афирмишемо", рекао је Додик.

Он је поновио да Република Српска не атакује на БиХ и њен територијални интегритет, као и да не жели да угрози мир.

"Ја нисам Алија Изетбеговић који је мир жртвовао за БиХ, не желим да мир жртвујем за Републику Српску, али ћу учинити све да политичким средствима обезбиједим права Републици Српској и, ако треба нешто да жртвујем, жртвоваћу себе. Не желим да из овог времена изађемо са неријешеним стварима – не вјерујемо високом представнику, не вјерујемо Уставном суду гдје три странца и муслимана доносе одлуке", закључио је Додик.

 

 

Додик: Парламент Српске изјасниће се о тачкама против којих сам гласао

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је на данашњој сједници Предсједништва био против свих тачака дневног реда, те да ће о свим тим питањима на посебној сједници изјаснити Народна скупштина Републике Српске.

Он је навео да је ријеч о десетак тачака против којих је гласао.

"Међу њима је и тачка о отварању конзулата Руске Федерације у Бањалуци. Народна скупштина ће се према томе односити јер је она коначно мјесто доношења те одлуке, као што је предвидио Устав, а не Предсједништво", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву и изразио увјерење да ће републички парламент донијети одлуку у складу са интересима Српске.

Као кључно питање данашње сједнице Предсједништва БиХ Додик је навео уговор са Исламском заједницом у БиХ, за коју је рекао да се изненада појавила на дневном реду.

"То је тачка која стоји од 2006. године, када је Српска православна црква потписала уговор са БиХ, односно 2008. године када је потписала Католичка црква, односно Ватикан", рекао је Додик и додао да је то стајало јер постоје проблеми, јер се прави дискриминација међу вјерницима.

Он је истакао да је апсолутно неприхватљиво и понижавајуће нешто што се данас сазнало и што има везе са политичким и правним односима у БиХ, а не само са питањем вјере.

"Нисам против да се уреде односи БиХ и Исламске заједнице", рекао је Додик и додао да без обзира и да је све утаначено, данас не би гласао за то, имајући у виду да се придржавао закључака Народне скупштине Републике Српске да српски представници у заједничким институцијама неће доносити одлуке.

Српски члан Предсједништва прецизирао је да је потпуно ново и неприхватљиво да се мијења процедура усвајања таквог уговора.

Он је навео да је од чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, за које је рекао да наступају заједнички, чуо да су након оволико времена открили да је Исламска заједница у БиХ домицилна, а да су СПЦ и Ватикан страни субјекти.

"Што иде за тим да каже да су Срби и Хрвати, католици и православци овдје странци, а да је једини домицилан фактор овдје ислам. Као да је БиХ једина земља у којој се ислам упражњава као вјера", упозорио је Додик.

Према његовим ријечима, Комишић и Џаферовић су тражили да ово усвоји Предсједништво БиХ и да не иде у Парламентарну скупштину, која се изјашњавала о уговорима са друге двије вјерске заједнице.

"Наравно да је неприхватљиво да се већа права дају једној вјерској заједници него другима", рекао је Додик, који се противи и Комшићевом образложењу да јавни и приватни сектор омогуће вјерницима муслиманима да петком прекину радно вријеме ради одласка на молитву.

Додик: Они хоће да кажу да су Срби и Хрвати странци, а једини фактор Бошњаци

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на данашњој конференцији за медије рекао је да је Народна скупштина Републике Српске једино мјесто одлуке, а не Предсједништво БиХ.

"Желим да коментаришем данашњи рад Предсједништва. Ја сам наставио са својим односом према свим тачкама дневног реда. Други пут смо гласали против тих одлука. НС РС ће одлучити по тачкама дневниог реда. Она је коначно мјесто одлуке, а не Предсједништво БиХ. НС РС ће на пажљив начин односити према овим питањима. У сваком случају желим да кажем да се изненада појавила тачка за уговор између БиХ и Исламске заједнице БиХ. То је тачка која стоји од 2006. године", истакао је Додик.

Каже да су данас сазнали "нешто што је неприхватљиво и понижавајуће што има везе са политиком, а не питањем вјере".

"Ја нисам против да се уреде односи између ИЗ и БиХ, али наравно да не би гласао ни данас за то. У сваком случају оно што је ново и потпуно неприхватљиво да се мијења процедура усвајања таквог уговора. Чуо сам од Џаферовича и Комшића који дјелују удружено разлог што су то опет ставили је што су открили да је Исламска заједница домицилна, а сви остали страни. Они хоће да кажу да су Срби и Хрвати странци, а једини фактор су Бошњаци. Они су тражили да то усвоји Предсједништво и да то не иде на Парламентарну скупштину и наравно да је то неприхватљиво да се даје веће право једној вјерској заједници", рекао је Додик.

Додаје да он нема ништа против вјерских обичаја, али је неприхватљиво да се дозвољава да муслимани напусте своје радно мјесто и да је послодавац дужан да им то надокнади.

"То би требало да буде уједначено и да се омогући да сви вјерници имају исти третман. У сваком случају, ја сам против да се то ставља на дневни ред док се те ствари не ријеше и не усагласи са вјерским заједницама. Овај приједлог врви од дискриминације", каже Додик.

Додаје да се шаље порука православцима и католицима да су странци и да одавде треба да оду.

"То није тако и то је још једна подјела наивних да понижава друге и дискриминише. Они су на крају повукли ту тачку дневног реда, то је њихова одлука била, не моја, али сам исто тако рекао зашто нисам гласао и зашто сам против", истакао је Додик, преносе nezavisne.com. 

Додик увјерен да ће сет закона бити сачињен од 20. до 25. октобра
Додик je увјерен је да ће од 20. до 25. октобра бити сачињен сет закона у вези са враћањем надлежности Српској о којима ће се изјаснити Народна скупштина Репубике Српске.

Додик је навео да се закони припремају и да ће о тома данас бити сачињен пресјек на састанку у Бањалуци.

На питање шта би се догодило када би Кристијан Шмит или Савјет за провођење мира (ПИК) повукли измјене и допуне Кривичног закона које је наметнуо високи представник Валентин Ицко, Додик је одговорио да је и Уставни суд БиХ у међувремену донио неприхватљиву одлуку о којој ће се на једној од наредних сједница изјаснити Народне скупштине Републике Српске.

Он је одбацио тврдњу да је БиХ у некој врсти блокаде, јер је он учествово у раду Предсједништва, али да су резултати нека друга прича.

Додик је новинарима у Источном Сарајеву рекао да заговара наставак садашње политике све док се ситуација потпуно је рашчисти, али је напоменуо да, када неко из међународне заједнице говори о намјерама да се направи функционална БиХ, то искључиво значи да резултат буде муслиманска БиХ и нефункционална.

Српски члан Предсједништва сматра да се из садашње ситуције може изаћи једино разговорима, а да се до смиривања тензија једино може довести да се модификују одређена рјешења која су проблем и Хрватима и Србима.

Додик је поновио да је Устав јасан да се БиХ састоји од два ентитета и да све оно што није изричито дато БиХ у надлежност припада ентитетима.

Одбацио је и одбацио оптужбе новинарке да изазива тензије кад Бошњаке назива муслиманима истичући да му није намјера било кога да вријеђа.

"Док ви будете скрнавили Републику Српску из Федерације БиХ и писали да је она шумска, оваква или онаква, шта очекујете да се ми другачије понашамо? Не желим да вас увриједим, одрастао сам у друштву у којем су постојали муслимани, Срби и Хрвати, без негативне конотације", рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да је потпуно тријезан и стабилан, да алкохол не упражњава и одбацио оптужбу новинарке да је под дејством алкохола.

"Потпуно сам тријезан и стабилан. Гдје пише да се не смије пјевати или да ја не смијем имати алкохолно пиће у кабинету", додао је Додик. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана