Додик: Након конституисања Вијећа народа биће изабрана нова Влада Српске

Г.С.
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић обавијеситио нас је да су конципирани сви елеметни за састав Владе, рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик након састанак Извршног комитета ове странке.

-  Само чекамо да се форимира Вијеће народа, а то је у уторак. Након тога затражићемо сједницу НСРС како би се изабрала нова Влада Српске - рекао је Додик, који је и предсједник Српске.

Истакао је да је ЦИК и по том питању одуговлачио.

- Веома афикасно смо забршили контитуисање НСРС, завшрен је поступак око делегата Вијећа народа и Дома народа. Активности ЦИК-а су усмјерени против СНСД-а, неважећи листић су прогласили важећим - навео је Додик на конференцији за новинаре.

Реаговао је на како каже срамну и незакониту одлуку Централне изборне комисије БиХ у процесу избора делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Рекао је да је та одлука ЦИК-а "најцрња тачка у раду Централне изборне комисије"

ЦИК у континуитету проводи активности које су директно уперене против СНСД - поручио је Додик и додао да представници СДА, ДФ, СДС и ПДП сједе у ЦИК-у и јасно раде на штету СНСД-а.

 - Прваци свијета у рушењу БиХ јесу земље ПИК-а, за лажну наду на овим просторима, јер све њихове политике биле су промашене. Нас наговарају како је то нешто добро за нас, а ми, ето, од муке, то као прихватамо. Залагаћемо се за Уставну позицију БиХ - нагласио је Додик.

Додик је навео да СНСД на заједничком нивоу има највише представника и да је незаобилазно да добије и четвртог делегата у Дому народа парламента БиХ, као и да Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ има подршку СНСД-а да буде предсједавајући Савјета министара БиХ.

Истакао је да је утврђена делегација која ће представљати СНСД у разговорима са представницима "осморке".

Додик је поновио да Република Српска има усвојен Буџет за наредну годину.

- Плате радника у наредној години биће повећане за пет одсто, а пензије за 13 до 14 одсто - рекао је Додик.

Заједнички одговорити на притиске и лажи

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће веома брзо представници Српске и Србије покушати да креирају заједнички национални и народни одговор на притиске и лажи против српског народа у БиХ и на Косову и Метохији.

Додик је истакао да је већ рекао да неће прихватити било какав евентуални позив из Квинте, уколико би на састанку сједио представник Британије.

"Они су мешетари који су уништили стабилност српског народа кроз историју и они су највеће су штеточине за српски народ, а то показују и у БиХ и на Космету", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је напоменуо да је очигледно да странци креирају атмосферу кршења Резолуције 1244 на Косову и Метохији, прије свега земље Квинте предвођене САД и Великом Британијом, док су остале земље су трабанти, попут Италије и прате те политике јер не желе да се са њима компромитују због "неког Косова и позиције Србије".

"Зато је виљдиво да ини жбилдајуж мишиће и привременим властима у Приштини сада силом намећу рјешења која су неодржива за српску националну заједницу", рекао је Додик.

Додику је драго што предсједник Србије Александар Вучић одлучно брани интересе Срба на Косову и Метохији.

Послије квалфикација премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија на рачун Српске, Додик је истакао да представници Српске неће дозволити да грађани са личним картама такозваног Косова улазе у БиХ, без обзира што је нешто о томе договорено у оквиру Берлинског процеса.

Додик је подсјетио да Српска има више легитимитета него такозвано Косово, које није признало више од пола замаља у УН.

Сједници Извршног комитета су присуствовали потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић и Радован Вишковић, те високи функционери странке, међу којима су Славко Митровић, Зоран Тегелтија, Нада Тешановић, Денис Шулић, Сања Вулић, Синиша Каран и Радован Ковачевић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана