Додик: Циљ Српске да електрична енергија буде развојни адут

Срна
Додик: Циљ Српске да електрична енергија буде развојни адут

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је циљ Републике Српске да не оптерети становништво високим цијенама струје и да електрична енергија постане један од значајних развојних адута.

“Сада смо способни да 30 одсто своје продукције узмемо и резервишемо, те дајемо олакшице инвеститорима”, рекао је Додик за РТРС.

Он је истакао да Република Српска једина у региону производи вишак електричне енергије.

“Излазили смо на тржишшта и те вишкове продавали дуго година да бисмо смањили губитке који су реално везани за домаћу потрошњу и доводили предузеће жЕлектропривреду Српскеж да увијек буде изнад нуле и да има одређену добит”, рекао је Додик.

На тај начин, додао је Додик, сачувана је могућност да цијена за становништво буде 26, а за привреду око 30 евра по мегавату.

Додик је рекао да Република Српска има природна, рудна богатства и све шансе за даљи развој и извоз електричне енергије, али да окружење које детерминише снажни развој јесте приступ међународном тржишту.

“Република Српска до прије двије године томе није могла да приступи јер је било предвиђено да приступа БиХ која у својој унутрашњој структури није била надлежна за такве ствари”, појаснио је Додик.  

Наредних година одлучиваће се о статусним позицијама

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик вјерује да ће се у наредних двије, три или пет година одлучивати о статусним позицијама у БиХ што значи Републике Српске.
“БиХ је неорганизована и 25 година интервенције међународног фактора нису успјеле. Међународни фактор је крив, јер је требало да оспособи домаће елите да се саме договарају. Међутим, то су хтјели да рјешавају у наше име и довели су до овога што сада имамо”, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је истакао да зна много људи са сличним животним погледима и да се увијек весели младим људима који се из иностранства, у којем су завршили високе школе, врате у Републику Српску.

“Увијек сам спреман да помогнем таквим младим људима. Њима треба дати прилику да сазрију у животу. Њихова афирмација је бржа и лакша у Републици Српској, него у иностранству”, додао је Додик.

Он каже да никога не мрзи и да има много пријатеља Бошњака и Хрвата. “У свим нацијама има добрих и лоших људи, а у политици морам да водим рачуна о свему”, навео је Додик који је лидер СНСД-а.

Додик је поновио да се политика СНСД-а заснива на јачању статуса Републике Српске и да је легитимно да као функционер се бори за ову димензију.

“Ниједна моја акција није била усмјерена да муслимане и Хрвате доводим у неугодну позицију због било чега или припадања нацији и вјери. У политичком смислу, уколико је манифестација муслиманске, сарајевске политике, показивао сам и вишак адреналина у борби за своје ставове. Никада нисам отишао у Предсједнштво да урадим нешто лоше, а онда сам отишао на сједницу и видио како ми пакују Жељко Комшић и Шефик Џаферовић”, закључио је Додик.  

 

Додик: Одбацити интервенционизам међународне заједнице у БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је једина могућност за будућност овог простора да Срби, Хрвати и Бошњаци одбаце интервенционизам међународне заједнице као начин управљања БиХ.
Додик је навео да је годинама покушавао то да тражи, а онда је видио да муслимани то желе.

“Сада када им је дошло да Кристијан Шмит намеће законе, искористили су нешто што је додатно урушило или додатно мени дало за право да кажем жљуди крајње је вријеме да ови скоројевићи нестануж”, рекао је Додик за РТРС.

Он је додао да муслимани из Сарајева шаљу поруку БиХ да тај високи представник само њима треба, те упитао зашто га нису пустили да донесе Закон о измјенама Изборног закона.

“Муслиманима не одговара Изборни закон, постоји рјешење које је видљиво и овдје се ради о злоупотреби рјешења”, каже Додик.

Додик је рекао да је та сарајевска политика заробљена и главна опасност за одржавање Дејтонског мировног споразума.

Он је нагласио да се бошњачки сарајевски круг намеће како ће друге у БиХ омаловажавати, чувајући себи неки ексклузивитет, те да такав однос није само према Србима и Хрватима.

“То сам видио и осјетио. Тај сарајевски политички круг једнако тако има анимозитет према Тузли, према неким другим срединама. Они не дају прилику нормализације, они мисле да је нормализација пуко поштовање њихових захтјева, а то значи елиминација”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, елиминација никада није основа за било какву могућу сарадњу. “У том погледу ми морамо овдје да имамо јаке политике и политичаре”, нагласио је Додик.

Он сматра и да међународна заједница, Европска унија и комисија, а прије свега америчка администрација, никада нису прихватили да Република Српска опстане у Дејтонском капацитету и Уставу БиХ, већ су увијек измишљали неке приче.

Он сматра да сва историја Републике Српске говори да се од међународне заједнице могу очекивати само подвале.

“Грађани Републике Српске не воле да им неко са стране намеће рјешења, поготово она да се овдје нешто даје, а ништа не добије. Тако је било у свим овим европским захтјевима који су ишли за тим - дајте ову реформу да би ишли у ЕУ, а више су лагали јер нисмо отишли у Унију”, рекао је Додик.

Додик се осврнуо на процесе који се дешавају у Италији, те додао да је непојмљиво да је Шведска некада била земља благостања, а сада добија власт која наводно није европска.

“И ко је тај који говори шта је европско, а шта није европско. А како је сад то могуће да те владе које долазе нису европске, а изабране су потпуно легално. Мислим да је предност да остану људи од ауторитета на овим просторима који могу да се супротставе томе”, сматра Додик.

У суштини, оцијенио је, они који долазе са Запада су више скоројевићи који проводе неке раније политике које су биле неуспјешне и граде своје каријере на томе.

Додик је рекао да је српска слога најбоља варијанта за Републику Српску, истичући да је народ био сложан да изабере јаку и институционалну структуру власти у Српској.

Говорећи о локалним изборима 2018. године, Додик је рекао да је опозиција у Бањалуци злоупотребила трагедију једне породице и смрт једног младића који је у то вријеме био доминантан политички процес, али да данас тога нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана