Додик: Гутерес умијешан у распад БиХ

Тањуг
Foto: Срна

БУДИМПШЕТА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је проблем што се члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић у Њујорку представља у име БиХ, а посебно што то генерални секретар УН Антонио Гутерес прихвата, због чега се може рећи да је "умијешан у распад БиХ".

Додик је нагласио да одлучивања у БиХ нема без консензуса, те истакао да нема одлуке да Комшић иде на сједницу Генерлане скупштине УН и говори у име БиХ.

"Нема одлуке ако се не донесе консензусом. Та одлака да он иде и говори тамо не постоји. Према томе, то је све приватна прича. Проблем настаје кад се он представља у име БиХ и када га генерални секретар прихвата", рекао је Додик.

Он је указао да је ту важно то што је "генерални секретар УН умијешан у распад БиХ".

"Једног дана када се буде писала историја, онда ће се рећи да је генерални секретар УН примио у приватну посјету човјека који је клеветао друге у БиХ и да је то допринијело неразумијевању, непомирењу, нефункционисању БиХ и зато се она распала", рекао Додик новинарима у Будимпешти.

Упитан да прокоментарише изјаву Комшића да Додик није неопходан за функционисање БиХ, српски члан Предсједништва БиХ рекао је да Комшић може да каже шта хоће, али да Устав каже да постоји Предсједништво које чине три члана и да постоји процедура.

Комшић се данас обратио на Генералној сједници УН, упркос упозорењима које је Додик упутио Гутересу да, због интерних правила и процедура, тренутно нема представника из БиХ који има право и овлаштење дати изјаву пред било којим међународним тијелом или форумом у име БиХ, укључујући и 76. засједање Генералне скупштине УН.

Српски члан Предсједништва је нагласио да Предсједништво БиХ није донијело одлуку да неко у име њих учествује на сједници Генералне скупштине УН.

Наша воља за егзибиционизам међународне заједнице више не постоји

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упоредио је данашњу ситуацију на сјеверу Косова и Метохије с оним што је прије 10-15 година проживјела Република Српска и са таблицама и са пасошима, те истакао да "наша воља за егзибиционизам међународне заједнице више не постоји".

Као примјер је навео некадашњег амбасадора Велике Британије који је службовао и у Београду и у Сарајеву, Чарлса Крафорда, који је говорио да је међународна заједница неправедна.

"А када би говорио о Косову рекао би они се тамо не слажу, убијају се, силују једни другима жене - мора то да престане јер Косово је држава. А онда дође у БиХ и каже ви се историјски не слажете, свађате се... морате да ћутите и будете заједно", испричао је Додик.

Он је новинарима испред православне цркве у Будимпешти рекао да о томе мора да се прича да би се знало.

На питање да је предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића примио генерални секретар УН Антонио Гутерес, Додик је поновио да је на тај начин пристао да учествује у рушењу БиХ.

Постоји, казао је, одређена процедура, која није испуњена да би Комшић отпутовао у Њујорк.

То што га је, каже, приватно примио Гутерес и што му је дозвољено да се обрати у Генералној скупштини значи да се "Генерална скупштина УН умијешала у распад БиХ".

Једнога дана, казао је, писаће се историја и остаће записано да је генерални секретар примио једног човјека који је клеватао друге народе у БиХ и допринио њеном распаду.

"Ја ћу писати о томе", рекао је Додик.

Он је захвалио владици будимском на топлом пријему истакао је да је СПЦ та која је очувала српски идентитет кроз вијекове.

Мислим да премијер Орбан добро разумије ситуацију у БиХ

Додик је изјавио да ће о односима Републике Српске и Мађарске данас разговарати са мађарским премијером Виктором Орбаном којем ће покушати да објасни паралелу како неки из Европе говоре да на Балкану неће исламску државу, а покушавају да је инсталирају на Косову.

Додик сматра да је Орбан веома упућен човјек и да добро разумије ситуацију у БиХ, која је компликована ништа мање него што су то односи на релацији Београд – Приштина.

"Нама Србима у БиХ кажу - има да ћутите и да будете тамо. А то што ћутимо треба да останемо и да нам узме и оно овлашћења које смо имали како би се доказивали као нешто добри", рекао је Додик новинарима у Будимпешти.

Он је истакао да то није могуће већ десетак и више година када је Српска зауставила сваку врсту интервенционизма, који је ишао на штету српског народа и Републике Српске, али је указао на нови талас.

"Шаљу нам човјека који је потпуно измишљен као високи представник и који треба нешто да намеће. Човјек се самопрогласио. Кад је дошао у Бих каже жја сам високи представник, послала ме Меркел овде и ја сад доносим законеж. Хало, какве законе?", упитао је Додик.

Он је поновио став да, што се тиче Републике Српске, БиХ нема високог представника и неприхватљиво је да се на овај начин понаша међународна заједница, као и да у Уставном суду држи три уставне судије који ће сутра донијети одлуку о томе да отме неки дио шума, који припада Републици Српској и поново да надлежност БиХ.

Он је подсјетио да, иако у Уставу пише да све што директно није дато БиХ припада ентитетима и тамо не пише да су дате шуме, постоје три странца који су од европског суда послати и заједно са два муслимана у том суду БиХ чине већину и доносе одлуке.

"Основни доказ да ли смо ми нормални по њима или нисмо јесте да ли подржавамо такву ненормалност. Као што видимо везано за ситуацију на сјеверу Косову и Метохији. То је иста прича коју смо преживјели прије 10, 15 година. Исто су нам у једном тренутку наметали причу о таблицама, саобраћајним дозволама, о пасошима", подсјетио је Додик.

Он је оцијенио да се онима који то намећу мора показати да не постоји воља српског народа за њихове егзибиције и експерименте.

"БиХ је немогућа земља, БиХ је у расулу, БиХ само живи да би неки тамо набијеђени бирократа у некој канцеларији негдје у Европи или Америци био задовољан, јер он, Боже сачувај, далеко боље разумије ситуацију у Бањалуци од мене који живим тамо", закључио је Додик.

Додик, који је данас отпутовао у Мађарску гдје ће, на позив премијера Виктора Орбана, учествовати у раду 4. Демографског самита, посјетио је заједно са предсједником Србије Александром Вучићем Цркву светог Ђорђа у Будимпешти.

Он је захвалио епископу будимском Лукијану за пријем, истичући да је Српска православна црква институција која је чувала српски идентитет кроз вијекове.

"Наша заједница овдје прошла је тешка времена. Мислим да у овом времену има довољно и доста разумијевања мађарске државе, а и уз помоћ Србије и Републике Српске може много више да се постигне и зато смо радосни за пријем који се управо десио", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана