Додик: БиХ неумитно на путу разлаза

Срна
Додик: БиХ неумитно на путу разлаза

БИЈЕЉИНА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је БиХ неумитно на путу разлаза на који су је поставиле западне земље кршењем међународног права и самовољом.

“Високи представник не функционише, не ради, он нема никакве ингеренције, није их ни имао изван Анекса 10 Дејтонског споразума, али је прекршено међународно право ароганцијом и самовољом неколико западних земаља које су учиниле све да Дејтонски споразум обесмисле, а БиХ доведу на руб опстанка и поставе на неупитан пут разлаза који је једино реалан и једино могућ за све народе на овом простору”, рекао је Додик новинарима у Бијељини.

Према његовим ријечима, Кристијан Шмит није високи представник у БиХ.

“БиХ нема високог представника и ово лице које се тако представља свакако то није, он није изабран за високог представника како је то предвиђено а Република Српска не смије да дозволи да се игра са својим статусом стране у Анексу 10 Дејтонског споразума и да изгуби тај статус зато што би олако прихватила нечију идентификацију без формалне потврде да је неко заиста високи представник”, навео је Додик.

Он истиче да у овом тренутку БиХ нема високог представика, а да ли ће га имати зависи од Савјета безбједности УН - да ли ће уопште именовати неку личност на ову функцију.

Уочи сутрашњег састанка у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем, Додик каже да је није везан за ову актуелну ситуацију у БиХ него је то раније договорен састанак какви се одржавају у континуитету.

Он подсјећа да 4. августа сваке године Република Српска и Србија заједнички обиљежавају сјећање на егзодус и злочин над Србима који су протјерани из Хрватске, што ће сутра бити одржано у београдском насељу Бусије.

“Договорили смо се да одржимо и састанке државних руководстава, на дневном реду је наша сарадња која је веома интензивна у разним секторима и дјелатностима, као и активности везане за иградњу инфраструктуре”, најавио је Додик.

Према његовим ријечима, једна од главних тема биће питање почетка радова на дионици ауто-пута од границе у Рачи до Бијељине које Република Српска ради заједно са Србијом.

“Вјерујем да ће најкасније на јесен почети радови на овој дионици ауто-пута, што је један од најквалитетнијих пројеката на овом простору, а ми планирамо да у наредних не више од пет година имамо спојен ауто-пут Бањалука – Београд преко Добоја и Бијељине”, оцијенио је Додик.

Он је додао да је данас био и у Брчком и разговарао о томе да Република Српска узме под концесију израдњу ауто-пута кроз дистрикт Брчко, јер дистрикт нема капацитете да то може да изнесе сам.  

Убрзавају се активности око изградње ауто-пута

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас у Брчком да се убрзавају активности око изградње ауто-пута и гасовода који би ишао том трасом према Бањалуци.
Додик је навео да га радује што постоји консензус у Брчком и што Република Српска и Федерација БиХ /ФБиХ/ преговарају са дистриктом да свако у оквиру својих могућности обезбиједи изградњу те дионице ауто-пута.

“Ми ћемо овдје веома брзо поново доћи или ћемо организовати састанак у Бањалуци да дефинишемо трасу. Република Српска је спремна да узме под концесију ту дионицу ауто-пута како би то била интегрална саобраћајна веза од Бањалуке, Добоја, преко Брчког и даље према Бијељини”, рекао је Додик Срни.

Он је додао да ће сутра у Београду разговарати око отпочињања радова од Раче до Бијељине, те да је расписан јавни тендер на којем се пријавило десетак фирми које су спремне да граде дио ауто-пута од Вукосавља до Брчко дистрикта.

“То је једна комплексна активност која ће када се заврши утицати на стање и стандард на овом простору. Рачунамо да ће у наредних четири-пет година бити комплетно завршена траса не само кроз Брчко дистрикт него и од Брчког до Добоја и од Брчког до Бијељине и даље према Рачи”, поручио је Додик, који је и предсједник Савеза независних социјалдемократа /СНСД/.

Говорећи о раду Општинског одбора СНСД-а у Брчком, Додик је истакао да је то стабилан одбор који ужива велику подршку грађана те честитао новоизабраном предсједнику Одбора Синиши Милићу на избору и истакао да ће доскорашњи предсједник Ђорђа Којић и даље остати важан члан странке и Одбора.

Додик се вечерас састао са руководством и члановима брчанског СНСД-а са којима је разговарао о начину моделирања пројеката који су битни не само за грађане Брчког него за све оне који живе на том региону

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана