Додик: Јасеновац доказ да су на овим просторима живјели монструми

Срна
Додик: Јасеновац доказ да су на овим просторима живјели монструми

БЕОГРАД - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је Јасеновац однио више од 500.000 српских живота, што је доказ да су на овим просторима живјели монструми.

"У име неке своје државе одлучили су да испријебе читав један народ - једну трећину да побију, једну трећину да прекрсте и једну трећину да раселе", рекао је Додик на отварању изложбе о јасеновачким мученицима у Историјском музеју Србије.

Он је навео да је Јасеновац најтужнија ријеч његовог дјетињства која асоцира на страдања и буди сјећања на тужне приче из Поткозарја одакле је из сваке породице неко страдао.

"Јасеновац је страшно мјесто нашег живота, народа, постојања и зато је веома важно у свакој прилици окупити се око тог сјећања и не дозволити да оде, већ да га држимо у колективном памћењу нашег народа, јер само тако наша борба има смисла", рекао је Додик.

Он је истакао да је истина о Јасеновцу дуго скривана.

"Најстравичнија прича је чињеница да је након 1945. архива коју је водила једна жена која је спасавала дјецу, покупљена је од стране тадашње Удбе у Загребу и уништена. Тако се тај режим прикључио стравичном злочину", рекао је Додик.

Он је навео да је захвалан свима који чувају сјећање на страдање српског народа.

Додик је изразио захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу, који је из патриотских разлога прихватио пројекат иградње монумента у Градини, највећем стратишту система усташког логора Јасеновац.  

Патријарх Порферије: Јасеновац надалеко познат по најекстремнијем могућем злу

Његова светост патријарх српски Порфирије оцијенио је да је Јасеновац надалеко и нашироко познат не само у Србији, него и у читавом свијету, нажалост, не само по злу, него и по најекстремнијем могућем злу које може да домисли људски ум.
Отварајући изложбу о јасеновачким мученицима у Историјском музеју Србије, аутора сестре Марије, монахиње манастира Јасеновац, патријарх Порфирије је истакао да су у Јасеновцу не само страдали невини људи, него су страдали на најмонструозније могуће начине које људски ум не може да домисли, и нагласио да је то свима познато.

Он је рекао да не жели да генерализује починиоце, јер не вјерује да постоји ишта што се може уопштавати када су у питању људи, с обзиром да свако лично одлучује како ће се понашати и поставити у односу на околности и повољне и неповољне.

"Тамо су неки људи који не припадају ниједном народу, ни људима по ономе што су чинили, чинили зверства којих би се постиделе и бесловесне звери. Ти који су чинили такве ствари су се исписали из сваког народа и људи", рекао је он.

Патријарх је навео да је парадокс да је ова изложба надахнута оним што се збивало у Јасеновцу, јер бити надахнут значи бити окренут духом светим.

"Ми знамо из историје цркве да су први храмови и прве молитве које су хришћани чинили реализоване на местима где су страдали мученици за Христа. Бог је хтео да на месту на којем су страдали невини људи и почињени најстравичнији злочини никне светиња и манастир, да место страдања буде место окупљања монаха и монахиња", навео је патријарх Порфирије.

Он је рекао да је Јасеновац данас познат по најстравичнијем и најмонструознијем злу, али све више и по манастиру који се диже и расте и даје духовне плодове управо у Јасеновцу.

Он је рекао да је сестра Марија изложбом показала шта је истинска и права умјетност, јер умјетност не региструје само реалност, него и проблем времена и човјека у времену, али је и позвана да даје перспективу и будућност.

"Зато имамо овде праву уметност на месту правог зла, где се нечаствиви и демони смеју аутентичном људском лику и достојанству, изникла је ова лепота истинска уметност, у дубоком поверењу у људско достојанство и будућност човека", рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је додао да је ауторка полазала да је Јасеновац не само мјесто сјећања, него и мјесто молитвеног сјећања које побјеђује свако зло.

"За Јасеновац нас везује читаво наше постојање. Јасеновац је место које ми даје највећу могућу снагу и свако ко се сети Јасеновца у најмању руку се потруди да постане човек, а корак даље и да учини све не само да се не понови Јасеновац, него и да жртвујемо и сами себе да Јасеновац не буде заборављен, али да нас инспирише и надахњује да што је могуће више будемо људи подобни слици човека које је замислио Христ", рекао је патријарх.

Он је подсјетио да су у Јасеновцу страдали Срби, Јевреји, Роми, хришћани и многи људи који су били за нијансу другачији од оних који су хтјели да све буде само у двије боје, у црно-бијелој техници.

Патријарх је захвалио свима који чине све да Јасеновац буде, како је оцијенио, наша светиња.

Вучић: Прави пријатељи су они који његују сјећање на данашњи дан

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је на отварању изложбе о јасеновачким мученицима у Историјском музеју Србије, да су истински пријатељи српског народа они који његују сјећање на данашњи дан и на стравичан злочин над српским народом.
"Данашњи дан је опомена на то колико је мало потребно за зло. Цео један народ је учињен сувишним, и сваки припадник српског народа био је сувишан, као и њихово име, вера и постојање. Лудило које је проистекло из те поставке дало је јаме, клање, логоре...", рекао је Вучић.

Он је истакао да је најстрашније "и највише опомиње опсједнутост страшним послом - уклањањем сувишних".

"Узимамо на себе право које нам припада - да ствари називамо правим именом. Мотив нам нису само застрашујуће бројке, бројна стратишта, нити јаме, школе и цркве натопљене крвљу, већ речи нобеловца који је преживео логор и рекао да жсви који су заборавили убијене, убили су убијене још једномж", додао је Вучић.

Он је навео да "говорећи о нашем страдању, не заборављамо наше грехе".

"Прихватили смо их и платили и немамо разлога да више ћутимо о греху сувишности и истребљења у хрватском логору Јасеновац", рекао је Вучић.

Он је истакао да се данашњи дан обиљежава као дан сјећања на најтежи злочин над српским народом у Другом свјетском рату, "а због будућности у којој неће бити сувишних".

Изложба "Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења" отворена је вечерас у Историјском музеју Србије у Београду у присуству Његове светост патријарха српског Порфирија, предсједника Србије Александра Вучића и српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Изложба је организована поводом Дана сјећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату и 80 година од успостављања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, у Независној Држави Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана