Додик: Набавка вакцина путем механизма "Ковакс" билo тешко и мучно искуство

Срна
Додик: Набавка вакцина путем механизма "Ковакс" билo тешко и мучно искуство

АНТАЛИЈА - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је током пандемије вируса корона, која је захватила цијели свијет, изостала очекивана солидарност што су посебно осјетиле мање и сиромашне земље.

"То је једна од научених лекција и чињеница која носи упечатљив предзнак укупне кризе узроковане пандемијом. У једном тренутку мале земље остале су потпуно остављене и саме, загледане у велике и моћне које су имале средства и за борбу против вируса корона, а касније и за вакцине. Остали смо негдје на зачељу и ми у БиХ", рекао је Додик на дипломатском форуму у Анталији, на панелу о теми "Како можемо ојачати регионалну солидарност с обзиром на научене лекције".

Додик је рекао да се БиХ борила тако што се дјеловало заједнички у погледу набавке вакцина код реномираних произвођача путем механизма "Ковакс", међутим то је било тешко и мучно искуство.

"Научили смо да то није било успјешно и да смо остали на маргини до данас, без обзира на чињеницу што смо цјелокупан износ средства за куповину вакцина уплатили још прошле године. Средства су уплаћена, али још нисмо добили све вакцине. То је једно изузетно тешко искуство имајући у виду да нам је било онемогућено да набављамо вакцине на неким другим дестинацијама. Све то унијело је одређене трауме и бојазан и оправдано смо се питали куда свијет иде и на кога можемо да рачунамо", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ је научила да је апсолутно неопходно да се окрене другим могућим произвођачима медицинске опреме и вакцине и да се не ослања само на једну страну свијета.

"Морамо да посматрамо свакога ко може у том тренутку да нам помогне. Радујем се што сам данас на овом скупу чуо да је Турска земља која ће врло брзо имате своје вакцине и да ће у том погледу показати више солидарност. Очигледно је да многе земље свијета, међу којима је и БиХ, неће бити у прилици да производе вакцине и ако у неким будућим пандемијама поново изостане солидарност као што је изостала у овој сада, ми смо заиста остављени сами себи и свака илузија о помоћи слабијим и мањима која је значајно урушена врло лако може бити потпуно урушена", указао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана