Додик: Европска Комисија условљавањем спремна да подијели БиХ

Срна
Foto: В. Трипић

ЛАКТАШИ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је Европска комисија спремна да подијели БиХ и да то показује условљавањем деблокаде 600 милиона евра за изградњу дијела Коридора „Пет це“ кроз Републику Српску рјешавање политичке кризе у БиХ.

-Зашто нису блокирали од Сарајева према Плочама, јер тамо нема Владе већ четири године и тамо је криза невиђених размјера зато што Бошњаци и Хрвати никако не могу заједно? Нису ријешили ништа, па ни питање Изборног закона и нису им блокирали средства. То говори о томе да су они спремни да подијеле БиХ и ја нема ништа против - рекао је Додик.

Он је изјавио новинарима у Клашницама код Лакташа да Република Српска ужурбано ради на томе да са једном кинеском компанијом договори да Коридор „Пет це“ од Добоја до Вукосавља буде дат у концесију и да ће то бити и урађено.

-Имамо три кинеске компаније које су заинтересоване за овај посао и ми ћемо бирати најбољи оквир и то је боље него да добијемо кредите од Европске комисије и да нас онда условљавају - рекао је Додик, одговарајући на питање новинара о наводима из Европске комисије да је у стању да деблокира 600 милиона евра за изградњу дијела Коридора „Пет це“ кроз Републику Српску ако се ријеши политичка криза у БиХ.

Он је рекао да пакет Европске комисије садржи 700 милиона евра помоћи БиХ, што су већим дијелом кредитна средства, а само су Републици Српској лоцирали 35 милиона евра.

Додик је рекао да у Предсједништву БиХ није дао сагласност за ову врсту програма, јер Република Српска у финансијском систему БиХ учествује са 35 одсто, истичући да ће Република Српска то прихватити када буде 35 одсто лоцираних кредита на простор Републике Српске из тог програма.

-Овдје је ријеч о безобразлуку, јер они дају кредите оптерећене каматама и роковима за враћање, а онда политички условљавају - истакао је Додик.

Он је рекао да Европска комисија измишља политичку кризу у Републици Српској, наводећи да је код њих политичка криза јер неколико десетина хиљада људи у Бечу излази на улице, а не у Републици Српској гдје људи излазе на митинге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана