Додик и Вулин: Безбједност и стабилност Српске - први интерес Србије

ГС
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Непрекидна и континуирана помоћ Владе Србије доказ је да Србија води рачуна о свим грађанима Републике Српске, истакнуто је на конференцији за новинаре након састанка предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика са министром унутрашњих послова Србије Александром Вулином.

Додик је изјавио је да је све оно што Србија, на челу са предсједником Александром Вучићем, чини у погледу регионалне стабилности, нешто што помаже цијелом региону.

- Ми поздрављамо такву спољно-политичку оријентацију Србије. Веома смо задовољни нашим међусобим односима и нашим степеном сарадње - рекао је Додик новинарима након састанка са министром унутрашњих послова Србије Александром Вулином.

Додик је подсјетио да је прије неколико дана Влада Србије дозначила властима Српске 20 милиона евра помоћи за рјешавање питања везаних за пендемију вируса корона, те изразио захвалност и Влади Србије и предсједнику Вучићу.

Додик је изразио задовољство што је посјета Републици Српској прва инострана посјета Вулина у својству министра унутрашњих послова, што је, како је навео, дио раније договаране политике о међусобним посјетама.

- Сматрамо да смо успоставили један озбиљан оквир сарадње који у овом сегменту подразумијева све активности и мјере које иду за тим да се обезбиједи стабилна и сигурна безбједносна средина и у Србији и у Српској - нагласио је Додик.

Према Додиковим ријечима, сарадња се на оперативном дневном нивоу односи на операције које имају полиције, што даје резултате.

- Оно што заједно морамо учинити јесте да нашим људима понудимо осјећај стабилности, безбједности и неугрожавања од било каквих незаконитих и других поступака било кога - рекао је Додик и додао да се сарадња осим полиција Српске и Србије, остварује и са безбједносним агенцијама у БиХ.

Додик је подсјетио да је захваљујући координацијама оствареним када је Вулин био министар одбране, Предсједништво БиХ недавно донијело одлуку о одржавању заједничке војне вјежбе Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи.

- У поступку је усаглашавање детаља и вјерујем да ћемо и нас двојица бити на тој вјежби као доказ могућности сарадње и доприноса стабилизацији укупних односа и прилика на пољу безбједности - навео је Додик.

Додик је појаснио да се војна вјежба на Мањачи односи на Војску Србије и Оружане снаге БиХ, те да се обавља у облицима који су потребни за регионалну сарадњу.

- Нико не би требало да се боји такве вјежбе нити у њој има било какве поруке осим да се покаже способност да се против опасности од тероризма и свих других може заједнички дјеловати - рекао је Додик и додао да вјежба нема везе са НАТО.

Додик је захвалио Вулину на пажњи према Српској, додајући да је остварена сарадња висока, пуна повјерења и усмјерена ка рјешавању отворених питања за људе и у Српској и у Србији.

Влада је на данашњој сједници усвојила информацију о упису ученика у основне и средње школе у школској 2020/21. години у ФБиХ, у којој се наводи да је у односу на претходну школску годину, број првачића смањен за 484 или 2,54 одсто, а тренд континуираног смањења забиљежен је и кад је у питању упис ученика у средње школе.

- Подржавамо све активности на одржавању безбједности - навео је Вулин и поручио да је безбједност и стабилност Српске први интерес Србије.

Вулин каже да је задовољство што је дошао у Српску.

- Ово је моја прва спољонополитичка посјета Српској и тако сваки министар у Влади Србије треба да уради - навео је Вулин.

Истакао је да је Додика обавијестио и о томе шта Српске и Србијa ради на свакодневном нивоу за безбједност грађана.

Вулин је захвалио Додику на годинама упорне борбе за српске националне интересе и за јачање свијести о потреби заједништва српског народа, које не угрожава никога.

Нагласио је да је материјална помоћ Владе Србије Републици Српској доказ да односи двије републике нису испразне приче, већ конкретна сарадња да би народ у Српској живио боље.

- Република Српска ће увек бити помогнута, свака потреба Републике Српске је и наша потреба. Предсједник Србије Александар Вучић је уложио не мали утицај да се и на међународном плану, али и унутар наших односа, Република Српска боље разуме, прихвати и да се поштује воља српског народа са ове стране Дрине - рекао је Вулин након састанка са Додиком.

Он је истакао да ће сви Срби бити сачувани и о њима ће се водити рачуна, док Србију предводи Вучић.

Вулин је додао да је Додика информисао о сарадњи министарстава унутрашњих послова Српске и Србије, заједничким вјежбама, борби против организованог криминала, тероризма, мигрантске кризе и осталим активностима којима се грађанима гарантује безбједност.

Говорећи о могућности заједничке вјежбе Војске Србије и Оружаних снага БиХ, Вулин је оцијенио да би то било добро за стварање међусобног повјерења, али и да сарадња различитих оружаних снага може учврстити регионалну стабилност.

- Влада Србије је донијела мораторијум у трајању од шест мјесеци на учешће у било каквим војним активностима са другим партнерима. Уколико Влада Србије не продужи мораторијум, наравно да смо отворени за сарадњу са пријатељским државама - закључио је Вулин.

Опасност увијек постоји, посебно од повратника са страних ратишта

Министри унутрашњих послова Републике Српске и Србије Драган Лукач и Алкесандар Вулин сагласни су да опасност од тероризма увијек постоји, због чега је потребно да безбједносне агенције увијек буду опрезне и да сарађују на глобалном нивоу да би контролисале потенцијалне терористе.

Лукач је рекао да у БиХ, али и Европи, и даље постоје људи који су имали контакт или били чланови одређених терористичких групација, те да се никада не зна када ће добити неки задатак или се самоиницијативно одлучити на терористички акт.

- Знамо да се у БиХ вратио велики број људи који су били припадници терористичких организација и ратовали су за њихове интересе... У БиХ и даље постоје параџемати у којима су врбовани људи који су слати на страна ратишта. Ти параџемати морају бити под контролом и не можемо очекивати ништа добро од тих људи ако и даље раде на развоју идеологије која је блиска терористичким организацијама - рекао је Лукач.

Он је додао да у Српској нема таквих параџемата, те да се појављују одређени појединци који су под контролом полиције.

Вулин је рекао да највећа безбједносна пријетња од потенцијалног тероризма долази од повратника са сиријског ратишта који су били припадници "Исламске државе", а који су углавном концентрисани у српској јужној покрајини Косову и Метохији.
- Када се посматра проценат бројности становништва неког простора и када се то упореди са бројем људи који се са тог простора налазе у редовима жИсламске државеж, са Косова и Метохије их има више него Ирачана или Либијаца - навео је Вулин.

Нагласио је да се МУП Србије труди да зна ко су ти људи, одакле су и гдје су, али да не може у потпуности гарантовати безбједност с обзиром да Србија нема ефективну власт на Косову.
- Али, о томе су упознати међународни безбедносни фактори - нагласио је Вулин.

Он је рекао да МУП Србије сарађује са свима који имају потребу да се боре против тероризма и криминала.

Лукач и Вулин истакли су да Србија намјерно не пропушта мигранте према БиХ. Лукач је рекао да не може потврдити наводе да Србија намјерно пропушта мигранте према БиХ.

- Сада је чињеница да се одређени број миграната враћа у Србију, јер очекују да ће имати боље услове за смјештај него у БиХ. Имамо двосмјеран прелазак границе, јер мигранти дјелују у складу са сопственим интересима и бољим условима - рекао је Лукач.

Он је подсјетио да је око 100 припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП), са Граничном полицијом БиХ, ангажовано на заштити источне границе Српске и БиХ, односно границе са Србијом.
Мигранти не користе легалне граничне прелазе БиХ и Србије, него нелегалне у тренуцима када је водостај Дрине низак. Не можемо причати о томе да неко из Србије организовано пропушта мигранте у БиХ - каже Лукач.  Напомиње да Полиција Српске под контролу ставља мигранте и предаје их надлежним органима.

Вулин каже да је Србија једна од најуспјешнијих земаља у Европи у хапшењу кријмучара људи.
- Ми се против овога, и сваког облика криминала упорно боримо. Србија је поносна на систем за прихват миграната и сви који су у оквиру овога су под контролом - рекао је Вулин и подсјетио да се у великим полицијским акцијама приводе мигранти коју су ван кампова.

Нагласио је да Србија не пропшута мигранте у БиХ, нити на било који начин угражава било чију безбједност и подсјетио да је МУП Србије недавно, у сарадњи са МУП-ом Кантона Сарајево, ухапсио Мароканца који се сумњичи да је поничино убиство у сарајевском насељу Илиџа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана