Додик: Лажни празник БиХ - антифашизам по сарајевском моделу

Срна
Додик: Лажни празник БиХ - антифашизам по сарајевском моделу

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да 25. новембар није тзв. "Дан државности БиХ", чак ни својом симболиком он то не би могао бити и да су сви у БиХ, а нису, пристали да се тај датум обиљежава као такав.

"Ако нема АВНОЈ-а, а нема, онда нема ни ЗАВНОБиХ-а на који се политичко Сарајево годинама позива", поручио је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је српски народ у антифашистичкој борби поднио највеће жртве и ту чињеницу не треба доказивати, али изгледа да је некима стало да доказују антифашистичку прошлост свог народа која је и те како била, и јесте упитна.

"Неподношљиво је да потомци оних који су били припадници ханџар дивизије, попут Бакира Изетбеговића, хрватско цвијеће како су их звали, данас говоре о ЗАВНОБиХ-у и антифашистичкој прошлости свог народа, а ја, чија су оба дједа била у партизнаском покрету, као ето не његујем антифашистичке вриједности. И не само ја, него хиљаде српских породица које су потомци жртава фашизма", нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је то антифашизам по сарајевском моделу у којем Република Српска не може и неће учествовати.

"Бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић синоћ говори о обнови босанске државности, а ја га питам кад је она постојала да би се обнављала и да ли је ЗАВНОБиХ био изолован догађај од АВНОЈ-а којим је настала држава која је деведесетих година прошлог вијека нестала", истакао је Додик.

Он је у изјави за Срну нагласио да је српски народ поносан на своју анитфашистичку прошлост, на жртве које су уткане у ону државу у којој смо живјели до 90-их година и грађанског рата у коме се она распала.

"Сада се позивати на само један сегмент стварања те државе које нема је и лицермјерно и показује како наши сусједи гледају на прошлост, како недавну, тако и ту из Другог свјетског рата. Сви који су 25. новембар честитали као тзв 'Дан државности' или се придружили пријему који традиционално организују само политичари у ФБиХ требало би да знају да присуствују лажном празнику БиХ о којем на искривљен начин за своје потребе говоре политички прваци муслиманског народа", констатовао је предсједник Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана