Додик: БиХ никада није била суверена и неће бити, све док странци не оду

ГС
Додик: БиХ никада није била суверена и неће бити, све док странци не оду

БАЊАЛУКА - БиХ никада није била суверена и неће бити, све док странци не оду, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у емисији Телеринг на РТРС-у.

Да би добили суверену и дејтонску БиХ, каже, неопходно је усвојити Декларацију о суверености, а то би значило да нема високог представника, ни страних судија у Уставном суду БиХ.

- БиХ не може опстати, уколико нема базног консезуса - сматра Додик. А, управо би се то, сматра требало постићи Декларацијом о суверености БиХ, коју је предложио партнерима на нивоу БиХ.

У пракси, Додик каже, да би се овом Делкарацијом окончао мандат страних судија у Уставном суду БиХ и затворила Канцеларија високог представника, а што је предвиђено Дејтоном.

- Дајте нам ту БиХ да се договоримо, без странаца Уставног Суда судија. Али, Бошњаци то неће, а ако одбију имам ја сљедећи документ. Хоћете да задрже странце у Уставном суду и тога лажног Кристијана Шмита, а ми немамо право да се томе супроставимо? Све је овдје накарадно постављено! Не можете одржати БиХ ако нема базног концензуса. Ја сам спреман за договор - поручио је Додик и нагласио да је договор “кључ” за функционалну БиХ.

Напомиње да је то неизводљиво, све док се уплиће страни фактор.

-Тако би нелегитимни Кристијан Шмит да нам држи лекције и намеће штетне одлуке по Српску. Ја не желим бити дио наметнуте матрице! Он сматра да смо ми мање важни људи, а док је била (њемачки канцелар Ангела) Меркелова, ми смо имали један релативно добар однос и статус, јер је она разумјела каква је овдје ситуација и односи, и да сасвим мало недостаје да дирнете и да се та прошлост врати на сцену. И онда нам шаљу тог Шмита - каже Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана