Додик крајем сљедећег мјесеца поново у Русији

ГС
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће крајем сљедећег мјесеца отпутовати у Русију на раније договорен састанак.

Додик је, на састанку у Бањалуци, амбасадору Русије у БиХ Игору Калабухову, рекао да је ситуација у БиХ потпуно заблокирана.

Додик каже да је са Калабуховом разговарао о сарадњи и актуелној ситуацији.

- Разговарали смо на који начин рјешавати питања везана за гасовод. Бошњаци у Савјету министара нису хтјели да гласају да се након 12 година то нађе на дневном реду. Док смо ми у власти, а вјерујем да ћемо остати, неће проћи ниједан пројекат у БиХ док се не одобри питање проласка гасовода - поручио је Додик.

Са Калабуховом се данас састала и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Шмит побјеснио због изборног закона

 Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је Кристијан Шмит побјеснио због Изборног закона БиХ, али да Република Српска одбија сваку врсту наметања, па и овог закона.
Коментаришући јучерашње Шмитово понашање на конференцији за новинаре, Додик је рекао да се Шмит понаша разјарено и бијесно што је непримјерено и да израз његовог лица подсјећа на нека која су се могла видјети у прошлости.

"Он је за политичаре у Федерацији БиХ рекао да су смеће, то се не односи на Републику Српску што говори да смо добри момци. Шмит и даље остаје нелегитиман високи представник који говори неистине да су људи гинули за БиХ. Наше становништво није гинуло за БиХ, него за независну и самосталну Републику Српску и вријеђање је да су наши борци гинули за БиХ", нагласио је Додик.

Додик је истакао да Република Српска жели да учествује у измјенама Изборног закона БиХ које се односе на Дом народа Федерације БиХ /ФБиХ/ што подразумијева и положај Срба.

"Губимо вријеме, живце и ресурсе, као и могућност да се договоримо у БиХ. Република Српска је хтјела да учествује у измјенама наведеног закона, али питања која се односе на муслимане и Хрвате нас се не тичу. Рекли смо да ћемо подржати оно што се договоре представници ова два народа", рекао је Додик новинарима.

Он је додао да се Шмит препао демонстраната у Сарајеву и да ће све што ради једног дана пропасти, те да нема право да намеће рјешења.

"Бакир Изетбеговић је рекао да су демонстранти у Сарајеву јачи од Израела што говори на који начин посматрају рјешења у измјенама Изборног закона БиХ. Ако би сада ми рекли да не желимо да учествујемо у измјенама Изборног закона БиХ опозиција би учествовала и страници би је легализовали. Из тог разлога идемо да побиједимо на изборима, јер не желимо да скоројевићи из опозиције учествују у легализацији наметнутих рјешења", нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана