Додик: БиХ неће оклијевати са тужбама ако не буде договора са Хрватском

Срна
Додик: БиХ неће оклијевати са тужбама ако не буде договора са Хрватском

САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је било крајње вријеме да Савјет министара формира експертски и правни тим за рјешавање питања Трговске горе, наводећи да БиХ неће одустати од подизања тужби против Хрватске уколико не одустане од намјере да одлаже нуклеарни отпад на овој локацији уз границу са БиХ.

"Коначно је дошло до одлуке о формирању експертског и правног тима иако је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић раније то одуговлачила", рекао је Додик новинарима у Градишци.

Он је подсјетио да је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац то питање стално враћао на Савјет министара и да се то упорно одбијало.

"Мислим да је крајње вријеме да се донесу адекватне одлуке које вјероватно нису могли да избјегну", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је прошле године, када је ушао у Предсједништво БиХ, већ у марту на првим сједницама Предсједништво усвојило закључке и тражило да се нуклеарни отпад не може лоцирати на Трговској гори, као и да је неопходно да се у то укључе органи БиХ.

"Хрвати су то радили индивидуално и сада видимо неке помаке, јер смо и ми рекли да ћемо, уколико не буде могло доћи до договора, покренути међународне спорове. Због тога је потребан и овај експертски тим да би се направиле подлоге за те потезе", рекао је Додик

Он каже да се неће оклијевати са подизањем неопходних тужби на било којој судској инстанци у свијету, уколико не буде договора са Хрватима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана