Додик: БиХ може опстати само на основу унутрашњег дијалога и договора

Срна
Додик: БиХ може опстати само на основу унутрашњег дијалога и договора

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас из Анталије да БиХ може опстати само на бази унутрашњег дијалога и договора, а никако страном интервенцијом.

“Питање конститутивности народа у БиХ већ је ријешено, и свима је јасно да је БиХ састављена од три конститутивна народа и два ентитета. То, наравно, није проблем, али јесте проблем када неки покушавају да продају причу о грађанском уређењу и асимилацији, односно подређивању једног од народа у БиХ”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, можда то за Запад звучи лијепо, али је за људе у БиХ неупотребљиво.

“И даље мислим да БиХ има малу шансу да успије. Мислим да је ово и даље земља у којој се мрцваре и народи и политичка структура”, рекао је Додик за РТРС.

Он је поздравио став предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да је БиХ могућа као одраз свих у БиХ, а не само једних.

Према Додиковим ријечима, у БиХ мора да постоји и дијалог и базични консензус, ма колико то тешко било.

Он је констатовао да су многи унутрашњи договори у БиХ разорени међународним интервенционизмом.

“Било какви међународни рецепти за некакво будуће уређење БиХ нису реални, ни могући. То је пропала идеологија САД и њихове идеологије глобализације посредством либерализације коју треба продати другим народима. То, једноставно, није прошло, јер је данас у фокусу теорија државног суверенитета”, навео је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он изражава жаљење што БиХ нема никакав приступ према тим свјетским трендовима, а о томе говори и прича о евентуалном доласку новог високог представника у БиХ.

“Мени је, и нашим српским генима, непојмљиво да прижељкујемо да у БиХ дође странац и да управља нама, јер ми смо борци за слободу и не трпимо странце у смислу да владају над нама. Можемо бити пријатељи и можемо бити добри домаћини, али не можемо дозволити да неко дође код нас и да влада над нама”, категоричан је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Додик додаје да “ако Бошњаци у томе уживају, Срби не уживају” и закључује да “проблем будућности земаља западног Балкана не може бити ријешен страном интервенцијом”.  

Додик: За Ердогана БиХ функционална само уз задовољење интереса свих народа

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган апсолутно разумије ситуацију у БиХ, преферира све народе и сматра да БиХ једино може да функционише ако се задовољи и пронађе минимум интереса свих конститутивних народа.

“Искористио сам прилику да му поменем да је БиХ под протекторатом и да је због тога тешко да се креће, као и да Турска као чланица Савјета за спровођење мира мора да води рачуна и ставовима других народа у БиХ... Из тога је произашла његова тврдња да само заједничким интересима БиХ може наставити да се гради”, рекао је Додик у оквиру свог учешћа на Дипломатском форуму у Анталији.

Он је навео да је са Ердоганом разговарао о економији, превасходно градњи ауто-пута који треба да и преко територије Српске и њених општина и градова споји Београд и Сарајево.

“Разговарали смо и о унапређењу трговинске размјене”, рекао је Додик за РТРС.

Он је навео да у вези са тим Турска намјерава да појача капитал у “Зират” банци, али да морају да буду ријешени одређени проблеми у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Додик је истакао да је са Ердоганом разговарао и о борби против пандемије вируса корона, те да је обавијештен да би Турска до октобра могла успјети да крене да прави своју вакцину, а која ће једнако бити на располагању свима.

Он је рекао да је Ердоган помињао могућност да у каснијој фази поново буду активирани трилатерални састанци - БиХ, Србија и Турска с једне стране, а с друге између Турске, БиХ и Хрватске.

“Прву трилатералу смо имали, али очигледно је да ће бити тешко обезбиједити ону са Хрватском с обзиром на њихов став према Предсједништву БиХ у вези са Жељком Комшићем”, рекао је Додик и додао да је Ердогану захвалио за успјешну организацију форума.

Додик: Сваки договор у БиХ поквари међународни интервенционизам

БиХ је земља у којој се мрцвари не само политичка структура, већ и народи, изјавио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је истакао да и даље мисли да БиХ има мале шансе за успјех.

- Веома је важно и што је Ердоган говорио о томе да је БиХ могућа једино као одраз заједничких интереса свих у БиХ, а не само једних. То говори о томе да у БиХ мора да постоји та врста дијалога и тражење неког базичног консензуса. То иде веома тешко – изјавио је Додик.

Додик је нагласио да, кад год су покушали и успјели нешто да договоре у БиХ, онда се појави међународни интервенционизам који то поквари.

Дан након што је хрватски премијер Андреј Пленковић на састанку са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом затражио подршку Турске у тражењу поштовања равноправности сва три народа и спровођењу изборне реформе у БиХ, Додик поручује да је питање конститутивности народа ријешено.

- Данашњи Устав БиХ јасно прецизира да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Шта има даље рјешавати? Није то проблем. Проблем је од најезде неких који покушавају да продају причу о грађанском уређењу које треба да асимилира и, на неки начин, подреди друге народе у БиХ. То је један концепт који овако звучи лијепо, али је неупотребљив што се тиче БиХ – рекао је Додик.

Од дипломатског форума у Анталији, казао је Додик, очекује се једна добра и отворена расправа.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ поручио је да се свијет налази се у нереду што се тиче међународних односа, преноси РТРС.

- Ствара се суштинска прича о проблемима југоисточне Европе, Западног Балкана, Кавказа. Покушава се то све замрзнути да би онда страна машинерија, која најчешће долази са Запада, ту долазила, равнала и нешто интервенисала. Вјерујем да је посљедњих година пробуђена свијест народа и ојачана борба народа за сопствену слободу – изјавио је Додик.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана