Додик: Епидемија ће нанијети губитке од 750 до 800 милиона КМ, ванредним стањем брже ће бити саниране посљедице

ГС
Додик: Епидемија ће нанијети губитке од 750 до 800 милиона КМ, ванредним стањем брже ће бити саниране посљедице

БАЊАЛУКА – Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се због посљедица пандемије вируса корона губици акумулирају из дана у дан и да ће, сходно одређеним процјенама, губици бити од 750 до 800 милиона марака.

Напомиње да су донесене три економске мјере да би се утицало на економију.

- Прво је да се очувају стандард и плате. Апелујемо на послодавце да не отпуштају раднике, с њима ћемо договорити да се надокнаде губици. Друго је да се очува производна активност колико је то могуће, у сваком погону треба да раде радници уз мјере заштите. Трећа мјера је осигурање мјера широке потрошње - додаје Додик, преноси Кликс.

Потенцирада, поред свега, економија остаје проблем.

- Овдје је ријеч о спољним утицајима на економију. Ограничена је могућност производње, транспорта, одједном је престало све. Губици се акумулирају сваки дан све више. Јуче смо имали просјек да је тај губитак који ћемо имати од 750 до 800 милиона КМ и то није коначан износ. У том погледу припремамо мјере. Нећемо давати никаква обећања која не можемо испунити - истакао је Додик.

Напомиње да се формира фонд за подршку привреди који треба да има 500 милиона марака.

- Имали смо одличан развој економије у јануару и фебруару, а онда је дошла криза. Сваком оном ко је имао штету ћемо прићи и покушати да осигурамо нови почетак. Мјере морају да имају низ ствари, оне морају да се креирају на нивоу БиХ. Једна од тих мјера је везана за Централну банку - казао је Додик.

Наводи како ће настати штета већа него што би били трошкови задуживања.

- Очекујемо од ММФ-а један трансфер од око 15 милиона КМ. Имамо могућност да препакујемо буџет Републике Српске, у њему ћемо наћи резерве. Имамо доста могућности да осигурамо средства и усмјеримо их ка економији. Ово јесте озбиљна ситуација, али није за панику - рекао је Додик.

Истакао је да ће након увођења ванредног стања у Републици Српској брже бити доношени прописи и уредбе са законском снагом које ће, прије свега, бити подршка уведеним мјерама републичких власти ради ефикаснијег санирања економских и других посљедица вируса корона.

- То подразумијева да држава може да плати доприносе за раднике у приватном сектору, да се регулишу одређена права радника из радно-правних односа и пролонгирају порези. Не ради се о томе да ће некоме нешто бити отписано, већ ће се порез само пролонгирати, репрограмирати или ће бити стављен неки мораторијум. А касније и зависно од кризе видјећемо на које све начине и у којем периоду ће се тај порез плаћати -рекао је Додик новинарима у Бањалуци, пренијела је Срна.

Он је поновио да се порез мора плаћати, а држава је ту да помогне.

Додик је рекао да ће се након увођења ванредног стања промијенити одредбе Закона о казнама, те да заговара формирање посебних одјељења тужилаштава и судова да би се адекватније реаговало на кршење уведених мјера.

- Ту је и низ мјера у пољопривреди – повећање буџета, 9.000 пакета за сјетву, подршка свим пољопривредним произвођачима... - рекао је Додик.

Он је констатовао да је ванредно стање поводом вируса корона у Српској могло бити уведено раније, те да се беспотребно изгубило вријеме.

Одлука о проглашењу ванредног стања на територији Републике Српске усљед вируса корона од данас је ступила на снагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана