Додик: Један од најтежих тренутака након Дејтона, Српска неће дозволити разградњу

В.К.
Додик: Један од најтежих тренутака након Дејтона, Српска неће дозволити разградњу

БАЊАЛУКА - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је након сједнице проширеног Извршног комитета те странке која је одржана у Бањалуци да је ово један од најтежих тренутака након Дејтона и додао да Српска неће дозволити разградњу.

- Извршни комитет СНСД-а остаје снажно при подршци одлукама Народне скупштине Српске. Сматрамо да је неопходно да дође до поштовања Устава у БиХ те да се ради на одржавању састанака са свим политичким партијама – истакао је Додик. 
Додао је да је дошло до нарушавања позиције Српске.

Додик је нагласио да је потребно очувати јединство међу српским странкама. Најавио је и разговоре са свим представницима партија у Парламенту БиХ у вези са законом који предвиђа замјену страних судија у Уставном суду БиХ домацим стручњацима. Први састанци, каже, могли би бити одржани већ током викенда.

- За то је задужена попредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић, да изврши кординацију са политичким партијама у Српској и то преко викенда, а Никола Шпирић и Небојша Радмановић имају тај исти задатак са партијама у ФБиХ - навео је Додик.

Поновио је да не могу прихватити то да Уставни суд БиХ може креирати нове односе у БиХ и истакао да је Уставни суд БиХ себи прибавио овлашћења која нема ниједан други уставни суд у свијету.

Нагласио је да је у току концепт разградње Републике Српске те додао да је о томе тешко разговарати са међународном заједницом јер је дијелом и сама учествовала о томе.

- Предложили смо закон који ће ићи у процедуру, а сви који мисле другачије имају могућност да уложе амандмане - рекао је Додик.

Додик је поручио Бакиру Изетбеговићу, лидеру СДА, да је немогуће окретати главу од два народа и једне републике.

- Морамо разговарати и када знамо да можда разговори неће успјети - рекао је Додик.

Он је такође рекао да је Извршни комитет задужио чланове Предсједништва ове странке да у наредних десет дана одрже састанке у општинским одборима странке и упознају структуру са ставовима СНСД-а те да највиши функционери у већим центрима одрже и трибине са грађанима.

Истакао је и да је задужен потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић да финализује разговоре за Мићом Мићићем, градоначелником Бијељине у вези са предстојећим локалним изборима.

- Приједлог споразума већ смо добили од Мићића и потребно га је само појаснити - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана