Додик: Срби у БиХ показали како се управља, у Федерацији хаос

Г.С.
Foto: twitter

БАЊАЛУКА - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да су Срби у Републици Српској, које неки ових дана називају лошим народом, показали да знају управљати државом док, са друге стране, чак и многи странци говоре да у Федерацији БиХ влада општи хаос.

“У Федерацији нема ни владе, ни предсједника након избора. Једино што дјелује, чиме се организовано управља јесте Република Српска”, рекао је Додик новинарима након проширене сједнице Извршног комитета СНСД-а поводом актуелне политичке ситуације у БиХ, одлуке ЦИК-а БиХ о поништавању избора у Добоју и Сребреници, као и негативних политичких изјава о српском народу и Српској.

Он је додао да на том плану одређени медији у БиХ покушавају одржати наратив да је Српска несређена, иако су у њој изражени плурализам, демократија и право мишљења.

“Ником ништа не фали”, рекао је Додик.

Он је истакао да и даље има став да међународна заједница треба да оде из БиХ када је ријеч о оперативном управљању.

“Приче из Сарајева да ће бити белаја ако они оду нису тачне. Ја сматрам да белаја неће бити и не мислим да је могућ било какав сукоб или рат. Не позивам на то, моја политика су мир, стабилност могући договор”, закључио је Додик.

Именовања чланова ЦИК-а имају политичку димензију

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да његова недавна изјава о члану Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Вањи Бјелица Прутина није била шовинистичка, већ да је хтио да објасни политичку димензију када је ријеч о именовању чланова те комисије и других тијела на нивоу БиХ.
Он је у вези с тим упитао која су то четири гласа која има СДА у ЦИК-у.

“Знамо за два, а која су четири од укупно седам? Дакле, они могу доносити одлуке како хоће и остало су гласови српских кадрова одавде”, рекао је Додик новинарима Бањалуци након проширене сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Он каже да би могао дуго причати о људима и подобним Србима који су пажљиво и политички именовани у ЦИК, као и о неким судијама које се на позиције именују јер су из мјешовитих бракова.

“И онда се дође у ситуацију да пресуђују благе казне Бошњацима, док се Срби осуђују на драстично веће казне затвора. Ко је судио Насеру Орићу? То провјерите” рекао је Додик и додао да цијело Сарајево прича да је је Бранко Перић намјештен као судија да ослободи Османа Мехмедагића Осмицу било какве одговорности.

Додик: Нећемо прихватити увођење јединственог броја 112

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је у Дејтонском споразуму и Уставу речено да оно што није изричито дато у надлежност БиХ припада ентитетима, те да Српска неће прихватити иницијативу дијела бошњачких политичара за увођење јединственог европског броја за хитне ситуације 112.
Додик је рекао да је то нови покушај покретања питања нових преноса надлежности на БиХ.

“Дакле, нећемо се тога одрећи и увођење јединственог броја се неће десити. То је наш број, има да буде наш и биће”, рекао је у Бањалуци Додик, који је лидер СНСД-а.

Он је констатовао да Српска не вјерује у БиХ, а поготово послије изјаве лидера СДА Бакира Изетбеговића који је Србе назвао лошим народом.

“Не вјерујемо у заједништво и могућност да БиХ опстане. Дакле, не желимо ништа да дамо у надлежност БиХ и то је наш легитиман став. Немамо повјерења у суживот са онима који говоре као Бакир Изетбеговић. Ја никада нисам рекао да је неки народ лош. Много пута сам говорио да су Бошњаци добар народ и да имам бројне пријатеље Бошњаке који, нажалост, имају неугодности због харанге из Сарајева према Српској”, рекао је Додик.

Замјеник предсједавајућег Комисије за спољнотрговинску политику, царине, саобраћај и комуникације при Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је недавно да српски представници неће подржати иницијативу за увођење јединственог европског броја за хитне ситуације 112, јер је то покушај покретања питања нових преноса надлежности на БиХ.

Коментаришући ову иницијативу једног броја бошњачких политичара која ће се наћи на наредној сједници Представничког дома парламента БиХ, Мајкићева је навела да се увођење броја 112 поново рециклира, али да је питање заштите и спасавања у надлежности ентитета.  

 

Додик: Наставићемо да водимо политику коју су грађани потврдили на изборима

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да су на посљедњим локалним изборима Република Српска и грађани потврдили политику коју је та странка водила у прошлости и на самим изборима и да ће наставити да спроводи ту политику.

Додик је послије сједнице Извршног комитета СНСД-а у Бањалуци рекао новинарима да је СНСД убједљиво побиједио на локалним изборима са рекордним бројем освојених начелничких и одборничких позиција.

Он је навео да су у СНСД-и захвални грађанима што су препознали борбу те странке за развој и опстанак Републике Српске који би многи да доведу у питање.

“Повјерење које смо добили од грађана широм Републике Српске кроз 43 изабрана начелника и огроман повећани број одборника, кроз чињеницу да је број људи који су гласали за СНСД повећан за 12 000 у односу на опште изборе од само прије двије године и чињеницу да то значи повећање од око шест одсто броја који гласа за СНСД, говори о томе да грађани имају повјерење у политику коју водимо”, рекао је Додик.

Додик: Изетбеговић напустио терен политичке борбе и упустио се у борбу против Срба

Непроцесуирање напада на предсједника Србије Александра Вучића у Сребреници у вези је са разочаравајућом изјавом Бакира Изетбеговића - рекао је лидер СНСД-а Милорад Додик након сједнице Извршног комитета странке у Бањалуци.

- Мој задатак је штитим интересе српског народа и нећу одустати од борбе за права Срба - поручио је Додик.

Истакао је да оставља могућност Изетбеговићу да се извини српском народу, јер како каже Срби су добар народ.

Подсјећамо, лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да су “Срби лош народ”. Недавно је и министар спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић упоредила српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са Адолфом Хитлером, а Србе са нацистима.

Додик: Предузимамо све да обезбиједимо вакцине против вируса корона

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да Република Српска предузима све мјере како би у контактима са произвођачима обезбиједила да има додатни број вакцина против вируса корона.
“Ми смо увјерени да ћемо веома брзо ријешити питање квалитетне набавке вакцина путем наших доказаних пријатеља и обезбиједити да грађани Републике Српске буду укључени у процес опште вакцинације. Вакцинација ће бити ствар оних који то желе, а наша је обавеза да обезбиједимо вакцине”, рекао је Додик послије сједнице Извршног комитета СНСД-а у Бањалуци.

Он је навео да Република Српска, све њене институције, представници на свим нивоим власти у овом тренутку раде на одговорном извршавању задатака везано за санацију пандемије вируса корона и њених посљедица.

Према његовим ријечима, Република Српска се показала као способна да одговори на изазове пандемије и данас путем разних механизама покушава да обезбиједи неопходне вакцине за све грађане у Републици Српској.

Додик је рекао да је Република Српска платила 400.000 вакцина путем програма “Ковакс” више од шест милиона марака, а тих вакцина нема.

“Предузимамо све мјере како бисмо у сарадњи са произвођачима обезбиједили
да Република Српска има додатни број вакцина”, нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана