Додик: Економска ситуација у Српској стабилна

ГС
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је Извршни комитетет ове политичке партије закључио да је економска ситуација у Републици Српској стабилна, иако постоје неки елементи пада због епидемије вируса корона.

"Економска политика СНСД-а усмјерена је на помоћ привреди, очувању радних мјеста и нивоа плата", рекао је Додик новинарима након проширене сједнице Извршног комитета странке.

Он је истакао да ће у септембру бити реализован нови пакет за подршку привреди, а односиће се на лична примања и инвестициони циклус.

"И даље идемо са реализацијом пројеката ауто-путева, реконструкције магистралних и регионалних путева у Српској за шта ће бити издвојено 100 милиона КМ, као и других капиталних инвестиција, међу којима су електро-енергетски објекти", додао је Додик.

Он је напоменуо да је око 10.400 људи изгубило радна мјеста, али је посао добило њих 9.199.

"То је мање за 1.200 радних мјеста, и када тако сагледамо онда имамо најмањи губитак радне снаге у региону. То је дио успјешне политике коју је водила Влада Српске", каже Додик.

Додик је нагласио да су у Републици Срској до краја године загарантоване исплате пензија и плата.

Он је подсјетио да је, као политички и економски одговор на кризу, формирано неколико фондова с циљем помоћи привреди.

"То је прије свега Компензациони фонд који је донио низ важних одлука и више од 40 милиона КМ упутио здравственом сектору. И Гарантни фонд је обезбиједио гарнације за кредите привреди у износу од 238 милиона КМ у пет банака. Ово је добар одговор којим ће бити повећана привредна активност", поновио је Додик.

Према његовим ријечима, раст бруто домаћег производа /БДП/ у Српској у првом кварталу ове године је био 1,4 одсто.

"Процјене Свјетске банке и Међународног монетраног фонда је да ће на овом простору, због вируса корона, у првом полугодишту БДП пасти на минус пет, али код нас се не остварују ове прогнозе. Вјерујемо да на крају ове године пад БДП-а неће бити виши од минус два, а да ће стопа БДП бити око нуле", рекао је Додик.

Он је навео да је стопа задужења Српске 55 одсто што је значајно испод нивоа задужења земаља у региону и испод стопе од 60 одсто коју је прописала ЕУ.

Лидер СНСД-а је рекао да је око 30 одсто више обрађено земље него прошле године.

"СНСД подржава пројекте Владе у пољопривреди. Влада је издвојила пет милиона КМ за објекте и опремну у пољопривредном сектору чиме је износ за ове намјене повећан са осам на 13 милиона КМ, а сви захтјеви биће испоштивани. За откуп 20 хиљада тона поврћа, 10.000 свиња и 6.000 хиљада товне јунади обезбијеђено је додатних пет милиона КМ, што је добра мјера Владе", рекао је Додик.

Он је навео да су сада средства за аграрни сектор виша од 100 милиона, а било је предвиђено 70.

Када је ријеч о образовању, Додик је рекао да ће ђаци на вријеме кренути у школу, али да ће настава бити извођена у неком моделираном облику.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у Српској, Додик је оцијенио да је и даље комплексна, али да постојеће мјере неће бити ширене, нити редуковане.

"Полицијски час нећемо уводити, али је неопходно да буду поштоване прописане мјере. Не можемо прихватити да буде продужен рад угоститељских објеката или нешто друго, а постоје појединци који организују велике приватне забаве, што је недопустиво", каже Додик.

Он је подсјетио да је обезбијеђено 15 милиона КМ за набавку заштитне медицинске опреме што би било довољно до марта наредне године и да Српска има довољно залихе распиратора и остале опреме.

"Важна је прича о корона болницама и Влада је за њих обезбиједила одређени новац", навео је Додик.

Лидер СНСД-а је истакао да ће бити сачињен и план вакцинације.

"Не развијамо вакцину против короне, али у овом тренутку подржавамо план вакцинације који ће бити обавезујући за грађане у Српској. Потрудићемо се да набавимо, што је прије могуће, тестирану вакцину. Што се тиче вакције из Русије, цијеним да је ово ствар коју су спровели у складу са процедурама и прво ће вакцину примјењивати на своје становништво, што говори да у то треба вјеровати", закључио је Додик.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана