Додик: Истина о логору Јасеновац се полако разоткрива

Агенције
Додик: Истина о логору Јасеновац се полако разоткрива

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је многим генерацијама остало непознато страдање Срба у Јасеновцу, али да се полако разоткрива истина о том логору.

Додик је истакао да истина не може бити занемарена, да је ријеч о злочину који су починиле усташе, а комунисти у продуженом дјеловању заташкавали монструозност тога злочина.

“Сада смо ми у позицији да то разоткријемо колико дозвољавају чињенице и околности које имамо”, рекао је Додик новинарима у Козарској Дубици након што је посјетио Манастир Јасеновац.

Додик је навео да је за њега на помен Јасеновца прва асоцијација логор и страдање Срба.

“Јасеновац је дуго био скрајнут. Претходна држава, претходни режим, је готово забрањивао о информације о томе. Остало је непознато многим генерацијама страдање Срба у Јасеновцу, којих је страдало више од 500.000. Довожени су са свих простора, највише са ових”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да се општина Козарска Дубица често помиње у контексту да из овог мјеста није било српског регрута који је ишао на служење војног рока готово 25 година послије Другог свјетског рата.

“То значи да су сва дјеца овдје била покупљена, одведе у логор и велики број их је страдао”, рекао је Додик.

Он сматра да се истина о страдању Срба у јасеновачком логору полако разоткрива и путем филма “Дара из Јасеновца”, али и путем неких догађаја који ће се дешавати, као што је изградња Спомен-подручја Доња Градина коју ће радити Република Српска и Србија. 

“Сада радимо на пројектовању, односно утврђивању пројектног задатка за израду пројекта, а онда ћемо заједно уложити новац како би се изградио монументални центар што заслужују жртве које су ту без икаквог разлога страдале, само зато што су били Срби”, рекао је Додик.

Веома важна посјета патријарха Јасеновцу, гдје су Срби мученички страдали

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра веома важном посјету Његове светости патријарха српског Порфирија Јасеновцу, ако се има у виду чињеница је српски народ у овом мјесту мученички страдао и да је истина о томе дуго скривана.

“Откривање истине мора бити трајни задатак свих нас као и молитве за помирење, разумијевање и миран суживот”, рекао је Додик новинарима након што је у Манастиру Јасеновац присуствовао доксологији коју је служио патријарх Порфирије.

Он је додао да је импресиониран чињеницом да је доста људи данас у Манастиру дочекало Његову светост.

Додик је подсјетио да ће Република Српска за обнову манастира Јасеновац издвојити 100.000 КМ.

“Република Српска помоћи ће и изградњу школе која ће бити истраживачки центар, што је од немјерљивог значаја”, додао је Додик.

Он је захвалио властима Хрватске, које, како је истакао, подржавају обнову објеката значајних за српски народ.

“Ово је посебан дан и за мене и зато велика захвалност Његовој светости патријарху српском Порфирију за позив и гостопримство”, закључио је Додик.

Патријарх Српски Порфирије служио је данас доксологију у манастиру Јасеновац, а присуствовали су, поред Додика, и вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш.

Осим свих њих, српског патријарха је у манастиру, поред православног, дочекало и свештенство Католичке цркве, као и становници овог мјеста.  

Додик уручио дар за обнову српске школе у Јасеновцу

Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован рекао је да је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је данас био у Манастиру Јасеновац, уручио дар за обнову српске школе у овом мјесту.
Владика Јован је рекао да ће та српска школа у Јасеновцу бити истраживачки центар и библиотека.

“На томе смо му посебно захвални, као и на томе што се поклонио јасеновачким жртвама. Овај дан биће забиљежен као и они дани када су у Јасеновцу били патријарх Герман, али и васељенски Вартоломеј”, рекао је владика Јован новинарима након што је служена доксологија у Манастиру Јасеновац, гдје је данас био и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Према његовим ријечима, долазак Његове светости је велики дан за Манастир Јасеновац, Западну Славонију и све којима срце лежи у Јасеновцу.

“Ово је знак и цијеломе људскоме роду јер се нигдје такво зло није запатило као у Јасеновцу”, рекао је владика и додао да су посебно радосни што је Његову светост дочекао српски члан и предсједавајући Предсједништва, али и бискуп пожешки, као и бројне званице и грађани.

Владика Јован је указао да је Јасеновац мјесто покајања.

Патријарх Српски Порфирије служио је данас доксологију у манастиру Јасеновац, а присуствовали су и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш.

Поред свих њих, српског патријарха су у манастиру дочекали и поред православног и свештенство Католичке цркве, као и становници овог мјеста.

Патријарх српски Порфирије и Додик посјетили су Манастир Јасеновац на позив епископа пакрачко-славонског Јована.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана