Додик: Насилно давање сагласности и отимање путем одлука високог представника су прошлост

Срна
Foto: Д. Поздеровић

ПРИЈЕДОР- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да неће поклекнути пред многи ауторитетима који су на разне негативне начине покушали да угрозе слободу српског народа већ ће наставити да се бори за Републику Српску.

Додик је истакао да слобода никада није јефтина, да увијек тражи жртве, али да се он опредијелио да се бори за слободу, која значи постојање Републике Српске у пуном капацитету како је предвиђено Дејтонским мировним споразумом.

Он је истакао да су реформе, насилно давање сагласности, отимање путем одлука високог представника прошлост, да се то више неће десити.

-Неће Република Српска ући у одлучивање на заједничком нивоу док се не повуче, поништи, спали -шта год хоће да ураде, одлука Валентина Инцка коју је наметнуо. Када то ураде они који су то урадили, ми ћемо отићи тамо и почети одлучивати - рекао је Додик новинарима у Приједору.

Он је појаснио да је крилатица „изворни Дејтон“ везана за првобитни текст који је битно промашен, девалвиран акцијом међународних фактора, напоменувши да су неред направила четири странца, односно високи представници направили и тројица судија Уставног суда БиХ.

-Они су то учинили проводећи изворну политику СДА која се лажно представља као грађанска. Она је у суштини бошњачка, муслиманска политичка партија чији је основни програм Исламска декларација Алије Изетбеговића - нагласио је Додик.

Нема потребу, каже, за политичке дуеле или политичка разрачунавња са Бакиром Изетбеговићем, већ „има потребу да се разрачуна са њиховим програмом јер је очигледно да он све своје опције црпи из Исламске декларације, коју и држи на свом столу“.

-Не вјерујем да ја могу да будем крив ако је неко отишао из Велике Кладуше или Бихаћа, вјерујем да су више криве њихове политике које су дозволиле да тамо дођу мигранти који изгоне домицилне Бошњаке из тих крајева - рекао је Додик.

Он сматра да је „политика Бакира Изетбеговића да овдје доведе што више исламских миграната који би загорчали живот овдашњим становницима за само неколико година када би били присиљени да им се због њихове концентрације морају дати права на држављанство, изборе“.

-То је оно против чега се ја борим. Борим се против БиХ која је изван Устава БиХ, против БиХ коју у глави има Бакир Изетбеговић, коју је имао и Алија Изетбеговић, борим се против БиХ у којој су муслимани доминантан народ који жели да мајоризира Србе, према примјеру како то чини са Хрватима - појаснио је Додик.

Он је нагласио да се бори за Републику Српску која има јасан, прецизан, статус, одвојен од Бакира Изетбеговића.

-Представљам Републику Српску и српски народ и наставићу то да радим на најбољи могући начин. То чиним без икаквих оклијевања и нећу поклекнути пред многим ауторитетима који су покушавали да на негативан начин, пријетњама, санкцијама, чудима овдје угрозе слободу српског народа - рекао је Додик.

За високе представнике и стране судије Уставног суда који су кршили Дејтонски споразум је рекао да су то чинили зато што су иза себе имали политичку силу која је пријетила, и репресивну силу према многим људима које су удаљавали с послова, "нису им давали да живе".

Истакао је да то вријеме пролази, да свијет данас није исти.

-Оно што смо успјели и што је мени увијек било у опредјељењу када сам ишао на тешке састанке, а било их је много, јесте да само не дозволим да се промијени Устав БиХ. Док је Устав, увијек се можемо на Устав позвати, да смо га промијенили не би могли ништа - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, данас Устав БиХ је Анекс четири Дејтонског споразума, у њему тачно пише каква је БиХ.

-Ми такву БиХ прихватамо, ниједну другу - истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана