Додик: Буџет стабилан, у јануару повећање пензија

Срна
Foto: С. Пашалић/РАС Србија

БАЊАЛУКА- Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је Извршни комитет ове странке закључио да је буџет Републике Српске стабилан, да се измирују све буџетске обавезе, а што је видљиво из другог ребаланса буџета који износи 3,636 милијарди КМ и виши је од планираног првим ребалансом.

"Редовно измирујемо све обавезе, нисмо имали смањења, имамо стабилне приходе иако постоје одређени проблеми узроковани вирусом корона. Србија ће нам дозначити 20 милиона евра за буџет Српске", рекао је Додик новинарима након сједнице Извршног комитета СНСД-а у проширеном саставу.

Он каже да ће бруто домаћи производ бити мањи за пет одсто, али да је то најмање смањење у региону након Србије, док је пад увоза 10 одсто, а извоза осам.

"Покривеност увоза - извозом је остала на 75 одсто чиме смо посебно задовољни. Треба рећи да смо изгубили 18.000 радних мјеста, због вируса корона, али смо обезбиједили 20.500 нових што је повећање и изузетно је важно", рекао је Додик.

Додик је навео да ће од 1. јануара 2021. године пензије у Српској бити повећане за 3,5 од четири одсто, што говори о очувања пензионог система.

Када је ријеч о изборима, Додик је навео да је Извршни комитет констатовао да је СНСД показао изборну снагу, побиједивши у 42 општине у Републици Српској и три у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

"Успјели смо да повећамо снагу СНСД-а у Републици Српској. СНСД је повећао број гласова, јер смо 2016. године имали 202.503, а сада имамо 207.142 гласа. Имамо и већи број одборника у локалним заједницама за 51 и сада их је укупно 441, а једина смо партија која у свим општинама и градовима има одборнике"", рекао је Додик и напоменуо да се може очекивати да предсједници локалних организација СНСД-а, који нису добили изборе, поднесу и понуде оставке.

Према његовим ријечима, у фебруару или марту наредне године биће формиран изборни штаб СНСД-а за опште изборе 2022. године и да СНСД остаје привржен коалицији са осталим политичким партијама.

"Када је ријеч о изборима у Мостару, сутра ћу посјетити овај град и разговарати са српским представницима и осталим субјектима изборног процеса. Ако говоримо и изборима у Добоју, Извршни комитет СНСД је сагласан у подршци нашој градској организацији која је остварила одличан резултат на изборима који су били поштени и нема потребе да буду поновљени, јер су други изазвали проблем", каже Додик.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији, Додик је оцијенио да је и даље комплексна и да Република Српска интензивно ради на набавци вакцине против вируса корона, а вакцинација ће бити добровољна.

Он каже да Српска са ФБиХ и ЕУ покушава обезбиједити довољно вакцина, али да то ради и са Русијом и Србијом, те да је сачињен предуговор са руским произвођачем о набавци милион доза вакцина и да се посредством европске мреже може очекивати набавка неколико стотина хиљада.

"Велика је изложеност здравственог сектора и поздрављамо напоре које је Влада Српске учинила да би га подржала. То није мало, јер у болницама у Српској тренутно има 1.047 пацијената заражених вирусом корна, а дан лежања кошта више од 2.000 КМ, што говори о висини трошкова", рекао је Додик.

Он је напоменуо да политика у Сарајеву покушава да исценира причу о изградњи хидроелектрана на Дрини и аеродрома у Требињу, истичући да је Српска аутономна за све договоре о овим инвестицијама.

Измјене закона могу предлагати само општине и градови

Лидер СНСД-а је додао да на данашњој сједници Извршног комитета ове странке није било ријечи о измјенама Закона о локалној самоуправи, те да ће, када то питање дође на дневни ред, то бити приједлог општина и градова, а не било кога другог.

Додик је након сједнице Извршног комитета СНСД-а у Бањалуци нагласио да већ неколико година Савез општина и градова Републике Српске тражио да се обаве разговори о томе како рјешавати ситуацију у локалним заједницама када се на једној страни нађу начелници и градоначелници, а на другој скупштинске већина и када се не може ријешити одређени проблем.

"Међутим, никакви приједлози нису на дневном реду, Влада Републике Српске о томе није расправљала, нити смо расправљали ми у СНСД-у. Оџавају се консултације које иду за тим да у догледно вријеме, када се конституишу нове структуре власти и нови састав Савеза општина и градова, они предложе Влади, односно парламенту Српске, одређена рјешења", рекао је Додик новинарима.

Додик је објаснио да та рјешења подразумијевају да, тамо гдје начелник општине не може да обезбиједи усвајање буџета, тај буџет може да предложи комисија за финансије те локалне заједнице.

Према тим рјешењима, истакао је Додик, ако ни након предвиђених рокова, не могу да се изаберу начелници одјељења или замјеници начелника и градоначелника, то може да уради комисја за избор и именовања у локалној заједници.

"То неко може да тумачи злонамјерно, али ради се о томе да се уведе више реда и то ће бити приједлог општина и градова, а не било кога другог", рекао је Додик.

Алкалај пред Савјетом безбједности није знао шта да каже

Додик je изјавио да је било веома тужно гледати амбасадора БиХ у УН Свена Алкалаја када није знао шта да каже на неформалној сједници Савјета безбједности посвећеној 25 година Дејтонског мировног споразума.

"Веома ми га је било тужно гледати када је шчепао изјаву Предсједништва БиХ и не знајући шта да каже тада када сам ја наступао, да не би имао проблеме, читао ту већ усвојену изјаву у вези са Дејтонским споразумом", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је Алкалај на тој сједници учествовао без овлаштења и да сада жели да то на неки начин покрије.

Додик је нагласио да је Алкалају већ рекао све што има, поновивши да је он на мјесто амбасадора изабран грешком у самом ситему, по којем представници који долазе из конститутивних народа и ентитета предлажу имена која се по договору не оспоравају.

"Алкалај је тај који одлази у Вашингтон и иде по Стејт департменту, иако је амбасадор у УН, а не у САД. То говори колико су спремни да приватизују и обесмисле представљање БиХ коју они воле", напоменуо је Додик.

Коментаришући критике које је Алкалај изнио на рачун амбасадора БиХ у САД Бојана Вујића, Додик је рекао да Вујић добро ради свој посао, а да је Алкалајева критика само још један доказ за то.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана