Додик: БиХ нема право на имовину, ријеч је о правној отимачини

Срна
Додик: БиХ нема право на имовину, ријеч је о правној отимачини

Пале - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Палама да су одлуке о књижењу војне имовине Републике Српске на БиХ правна отимачина и да БиХ нема право на имовину.

"Нема ниједног законског прописа, ниједног елемента Дејтонског или било којег другог споразума који омогућава трансфере имовине на начин како то покушава да уради Суд БиХ на бази уговора о сукцесији који не може бити правни основ за регулисање питања имовине", истакао је Додик и додао да је тако и када је ријеч о Великом Жепу или било чему другом.


Он је подсјетио да је својевремено високи представник у БиХ Педи Ешдаун донио три закона којима је неоправдано интервенисао у сектору имовинских односа и забранио располагање имовином Републике Српске док се питање не ријеши наводно договором.

"Није спорио ни он да је то имовина Републике Српске и тако пише у закону о забрани, као што је донио закон о забрани и у Федерацији и у Брчко дистрикту", додао је Додик.

Према његовим ријечима, ријеч је о правној отимачини која се покушава формализовати кроз нелегални суд у БиХ.

Додик је рекао да је у неким ранијим периодима било покушаја Српске да се питање које је неоправдано наметнуо Ешдаун ријеши путем договора.

Он је навео да је са бившим премијером Федерације Неџадом Бранковићем постигао договор којим се војна имовна ставља на располагање Оружаним снагама, а остаје власништво ентитета.

"Онда су странци и ови из Сарајева тај споразум одбацили. Он постоји, познато је да постоји", истакао је Додик.

Предсједник Српске подсјетио да су о проблему имовине разговарала и седморица политичких лидера и постигли договор.

"Тражим да се он поштује. Само на том трагу можемо се кретати даље", поручио је Додик.

Пресудама Суда БиХ, које су донесене 2015. и 2016. године Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИП/ обавезана је да укњижи на БиХ објекат и земљиште површине 11.474 метра квадратна на Хан Пијеску, те да над њима буду избрисана сва права Српске.

Уставни суд БиХ је потом одбио као неосновану апелацију Српске поднесену против тих пресуда Суда БиХ. У РУГИП-у је речено да нема услова за спровођење те пресуде Суда БиХ.

Министарства одбране БиХ поднијело је апелацију за књижење перспективне непокретне војне имовине у касарнама у Добоју на ниво БиХ.

Град да обезбиједи локацију и инфраструктуру, а република финансије

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да град Добој треба да обезбиједи локацију и инфраструктуру за изградњу нове болнице у овом граду, док би Република Српска путем кинеског кредита преузела њено финансирање.
Додик је рекао да је са представницима кинеске компаније "Синофарм" разговарао о изградњи болнице и изразио очекивање да ће радови почети на прољеће.

"Јутрос сам разговарао са њима у Бањалуци и договорено је да они пројектују, изводе, финансирају и опреме болницу у Добоју", рекао је Додик новинарима у Палама и навео да се са Кинезима преговара на који начин и под којим условима би то било финансирано.

Констатујући да је болница у Добоју једна од најдевастиранијих у Републици Српској, Додик је подсјетио да је рјешавање проблема овог здравственог центра остало практично једино, с обзиром на то да се у Источном Сарајеву планираном динамиком гради болница.

Предсједник Српске рекао је да нова болница у Добоју капацитетом и концептом треба да одговара потребама тог града и регије.

За лијечење дјеце усмјерити 10 одсто новца од службених возила

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да би законским регулисањем издвајања 10 одсто од вриједности аутомобила за јавна предузећа и институције у фонд солидарности за лијечење дјеце у иностранству била стављена тачка на питање набавке нових возила.
"Предложио сам закон да 0,25 одсто од личног дохотка, оних који то хоће, иде у стварање хуманитарног фонда за дјецу чије је лијечење потребно изван Републике Српске", рекао је Додик новинарима на Палама.

Он је навео да је ово предложио, имајући у виду различите ситуације и трауматичне акције које су се водиле, а које нису увијек биле завршене на вријеме, због чега је изгубљена шанса за спас болесне дјеце.

"Тај хуманитарни фонд би требало да прикупи око пет, шест милиона КМ на бази извора како је предложено", прецизирао је Додик.

Истичући да је против расипништва, предсједник Српске је нагласио да се мора обезбиједити функционалност институција.

"Мислим да би било добро и предложићу да се у оквиру закона предвиди да се за сваки набављени ауто у јавном сектору, јавним предузећима, установама, општинама, издвоји 10 одсто за тај хуманитарни фонд", најавио је Додик.

Он је констатовао да би то значило више новца у фонду и ставило би на увид јавности сваку набавку.

"То би требало да стави тачку на питање набавке аутомобила", рекао је Додик. /крај/сс/об/аљ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана