Додик и Стефановић најавили заједничка војну вјежбу ОС БиХ и Војске Србије на Мањачи (ИСПРАВЉЕНО)

ГС
Додик и Стефановић најавили заједничка војну вјежбу ОС БиХ и Војске Србије на Мањачи (ИСПРАВЉЕНО)

БАЊАЛУКА – Оружане снаге БиХ и Војске Србија организоваће прву заједничку војну вјежбу на Мањачи, речено је данас у Бањалуци након састанка српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и министра одбране Србије Небојше Стефановића.

Додик је нагласио да су данас разговарали о више тема, те је истакао да ће Оружане снаге БиХ и Војска Србија организовати прву заједничку војну вјежбу на Мањачи.

- Чим се створе услови, а то зависи и од пандемије, Оружане снаге БиХ и Војска Србије ће одржати војну вежбу. Мислим да ће то бити прва војна вјежба - рекао је Додик.

Додик је истакао да ће Република Српска у војно-школски систем у Србији упутити људе који ће се школовати за управљање хеликоптерима, за потребе будуће хеликоптерске јединице која ће бити у саставу Министарства унутрашњих послова (МУП).

Нагласио је да је МУП-у потребна специјализована хеликоптерска јединица за коју је већ почео да набавља хеликоптере.

Додик је истакао да је акценат данашњих разговора био и на питањима у вези са пандемијом вируса корона, односно искуствима са пендемијом у Војсци Србије.

- Чињеница је да је Србија чинила значајне напоре да помогне Републици Српској, не само у пандемији и ово је прилика да се министру захвалим за пружену помоћ и разумијевање око многих питања - изјавио је Додик.

Додик је нагласио да се у оквиру војно-школског система у Србији школује и кадар који се укључује у стрктуру Оружаних снага БиХ, те да ће та пракса бити настављена.

Он је указао и на пуну сарадњу у оквиру намјенске индустрије, те истакао да многе фирме те врсте у Републици Српској не би могле да функционишу да није сарадње са Србијом.

- Драго ми је што смо данас потврдили да ће та врста сарадње бити настављена и што су најодговорнији људи у областо Војске на челу са министром показали интерес за проширење те сарадње - каже Додик.

Небојша Стефановић изјавио је након састанка да Србија има интерес, да хоће и жели да настави да снажно инвестира у Републику Српску и да јача братске односе.

Стефановић је навео да је то за Србију нешто на што има и право према Дејтонском споразуму, али и према интерним актима и специјалним везама између Србије и Републике Српске.

- Ово је моја дводневна посјета Републици Српској у склопу које ћемо видјети шта су могућности намјенске индустрије Републике Српске, јер нам је циљ интензивнија сарадња са компанијама са којима већ послујемо, с којима имамо уговоре вриједне око 20 милиона евра. Недавно смо потписали уговор са Ремонтним заводом "Орао" вриједан 3,7 милиона евра -  рекао је Стефановић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, циљ је да се та сарадња прошири, јер Србија има интерес да јача своју војску.

- Желим да разговарам са представницима бањалучког "Космоса", али и да видимо шта можемо да заједнички урадимо на модернизацији ремонтног завода у Палама, јер су нам они неопходни за ревитализацију мотора наших тенкова -  рекао је Стефановић.

Стефановић је додао да је у наредном периоду доста привредних активности које ће помоћи да људи у Републици Српској боље живе, али и да Војска Србије буде још способнија и ефикаснија.

-За нас је важно да наставимо сарадњу са Министарством унутрашњих послова (МУП) Републике Српске, којима смо понудили нове курсеве обука и тренинга на нашој Војној академији. Драго ми је да ће први пилот хеликоптерске јединице бити школован на Војној академији у Београду -рекао је Стефановић.

ИСПРАВЉЕНО:

- Наслов: „Српска и Србија организоваће заједничку војну вјежбу на Мањачи”  не одговара чињеницама јер на наведеном састанку није изречена наведена изјава из које је извучен наслов. Оргинална изјава је; “ Оружане снаге БиХ и Војска Србија организовати прву заједничку војну вјежбу на Мањачи.”. Сходно томе нови наслов гласи: “Додик и Стефановић најавили заједничка војну вјежбу БиХ и Србије на Мањачи”.

- Исправљена је и изјава која не одговара чињеничном стању јер је у њој навеведено да ће “ … Република Српска и Србија организовати војну вјежбу на Мањачи.”, изјава као таква није изречена те је ријеч “Република Српска” исправљена са “Оружане снаге БиХ” како је и изречено на наведеном догађају, напомињемо да ентитети немају своје оружане снаге или војску.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана