Додик: Имамо подршку за резолуцију о Србима на КиМ, али смо отворени и за сугестије

Срна, ГС
Додик: Имамо подршку за резолуцију о Србима на КиМ, али смо отворени и за сугестије

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да већ постоји парламентарна већина за усвајање приједлога резолуције о заштити Срба на Косову и Метохији и територијалном интегритету и суверенитету Србије, али да су отворени за све сугестије опозиције, медија и осталих.

Додик је рекао да ће у овај документ бити уграђене оцјене ситуације на Косову и Метохији, али и обавезе Републике Српске у погледу помоћи.
-Резолуцију предлаже владајућа коалиција и за њу већ имамо подршку, али смо спремни да прихватимо и друге из опозиције који желе да буду дио тог  - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Народна скупштина Републике Српске поздравља право Србије да брани право на опстанак српског народа на Косову и Метохији уколико се косовски Албанаци и њихове власти одлуче за употребу насиља, наводи се у приједлогу резолуције који би парламент Српске требало да разматра наредне седмице.

ародна скупштина Републике Српске поздравља право Србије да брани право на опстанак српског народа на Косову и Метохији уколико се косовски Албанаци и њихове власти одлуче за употребу насиља, наводи се у приједлогу резолуције о заштити Срба на Косову и Метохији и територијалном интегритету и суверенитету Србије, који би парламент Српске требало да разматра наредне седмице.

Резолуцијом, чији је предлагач предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, поздравља се и право Србије да брани свој територијални интегритет и суверенитет гарантован међународним правом и Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН, као права која јој нико нити може оспорити нити одузети.

Осим тога, осуђује се константно кршење људских права Срба и другог неалбанског становништва, посебно права на живот и на имовину, од косовских Албанаца и њихових власти.

Сатлер критикује правосуђе у БиХ које је резултат аранжмана ЕУ И ОХР-а

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су аранжмани у правосуђу БиХ били креирани из ЕУ и ОХР-а и да је нејвјероватно да се може чути тврдња шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да је правосуђе БиХ пуно проблема и да због тога није могуће да клевета буде криминализована.

Додик је подсјетио да су сви аранжмани у правосуђу БиХ у посљедњих 15 година били од ЕУ и ОХР-а и да је због тога овај систем изузет могућности да на њега утичу локалне структуре.

"Било би нормално да је рекао да у осталим земљама ЕУ постоји уређење које се односи на клевету. Нико то не ради да би била хајка, него је ријеч о вишем нивоу одговорности, односно да буде промовисано истинско, право, професионално и објективно новинарство, а не да се одржи тренд који иде за тим да се клеветом прибавља пажња у медијима", рекао је Додик новинарима данас у Бањалуци.

Он сматра да се жели да се Српска, по захтјеву неких из медијске бранше у БиХ, прикаже као нешто што није на путу правних вриједности ЕУ, иако у ЕУ 20 земаља има регулисано питање клевете у јавном простору у кривичном закону.

"Немојте нам говорити ако нисте у могућности да одржите тачност онога што говорите. Исто тако, када је ријеч о невладиним организацијама, закон, који предлажемо, преписан је из САД", навео је Додик.

Он је рекао да је поносан на јавну расправу о нацрту измјена Кривичног законика Републике Српске и вјерује да ће сви који критикују схватити суштину усвајања.

"Јавност коју ми опажамо и контакти које имамо говоре о томе да ми треба да донесемо закон о клевети и ми ћемо то урадити", поручио је Додик.

Сатлер је јуче рекао поводом аргумената из Српске да бројне земље ЕУ имају криминализовану клевету, чиме оправдавају усвајање измјена Кривичног законика Српске, да је то погрешно јер су у земљама ЕУ функционална правосуђа док је у БиХ оно пуно проблема.

"То је погрешно. Те земље имају веома функционално правосуђе и нема страха да ће доћи до злоупотребе. У тим ситуацијама се суди изузетно пажљиво, а ми смо сви овђе свјесни да је бх правосуђе пуно проблема. Осим тога, став ЕУ је да се та пракса мијења и напушта као лоша и застарјела и не треба да се оживљава", рекао је Сатлер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана