Додик: Дешавања у Црној Гори сваког плаше

Срна
Додик: Дешавања у Црној Гори сваког плаше

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Црна Гора показала антисрпску позицију, да дешавања у тој земљи свакога плаше, знајући да је тамошњи владајући режим на заласку и да ће учинити све да се одржи на власти, па и да употријеби репресију, што и чини према Српској православној цркви /СПЦ/ и српском народу.

"То је озбиљан проблем који не можемо гледати изоловано. Све нас и те како занима шта се тамо дешава. Све што је учињено послије формирања Црне Горе било је против Срба", истакао је Додик.

Он је додао да постојање државе Црне Горе нико не спори, али постоји отпор према чињеници да се тамо малтретирају Срби.

"Немамо право да стојимо изван тога. Ако Ђукановић може да подржи Бошњаке у БиХ, шта је логичније него да ми подржимо наш народ и станемо уз њега", рекао је Додик за "Политику".

Додик је навео да Ђукановић најављује да ће доћи у Сребреницу, а био је премијер Црне Горе у то вријеме /током рата/ и "озбиљна логистика за све то".

Према његовим ријечима, Ђукановић сада покушава да се "прода" Бошњацима, јер је изабрао да прогони Србе и Српску православну цркву, а коалиције прави са Бошњацима и Албанцима, што је његов избор, а избор народа Црне Горе је како ће се даље развијати.

Додик је оцијенио да је Ђукановић показао нестрпљење, јер је схватио да његов пројекат стварања нације не иде добро и не развија се, те да не може Албанце да конвертира у Црногорце, али покушава да то уради од Срба.

"Вјероватно је процијенио да је посљедњи моменат, али није рачунао да постоји јасна организација СПЦ. Цркве је градио вјерујући народ. Само у Црној Гори имате `изврнуто` третирање имовине СПЦ", рекао је Додик.

Додик сматра да се то Ђукановићево нестрпљење огледа у намјери да се направи цнорогорска црква, као и да тамо репресију замотавају у причу о демократији.

"Каква демократија, када се половина Црне Горе на улицама супротставља репресији режима, који је безочно напао српски национални идентитет, а прије свега СПЦ као основни вид тог идентитета", истакао је Додик.

Он је поновио да нигдје у свијету није случај да се прави црква отимачином од других заједница, те подсјетио да тако нешто није подржао ни васељенски патријарх нити ико други. "Наш патријарх је добро рекао, то се није дешавало ни за вријеме Турака, чак ни у комунизму нису отимане цркве", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана