Додик: Братић у фотељи ако добијемо потпредсједника ФБиХ

Ведрана Кулага
Додик: Братић у фотељи ако добијемо потпредсједника ФБиХ

БАЊАЛУКА - Лидер СНСД-а Милорад Додик објелоданио је у петак да Бошњаци морају дати сагласност да СНСД има потпредсједника ФБиХ из реда српског народа ако желе разговарати о повратку функционера СДА Сенада Братића на мјесто потпредсједника Народне скупштине РС.

Братић је у новембру смијењен са мјеста потпредсједника парламента, а из СНСД-а су раније истакли да планирају да ту позицију попуни Денис Шулић из те партије.

Додик је, након проширене сједнице Извршног комитета СНСД-а говорећи о ситуацију на нивоу БиХ и чињеници да Савјет министара БиХ још није у потпуности конституисан је Млађен Божовић још није добио сву потребну подршку да засједне у фотељу министра за људска права и избјеглице БиХ због условљавања СДА, рекао да је постоји начин да се Братић врати, али да се за то не може везати договор о Савјету министара, јер је то завршено. Додао је и да очекује да Божовић из ДНС-а буде именован за министра.

- Бошњаци хоће да условљавају именовање Божовића, које очигледно нема ниједан проблем, са поновним именовањем Братића. Договор на нивоу БиХ и расподјела позиција су завршени - рекао је Додик и додао да је легитиман

захтјев Бошњака ако желе разговарати о повратку Братића као што је легитиман и захтјев да СНСД има потпредсједника ФБиХ.

Коментаришући изјаву лидера СДС-а Мирка Шаровића да је новоизабрани Савјет министара лоше почео мандат у, како је рекао, крњем саставу, без оптимизма и потенцијала, Додик је рекао да Савјет министара није влада и као такав је узурпирао многа мјеста у Предсједништву и ентитетима на шта нема права и то ће захтијевати одређену расправу. Говорећи о Шаровићу је казао и да би било опасно за РС да је на чело Заједничке комисије за контролу рада Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) у Парламенту БиХ Шаровић, који је, како каже, имао прилику да управља обавјештајним ресурсима и није ништа учинио.

- Наш мотив је био да је боље да се именује Нермин Никшић из СДП-а који ће тамо у точкове убацивати разне клипове него да имамо Шаровића који је сервилан СДА и садашњој обавјештајној структури - нагласио је Додик.

Чланови Извршног комитета СНСД-а су, истакао је, обавили консултације са руководством предузећа “Аутопутеви РС” у вези са изградњом ауто-путева, те најавио да ће разговарати и са челницима “Путева”, “Гас-реса” и “Електропривреде” о реализацији стратешких пројеката. Он је истакао да су разматрали и стање у Приједору, Градишци и Козарској Дубици како би били сачињени планови за испуњавање основних јавних обавеза и локалне изборе.

Додик је рекао да је разматрана и кадровска политика унутар СНСД-а, јер се жели на нови начин приступити управљању људским ресурсима. На републичком нивоу је, казао је, неопходно ријешити и питање страначких именовања, које је било некритичко од свих политичких партија које су учествовале у креирању кадровских рјешења.

- Обично је предлаган кадар који је лојалан партији, без довољно квалитета и то је довело до застоја и неквалитетног и некомпетентног одлучивања на неким нивоима. То није хаварија, али је процес који примјећујемо и желимо да га зауставимо - закључио је Додик.

НАТО

Милорад Додик је, одговарајући на питања у вези са Програмом реформи БиХ који се тиче НАТО-а, рекао да се у том документу нигдје не помиње ријеч интеграција и Акциони план за чланство (АНП). Коментаришући саопштење НАТО штаба у Сарајеву да Програм реформи који је у децембру достављен у сједиште НАТО-а сматрају добром основом за наставак сарадње, рекао да и саопштење говори да се ради о сарадњи и партнерству, а не о интеграцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана