Српски посланици показали јединство и поштивање закључака Народне скупштине

Срна
Српски посланици показали јединство и поштивање закључака Народне скупштине

БАЊАЛУКА - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да посланици ове партије нису и неће учествовати на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске, те сматра да је добро што се и остале политичке партије тако понашају.

Додик је поздравио ову манифестацију заједништва и јединства, те појаснио да то представља учествовање у раду, а не блокаду.

-Тиме смо јасно манифестовали и јединство и поштивање закључака Народне скупштине, у чијим смо одлукама и закључцима сви колективно учествовали и СНСД и све друге политичке партије, поготово оне које се налазе на нивоу БиХ у представничким тијелима  рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да ни о каквој блокади није ријеч.

-Наша је воља да ли ћемо одлучивати или нећемо, те да ли нам се нешто свиђа или не. Нигдје на свијету се не прописује да посланици обавезно морају да гласају - рекао је Додик.

Он је напоменуо да се подразумијева да свака партија одлучује за себе, те да никада није имао намјеру да говори у нечије име, па ни у име партије Мирка Шаровића.

Додик очекује да буде заказана и сљедећа сједница Предсједништва, која је била обавезна да се закаже 15 дана након претходне.

-То вријеме је прошло, што говори да је опет ријеч о некој манипулацији. Окривљује се Додик што не ради, а онај ко треба да закаже, не заказује сједницу, али ми смо нешто криви - рекао је Додик.

Предсједник Клуба посланика Српски клуб у Представничком дому Ненад Стевандић изјавио је данас да ће клубови из Републике Српске поштовати одлуку Народне скупштине Српске, те позвао представнике политичких партија из Федерације БиХ да се разговара о закону који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко.
-Сви клубови су имали састанак и одлучили исто. Имали смо састанак представника сва три клуба из Републике Српске и донијели одлуку да поштујемо одлуку Народне скупштине Републике Српске и потписе предсједника странака који су пред сједницу потписали четири става који се искључиво односи на демократске принципе - рекао је Стевандић.

Стевандић је појаснио да нико није потписао ту одлуку како би негирао било какве злочине, али да је као услов стављено да законе у овој земљи могу искључиво доносити парламенти који су за њих надлежни, а не високи представник.

-Кад буде ријешено то, биће ријешено и функционисање Парламента БиХ. Није тачно да ми не учествујемо, јер ми то чинимо на начин који поштује вољу оних који су нас изабранали и одлуке Народне скупштине Републике Српске. Ово што радимо је управо учешће у раду Парламентарне скупштине БиХ, али не дозвољавамо да будемо дискриминисани те да поново заживи правило да законе доносе појединци на султански начин - рекао је Стевандић.

Он је навео да је увијек спреман на компромис, што укључује и разговор о закону којег је бивши високи представник Валентин Инцко донио нелегално.

-Јутрос смо на заједничком састанку преставника клубова договарали. Ми смо апсолутно за разговоре и тражење рјешења, али нисмо за њихово наметање - рекао је Стевандић, истичући да је пропао покушај наметања закона којим се забрањује негирање геноцида.

Он је појаснио да није било покушаја да се разговара о тим законским рјешењима, него је према признању предсједника СДА Бакира Изетбеговића на сцени било лобирање да се наметне закон за који представници из Републике Српске не би гласали.

-То је антидемократска процедура која има везе са катил ферманима. Ми хоћемо да кажемо да је Република Српска способна политички и финансијски организована да издржи терет ове кризе, коју нисмо створили ми, него они који су излобирали и договорили са високим представником.

Њима треба да упутите питање да ли су спремни да са нама договарају овај закон - рекао је Стевандић.

Он је посјетио да је након сједнице Народне скупштине Републике Српске, предсједник Српске Жељка Цвијановић упутила писмо свима и позвала на разговор.

-Изетбеговић је одговорио – “Не можете ви из Републике Српске, то се ради у Парламенту БиХ“. Није спорно, ми смо позвали на разговор и хоћемо да нађемо рјешење. Не прихватамо да будемо дискриминисани и хоћемо да сами кројимо своју судбину. Република Српска има капацитет да одлучује о својој судбини и тиме неће повриједити никог у ФБиХ - рекао је Стевандић.

Када је ријеч о исплатама плата људима који су запослени у институцијама БиХ, Стевандић је рекао да ти људи не смију бити никакве жртве политичких комбинација.

-Плате ће бити нормално исплаћиване. Уколико би неко покушао да се послужи тим људима, а ријеч је о великом броју породица, да би на нас бацио кривицу треба да зна да смо спремни на одговор, јер ћемо се позвати на други члан наше заједничке изјаве гдје се каже да ћемо доносити одлуке које се тичу интереса Републике Српске. И ФБиХ и Република Српкса имају интерес да њихови грађани примају плате - истакао је Стевандић.

- Једногласно је поновљен неупитан став представника српског народа и представника Републике Српске да остају привржени поштовању закључака Народне скупштине Српске, односно да и даље не учествују у одлучивању док се не ријеши питање наметнутог закона - рекла је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Она је рекла да су посланици Клуба СНСД-а одржали свој састанак, да су то учинили и посланици Српског клуба и да су одржане консултације сва три клуба посланика из Републике Српске и да је Клуб СДС-а, ПДП-а и ДНС-а представљао посланик Драган Мектић.

-Позиције су јасне и изражавам задовољство да су посланици из СДС-а, ПДП-а, ДНС-а, Српског клуба и СНСД-а одлучили да се на исти начин понашају иако је јуче било некаквих тонова у јавности који су указивали на неко различито дјеловање представника Републике Српске - изјавила је она новинарима.

Бурсаћева је додала да се враћају у Републику Српску иако су колеге из парламента у сали.

-Сматрам да је ово имитација рада Парламентарне скупштине, имајући на уму да сви знамо констелацију односа, капацитираност појединих клубова у Представничком дому и у Дому народа, па очекујемо да ће у једном тренутку и колеге које представљају и бошњачки и хрватски народ прихватити неминовност - поштовање уставне структуре и политичке реалности и да се покуша наћи договором рјешење ситуације какво је на терену једино прихватљиво - истакла је Бурсаћева.

Осврћући се на тврдње да ће запослени у институцијама БиХ остати без плата уколико се не усвоји одлука о привременом финансирању, она је рекла да се у такву ситуацију не може доћи и да запослени не могу остати без личних примања, што је потврдио и Уставни суд БиХ.

-То је једно од права и међународна обавеза. Ми, такође, знамо да имамо и алтернативу и увјерени смо да то можемо да проведемо - нагласила је Бурсаћева.

Она је рекла да је одлука Уставног суда јасна и да се не могу зауставити лична примања и плаћање иностраног дуга.
Бурсаћева је напоменула да се и терминолошки и суштински покушава ремоделовати блиска прошлост у БиХ.

-Ако већ причамо о некој забрани негирања, заинтересована сам да ли нам се то шаље порука да забранимо негирати истину о нашем тешком и страдалничком рату гдје имамо жртве и починиоце на све три стране. Ми смо и као народ, са врло јасним научним и историографским доказима, спремни да разговарамо о свим болним питањима - поручила је Бурсаћева.

Она је истакла да је закон наметнут са намјером да се на бази квазиисторије и квазиистине граде неки нови политички односи у БиХ.

-То је свима јасно. Јасно је свим представницима српским и зато јесмо уједињени око тога. Ако је ико позивао да се озбиљно преговара о свим крупним политичким проблемима који су стално присутни и само повремено ескалира један у односу на други, то су представници Републике Српске - констатовала је Бурсаћева.

Она је додала да је ово политичка криза и напоменула да већ три године у ФБиХ нису имплементирани избори.

-Поставља се питање ко ово све жели. Ако се не желе имплементирати избори, ако не желите да доносите законе у парламенту, поставља се питање гдје све ово води - рекла је Бурсаћева.

Опозиција

СДС, ПДП и ДНС поштују закључке Народне скупштине Републике Српске када је ријеч о данашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, поручили су данас лидери ових странака.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је новинарима да странке из Републике Српске нису имали никакав заједнички састанак нити било какве договоре у вези са данашњом сједницом Представничког дома.

Он је навео да СДС, ПДП и ДНС од странака на власти на нивоу БиХ очекују да понуде рјешења за насталу кризу и да опозиција нема ту врсту одговорности.

-Потребно је отворити дијалог и радити на проналажењу рјешења, а то треба да ураде они који имају највећу одговорност, а то је власт - рекао је Шаровић и додао да то укључује и проналазак рјешења за запослене у институцијама БиХ који чекају плату.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић указао је на штетност одлуке бившег високог представника Валентина Инцка о наметању закона осјетљивог садржаја, те да нема доношења одлука у институцијама БиХ док не буде ријешено питање наметнутог закона.

Он сматра да се садашње стање може превазићи, уколико постоји политичка воља, договором кроз неки акт, документ, закон или споразум који ће проћи кроз редовну парламентарну процедуру прописану Уставном и иза којег ће стати сви релевантни представниици из Републике Српске, Федерације БиХ и сва три конституитивна народа.

-Зато је важно да се инсистира на тражењу унутрашњег компромиса и консензуса - рекао је Бореновић и поновио да је Инцко, који је био 12 година на позицији високог представника, оставио БиХ у хаосу и кризи и вратио је десетине година уназад.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић позвао је на договор, те поставио питање какав легитимитет има данашња сједница Представничког дома Парламентарене скупштине БиХ.

-То је представа за јавност Дениса Звиздића који је изгубио политички легитимитет пошто више није у СДА. Сада тражи свјетла медија и осталих хрватских и бошњачких политичара. Шта могу са том сједницом? Боље да су рекли да покушамо да се договоримо и да БиХ буде функционална земља, умјесто што праве лакрдију - рекао је Нешић.

Он је нагласио да ни једна одлука која буде донесена неће бити легитимна, јер се о њој нису изјаснили српски представници.

-Постоји и Дом народа па ћемо видјети како ће ове одлуке проћи. Предсједнику СДА Бакиру Изетбеговићу поручујем да за разлику од вас ми имамо шта да поштујемо, а то су закључци Народне скупштине Републике Српске - рекао је Нешић.

Он је појаснио став ДНС-а да привремено финансирање није спорно, али да то треба бити договор политичких партија и да се нађе начин да то не буде изигравање закључака Народне скупштине Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана