Додик и Вишковић у Требињу: Биће реализован пројекат изградње ауто-пута према Вишеграду

ГС
Foto: Твитер

ТРЕБИЊЕ- Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Радован Вишковић састали су се данас у Требињу са руководством овог града.

На састанку Додика и Вишковића са градоначелником Мирком Ћурићем, његовим замјеником Драженом Бошковићем, те предсједником Скупштине града Драгославом Бањком, између осталог, било је ријечи и о путној инфраструктури.

Додик је рекао да су договорили да се реализује идеја изградње ауто-пута и брзе цесте од Требиња до Вишеграда.

- На неким дионицама ће то бити ауто-пут, а на неким брза цеста. Циљ је да се спојимо код Вишеграда на конекцији према Србији и према Источном Сарајеву - појаснио је Додик.

Састанку су присуствовали и министарка финансија Републике Српске Зора Видовић, министар пољопривреде, шумарства и водопроивреде Саво Минић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, те министар привреде и предузетништва Војин Митровић, као и генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић.

"Овај град ће бити отворен када се изгради аеродром, то је у процедури, нико није одустао од тога", рекао је Додик новинарима у Требињу послије састанка са представницима градске власти. Он је напоменуо да Влада Србије у буџету планира средства за изградњу аеродрома, али да то отежава сложеност процеса који је везан за процедуре на нивоу БиХ.

Додик је истакао да ће се почети реализовати и идеја ауто-пута, брзе саобраћајнице од Требиња према Билећи, Гацку, до Вишеграда гдје би се тај пут везао на конекцију из Србије.

"Ово је веома изазовна траса, али већ разговарамо са кинеским и другим компанијама које су спремне да врше пројектовање и да се договорамо око дугорочног финансирања за ову трасу", рекао је Додик.

Он је оцијенио да да је Требиње успјело да ријеши капиталне изазове које је имало прије пет-шест година, а када је ријеч о путној инфраструктури напоменуо је да је раније саниран пут Љубиње-Требиње, као и да је једним дијелом завршена обилазница. Додик је рекао да Република Српска више није она која само реагује на социјалне и инфраструктруне хаварије него осмишљава пројекте који ће људима омогућити бржи долазак.

"Ауто-путевима људи долазе, а малим путевима одлазе", нагласио је Додик. Он је додао да је преостало да се у Требињу изгради болница, те да је пројекат финансиран тако да покрива и објекат и опрему, наводећи да је циљ да овдје постоји и здравствени туризам.

"Болница треба да омогући да привуче значајан број оних који ће овдје наћи рјешење за своје проблеме", рекао је Додик. Додик је рекао да је Требиње успјешна локална заједница предвођена градоначелником и његовим тимом, а да су стратешке приоритетне гране енергетика, пољопривреда и туризам правилно одабрани и да ће морати да се прате кроз конкретне планове и организацију.

Предсједник Српске је констатовао да је развојем града у свим елементима заустављен одлазак људи, те да је видљиво да се људи и враћају.

"Требиње је успјело да ријеши сиву зону везано за туристички смјештај, ту треба истрајати", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, у граду се планира изградња нових соларних и вјетроелектрана, што ће донијети нове приходе граду, али и обезбиједити енергетску стабилност Републике Српске и региона.

"Ми као заједница која има довољно електричне енергије не смијемо да останемо на зачељу процеса који ће дати одговоре за десетак година у вези са новим изворима енергије", рекао је Додик.

Он је појаснио да су традиционални извори попут термоелектрана под снажним притиском регионалних и европских институција да се емисије разних твари у ваздух доведу у еколошки стандард који ће вјероватно бити неисплатив за експлоатацију.

У Требињу је, каже, и 85 одсто обрадивог земљишта има наводњавање, што нема ниједна локална заједница и то треба искористити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана