Додик: Карантин на границама за држављане БиХ из иностранства

Срна
Додик: Карантин на границама за држављане БиХ из иностранства

САРАЈЕВО - Предсједништво БиХ сагласило се да у наредна 24 часа на свим граничним прелазима буде успостављен карантински смјештај за држављане БиХ који долазе из иностранства, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

“То подразумијева да они проведу у карантину 24 часа, да добију основни здравствени преглед и да их након тога морају преузети локалне заједнице и смјестити их у локалне карантине, а не дозволити као до сада да се иде на такозвану кућну изолацију, коју нису поштовали многи појединци, што је и изазвало ширење епидемије вируса корона”, рекао је Додик за БХРТ.

Он је нагласио да је ово једна од најважнијих мјера и навео да је Предсједништво БиХ усагласило и неколико важних ствари када је ријеч о буџету БиХ.

“Прва је да се буџет БиХ који је раније предложен врати на поновно разматрање Савјету министара БиХ, да би био прилагођен новонасталој ситуацији и да до краја маја буде предложен неки нови нацрт. У сваком случају да буду уважени услови у вези са развојем ситуације, стањем прихода, који ће очигледно бити угрожени са становишта прилива у наредним мјесецима”, рекао је Додик, нагласивши да је тренутно најважније да БиХ има уравнотежен и реалан буџет.

Он је навео да је Предсједништво БиХ констатовало да су органи БиХ, са становишта својих надлежности, предузели важне мјере на спречавању ширења пандемије вируса корона у БиХ.

“Констатација је да није дозвољен такозвани експоненцијални раст који би могао да угрози цијели здравствени систем, него је то линеарни раст обољелих. Видимо да мјере које БиХ предузима дају одређене резултате”, рекао је, између осталог, Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана