Додик: Набавка мобилне болнице добар потез власти

Срна
Додик: Набавка мобилне болнице добар потез власти

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство што је Република Српска успјела да обезбиједи опрему за покретну болницу из Њемачке и истакао да је набавка опреме за болницу за борбу против вируса корона добар потез власти Републике Српске.

Након што је вечерас на Међународном аеродрому Маховљани код Бањалуке дочекао први авион са опремом из Њемачке, Додик је рекао новинарима да су власти Републике Српске у првим данима избијања епидемије вируса корона одлучиле да набаве ову покретну болницу која је плаћена 3,6 милиона КМ плус ПДВ.

"Вечерас стижу дијелови за ову болницу, сутра ће доћи други дио, а за неколико дана и све остало", истакао је Додик.

Он је рекао да је ова покретна болница капацитета 50 лежајева интензивне његе плус 400 кревета за лакше болеснике, те да је опремљена сопственим генератором за напајање струјом, као и да има посебан интерни систем за воду и гријање и све што је неопходно за такав капацитет.

"Када се постави, болница ће покривати 6.000 метара квадратних простора и имаће све услове и медицинску опрему као стварна болница", навео је Додик.

Он је нагласио да ће ова болница, која ће бити у власништву Владе Републике Српске, моћи да се користи и касније, а биће смјештена у адекватно складиште робних резерви Републике Српске.

"Одатле ће, ако буде потребно због ове епидемије, али не дај Боже и у неким другим ситуацијама, бити употријебљена", рекао је Додик.

Он је изразио задовољсдтво што је Република Српска успјела да обезбиједи опрему за ову покретну болницу, додајући да је то било веома тешко јер није било довољно само платити, већ и обезбиједити документацију која је пратила експорт.

Додик је рекао да је ова болница обезбијеђена јер се Република Српска за то одлучила, предупређујући, за не дај Боже, експанзију вируса корона и због потребе да се људи адекватно смјесте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана