Додик: Кандидат за министра безбједности мора испунити законске услове

Срна
Додик: Кандидат за министра безбједности мора испунити законске услове

БАЊАЛУКА - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ова странка неће подржати новог кандидата за министра безбједности у Савјету министара из СДА ако не буде испуњавао законске и друге обавезе и услове.


"Услов је да кандидат испуни законске и друге обавезе и сачекаћемо да видимо да ли ће проћи те провјере", изјавио је Додик новинарима у Бањалуци, након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Он је рекао да Фахрудин Радончић није био препрека да се изабере нови директор Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ, већ бошњачка политика коју предводи СДА.

Додик је нагласио да би било логично да се избором новог министра безбједности у Савјету министара дође у позицију да се именује и директор Сипе и директор Регулаторне агенције за комуникације, јер је проведена сва процедура за те позиције.

Додик је рекао да СНСД не жели да дестабилизује Савјет министара и то не чини и нагласио да је Савјет министара јуче одрадио један добар посао без обзира на ишчекивања и на штете које је имала Република Српска.

"Сада имамо прилику да слободно располажемо средствима од ММФ-а. Није то само тај износ, већ је ријеч о везаним средствима која долазе од других кредитора, па чак и донатора гдје је услов био да се ангажују средства од ММФ-а како би могло даље да се крене", појаснио је Додик.

Он је изразио очекивање да ће Република Српдска до септембра прикупити око 250 милиона евра, што би био довољан новац да се парира свим трошковима који су били на јавним рачунима у вези са пандемијом вируса корона.

"То није довољно да се санирају све штете које смо имали у друштву, предузећима и на другим мјестима, али ће бити од великог значаја. Мјере Републике Српске су познате и оне се проводе", истакао је лидер СНСД-а.

Додик је позвао послодавце чији радници нису радили да коначно доставе спискове да би могле да буду исплаћена плате и доприноси за април, те нагласио да ће бити плаћени и доприноси за мај за оне послодавце који су отежано радили.

Предсједник СНСД-а је подсјетио да је одлука Владе Републике Српске била да се тај износ плаћа на рачуне радника, а не на рачуне предузећа јер је постојала бојазан да би тај новац могао отићи у неке друге намјене јер су због објектовних околности нека предузећа била блокирана.

Он је рекао да нема ниједног радника и предузећа чији је захтјев доспио а да није обрађен и све плаћено, те да новац постоји и за остале раднике.  

Додик: Драго ми је уколико Тужилаштво БиХ предузима мјере

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да му је драго уколико Тужилаштво БиХ предузима мјере у вези са издавањем виза у Амбасади БиХ у Пакистану за особе из земаља високомиграцијског ризика.
"О томе сам јавно говорио, такве оцјене су изнесене и могу само да кажем да ми је драго уколико тужилаштво предузима те мјере", рекао је Додик новинарима у Бањалуци на питање да прокоментарише вијест да је бивши министар иностарних послова у Савјету министара Игор Црнадак саслушан у својству свједока у Граничној полицији БиХ у вези са случајем издављања виза.

Додик је додао да оно што се чуло и што је видљиво из стенограма /са састанка министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића и чланова Предсједништва БиХ/ и што је он чуо био знак за велику узбуну, али да тога није било у бошњачкој политичкој елити.

"Дакле, јавност се могла упознати са свиме оним што је речено. Ја само могу да кажем да су наводи у ономе што се представља као стенограм тачни и да сам све чуо својим ушима. Није уопште било згодно то слушати", нагласио је Додик.

Он је навео да сматрам да је Фахрудин Радончић и поднио оставку управо из тог разлога, што није било узбуне од СДА и других у Сарајеву, те да је сам Бакир Изетбеговић одлучио да не дијели судбину тих информација.

Медији су објавили да је бивши министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак саслушан у својству свједока у Граничној полицији БиХ у вези с издавањем виза у Амбасади БиХ у Пакистану.

Црнадак је изјаву дао у својству свједока због истраге коју спроводи Тужилаштво БиХ о издавању виза за улазак у БиХ за особе из земаља високомиграцијског ризика.

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић који је поднио неопозиву оставку на ту поцизију истакао је да је бошњачки члан Предсједништва Шефик ЏаФеровић објавио саопштење у коме се ограђује од њега и његових изјава када је ријеч о амбасадору Пакистана у БиХ.

Према стенограму са састанка Радончића и чланова Предсједништва БиХ, који је објавио АТВ, доминирала је комуникација између Радончића и Џаферовића.

Радончић је замолио Џаферовића да убудуће када прима стране дипломате нађе код себе капацитет и распита се о проблему.

"Ако нисте хтјели код мене, Ваш члан породице управо води миграције као помоћник министра. И мислим да смо овдје као држава урадили једну потпуно недипломатску ствар да један страни амбасадор има већа права код вас тројице као колективног шеФа државе него ја. Такође тражим и молим вас да од Минситарства спољних послова, видите шта је урадио амбасадор Пакистана", рекао је Радончић.

Додик: ПИК - вјештачки орган који је давно требао нестати

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Савез за спровођење мира /ПИК/ вјештачки орган, који је давно требао да нестане, јер је измишљен у оквиру Дејтонског споразума да би ширио страх и управљао БиХ.

“Окупља одређени број земаља, али оно што он чини је само да покрије нелегални међународни криминал високих представника, који су то чинили кршећи међународни споразум и Дејтонски устав”, истакао је Додик.

На питање новинара шта очекује од данашње сједнице ПИК-а, Додик је рекао да му је то прва информација о одржавању сједнице, што говори о томе колико је то важно.

На питање да ли ће се одазвати позиву, уколико га добије из Тужилаштва БиХ због наводног прислушкивања опозиције, Додик је поновио да је свима било јасно да је то рекао јер било нешто што је одговарало самој атмосфери у скупштини.

“На прозивке о томе како неко нешто ради, ја сам рекао потврдно, потврђујући њихове, а не исказујући своје вриједности. Извињавам се свима који су схватили да се ради о озбиљним стварима. Онај ко то ради, никада то јавно не говори, ваљда је то толико јасно”, додао је Додик.

Он је рекао и да му није проблем дати изјаву у вези са тим ако га позову из Тужилаштва БиХ, додајући да се посланицима опозиције очигледно свидио тај његов перформанс, те да сада подносе пријаву.

“Међутим, једна ствар је из тога видљива, а то је колики је Србин /предсједник ПДП-а / Бранислав Бореновић, па пријаву подноси Тужилаштву БиХ, а не Републике Српске, јер вјерује институцијама на нивоу БиХ”, закључио је Додик.  

Додик: БиХ има право да интервенише

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да БиХ по међународним прописима, еколошким и осталим, има право да интервенише и изнесе свој став у вези са одлагањем радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори у Хрватској.
Додик је рекао да нема ниједне препреке да органи БиХ предузму све неопходне регионалне и међународне мјере да би спријечили лоцирање отпада уз границу са БиХ, о чему су службено обавијестили Хрватску и међународне институције.

“Прошле године, док сам био предсједавајући, Предсједништво је донијело низ закључака којима смо упознали институције БиХ о противљењу таквој могућности”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

На данашњој сједници Координационог тијела БиХ за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори договорено је да у БиХ буде формиран експертски и правни тим који ће се бавити овом проблематиком с циљем да буде спријечено угрожавање здравља око 250.000 становника.  

Додик: Идемо на велику побједу

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да та странка на локалним изборима иде на велику побједу, укључујући изборну јединицу три у којој традиционално има добре резултате.
“У свим општинама гдје имамо начелнике идемо на побједу, а тамо гдје их немамо идемо на то да добијемо наше начелнике уз подршку партнера. Наш кандидат у Бањалуци је /Игор/ Радојичић. Окупљамо скоро 80 одсто политичког капацитета у подршци оваквом приједлогу. Радојичић то заслужује јер је урадио озбиљан посао и то су грађани видјели”, рекао је Додик.

Он је додао да већ данас жели да промовише велику побједу у Бањалуци.

“Окупићемо се око Игора, његовог посла и онога што можемо урадити да овај град буде још бољи и сигурнији. Позваћемо грађане да бирају најбољег и да подрже и листу СНСД-а како би Скупштина града била што стабилнија као и скупштине у општинама у овој изборној јединици и широм Републике”, нагласио је Додик.

Он је, уочи састанка Извршног комитета СНСД-а са руководством локалних одбора ове странке из изборне јединице три у Бањалуци, истакао да СНСД излази на изборе са образом јер је учинио многе добре ствари.

“То неће покварити различите неистине које се шире у јавном простору”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, у СНСД-у нема нејединства и та странка је позната по томе да није било одлазака људи на нивоу руководства и формирања нових политичких партија, што је данас мода на овим просторима.

“То јединство нас окупља у увјерењу да смо све чинили добро и да ће то грађани препознати, а ми ћемо се потрудити да им све оно што смо радили на најбољи начин презентујемо”, каже Додик.

Он је навео да ове године неће ићи са стратегијом са прошлих локалних избора када су квантум општина подијелили између коалиционих партнера.

“Сада то не чинимо, али уважавамо то да евентуално у појединим локалним заједницама неки од коалиционих партнера са републичког нивоа могу да предложе упоредо своје кандидате”, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, СНСД неће прихватити сарадњу коалиционих партнера са републичког нивоа са СДС-ом и ПДП-ом на локалном нивоу.

“То је показивало много проблема у међусобном комуницирању. То се односи и на СНСД и ми то нећемо чинити. СНСД је у некикм локалним заједницама сарађивао са тим политичким партијама. То сада мора бити одбачено. Јасно смо рекли да ћемо према тим општинама гдје направе сарадњу са СДС-ом и ПДП-ом предузети одређене мјере са становишта наших капацитета”, поручио је Додик.

Он је додао да је намјера функционера са републичког нивоа да послије кризе у вези са епидемијом вируса корона виде какаво је стање у економији општина и да се информишу о томе шта требају чинити да би на републичком нивоу могли креирати пројекте и помоћи локалним заједницама у санацији бар дијела штете коју су имале.

“Локалне заједнице су веома коректно радиле посао на спречавању епидемије, а посебно је то било видљиво у Бањалуци, гдје је градоначелник са својим тимом одрадио озбиљан посао у контроли и спречавању ширења епидемије. Бањалука није била као центри у свијету у којима се догодила масовна епидемија. Градоначелник и наши начелници општина у овој изборној јединици су поштовали мјере Републичког штаба за ванредне ситуације, а заједно смо креирали многе мјере”, истакао је Додик.

Предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука Игор Радојичић рекао је да је данас одржан састанак девет политичких партија на којем је усаглашен коалициони споразум који ће бити потписан до краја мјесеца.

“То је блок који у Бањалуци има подршку најмање двије трећине грађана и који ће обезбиједити стабилан развој Бањалуке и у наредне најмање четири године”, истакао је Радојичић.

Он је нагласио да је ово четврта година врло интензивног развоја у Бањалуци.

“Ово су у новијем историјату Бањалуке године у којима је развој био најинтензивнији и поред изазова са којима смо се суочавали, као што су епидемија вируса корона, поплаве или протести. Град је растао у свим сегментима. Не мислим само на комуналну инфраструктуру, него и на улагања, привреду, запосленост и друге параметре”, рекао је Радојичић.

Изборну јединицу три чине Бањалука, Челинац, Котор Варош, Кнежево, Мркоњић Град, Шипово, Језеро, Рибник, Купрес, Источни Дрвар и Петровац.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана