Додик након састанка владајуће коалиције: Ми смо побједници

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: ATV

БАЊАЛУКА - Предсједник СНСД-а Милорад Додик је након састанка владајуће коалиције рекао да су избори проведени фер и поштено.

- На неким мјестима је било неправилности, али то треба да утврде надлежни органи - рекао је Додик и додао да је било ријечи и о формирању власти на ниво Српске и БиХ али и формирању Владе.

Нагласио је да нема ниједног разлога за забринутост, те да је Република стабилна.

- Важно је поштовање закона када је ријеч о новом бројању гласова - рекао је Додик и додао и да захтјев за поништавање избора нереалан.

Додик је рекао да му је више од десет предсједника Влада и држава честитало побједу на изборима, али и да још није добио честитку од предсједника Србије Александра Вучића и да он чека коначне резултате избора.

Предсједник НПС-а Дарко Бањац је рекао да су грађани изабрали новог предсједника Милорада Додика и новог члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић.

- Разлика је недостижна. Коалиција је на окупу. Идемо даље да градимо Српску - рекао је Бањац.

Предсједник ДЕМОСА Недељко Чубриловић рекао је да улица ништа добро не може донијети, док је лидер СП Петар Ђокић поручио да је ЦИК још у изборној ноћи рекао да нема никаквих примједби.

- Нема потребе развијати сумњу у изборни процес - рекао је Ђокић и додао да ће наставити да воде Српску у добром правцу.

Ђокић је осудио манипулације и додао да су грађани казали своју вољу другог октобра.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић навео је да се нада да ЦИК неће бити политички инструментализован.

- Не смијемо да оспоримо право да све испита опозиција. Одбијам да је било ко од нас био у изборној крађи. Грађани нису били таоци у изборној кампањи и не треба да буду ни послије ње. Нико никоме не спори право да се буни - рекао је Стевандић и додао да су грађани свој суд дали прије пар дана на изборима.

Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао је да у оквиру коалиције нема проблема.

- ЦИК је политички обојен и на њих имају утицај странке које су у опозицији. На њима је тест. Вјерујемо у закон - рекао је Чавић.

Чубриловић: Грађани показали демократски капацитет, не треба дизати тензије

Предсједник Демоса Недељко Чубриловић изјавио је данас у Бањалуци да су грађани у недјељу, 2. октобра, показали демократски капацитет и да треба што прије привести крају тај процес онако како су грађани показали на општим изборима.

Чубриловић је напоменуо да се на улици ништа не рјешава, да то не може донијети ништа добро и да не треба дизати тензије.

"Сада треба да што прије привредемо овај процес крају онако како су то грађани показали на изборима", рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци након састанка представника партија владајуће коалиције у Српској.

Чубриловић је честитао грађанима Републике Српске на демократском капацитету који су показали 2. октобра уз поруку да и даље треба наставити у том духу.

Коалиција политичких партија коју чине СНСД, СП, Уједињена Српска, ДЕМОС, НПС, НДП формираће власт у Републици Српској и јединствено ће наступити на нивоу БиХ, речено је данас у Бањалуци након састанка представника ове коалиције.

Стевандић: Одлучују надлежни органи, а не странке губитнице

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић сматра да евентуалне изборне малверзације не могу да доказују странке, јер за то постоје надлежни органи, и изразио наду да Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ неће бити политички инструментализована.

"Странке могу да изнесу сумњу, али зна се ко о томе одлучује. Не споримо опозицији да има право да поднесе приговор и о томе одлучују они који су надлежни, а не политичке партије које су изгубиле изборе", рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци након састанка странака чланица владајуће коалиције у Српској.

Он сматра да је Србија била веома коректна када је ријеч о изборном процесу у Српској и БиХ и да никоме није нанијела штету, нити је некоме помогла да би други изгубио.

Стевандић је подсјетио да је, када када је кандидат СНСД-а Жељка Цвијановић својевремено изгубила изборе за српског члана Предсједништва БиХ разлика била мање од 7.000 гласова, те да је било 56.000 неважећих листића.

"Нико никога тада није оптуживао, била је другачија констелација у Централној изборној комисији /ЦИК/ БиХ. Надам се да ЦИК неће бити политички инструментализован", рекао је Стевандић.

Ђокић: Констатовано јединство коалиције

Предсједник СП-а Петар Ђокић изјавио је данас да је на састанку у Бањалуци констатовано јединство владајуће коалиције у Републици Српској која је оставрила велики успјех на општим изборима 2. октобра, што ће омогућити одржавање стабилности у Српској.

"Увјерен сам да ћемо у будућности чинећи Владу, али и врло комфорну већину у Народној скупштини, успјети стабилно да водимо Српску", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци након састанка представника партија владајуће коалиције у Српској.

Он је нагласио да је Централна изборна комисија /ЦИК/ БИХ у изборној ноћи навела да нема никаквих видљивих пријава и неправилности.

Ђокић је навео да је ЦИК како год био политички обојен "државни орган и има своје ниже органе, а то су локалне изборне комисије које нису реаговале на било какаве нерегуларности које могу угрозити изборни процес".

Он је нагласио да не треба развијати сумњу у изборни процес у Републици Српској, али да тврдње о неправилностима морају бити доказане аргументима и да се процес одвија у складу са законом и изборним правилима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана