Додик: Црква одржала идентитет српског народа кроз вијекове

Срна
Додик: Црква одржала идентитет српског народа кроз вијекове

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је манастир Моштаница у Козарској Дубици у заиста добром стању и нагласио да је црква одржала идентитет српског народа кроз вијекове.

“У овом манастиру никада се није прекидала служба. Српски народ и овим показује своју посвећеност, оданост српској православној вјери. То је значајан дио нашег идентитета”, рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да није било цркве вјероватно данас Срби као народ не би били окупљени, идентификовани и препознатљиви.

“Црква је један од наших најзначајнијих елемената идентитета и у оквиру цркве се сачувао и наш језик, писмо и крсна слава. Зато је важно овдје бити сабран заједно са нашим игуманом и свим нашим људима који ово одржавају”, рекао је Додик.

Он је у оквиру традиционалног народног зборовања код манастира Моштаница, уочи славе манастира Преображења Господњег, разговарао са игуманом Сергијем.

“Ми ћемо наставити да сарађујемо и одржавамо укупно добре односе са Српском православном црквом, а посебно овдје са манастиром Моштаница”, поручио је Додик.

Игуман намастира Моштаница Сергије рекао је да му је велика част и радост што је данас манастир био домаћин Додику.

“Ово није први пут да посјећује манастир Моштаница, често је овдје боравио са нама и имали смо његову подршку и подршку Владе Републике Српске у сваком дјелу које манастир предузима”, рекао је игуман Сергије.

Он је потврдио да манастир Моштаница гради Храм светог ђакона Авакума, монаха који је био светитељ из тог манастира и који је пострадао у Београду на Стамбол капији гдје су га убили Турци јер није хтио да се одрекне своје вјере.

“Он је родом из Кнежице, из ових крајева. Замонашен је у манастиру Моштаница и са својих 19 година је пострадао од турске руке”, подсјетио је игуман Сергије.

Он је навео да је у плану и изградња народне трепезарије која је пријеко потребна манастиру Моштаница.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик отворио је вечерас фестивал “Вече ојкаче на Моштаници”, у оквиру традиционалног зборовања код манастира Моштаница у Козарској Дубици поводом празника Преображења Господњег, који је и слава манастира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана