Додик: БиХ мора бити у складу са Дејтонским споразумом

Срна
Додик: БиХ мора бити у складу са Дејтонским споразумом

БАЊАЛУКА - Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да је у БиХ неопходно очувати мир и да је за БиХ састављену од два ентитета и три конститутивна народа како је предвиђено Дејтонским мировним спразумом.

Додик је рекао да је против високог представника у БиХ Валентина Инцка и да има право да као представник народа тражи друга рјешења.

“Свако друго рјешење, изван Дејтонског мировног споразума, подразумијева да Република Српска, у складу са документима УН, има право да примјени одредбу о самоопредјељењу. Зашто неко на то има право, а ми немамо”, рекао је Додик у обраћању Савјету безбједности УН током састанка посвећеног обиљежавању 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Он је истакао да је спреман да ради мимо Инцка и његовог уплитања и да буду уређени односи у БиХ као земље са два ентитета и три конститутивна народа.

“Уколико Инцко даље буде наметао рјешења, сматрам веома легитимним да Републику Српску усмјерим ка интеграцијама са матичном државом Србијом колико год то било прихватљиво. Основни разлог за такву акцију је наша реакција на тежње Инцка и међународне заједнице да нас развласти”, додао је Додик.

Он је подсјетио да конститутивност Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ не постоји и да се не поштује и да у Сарајеву у коме је 1991. године живјело 150.000 Срба данас запослено само њих 15.

“О томе Инцко никада неће обавијестити Савјет безбједности УН. Српска дјеца у ФБиХ не уче Српски језик. Свега 56 дјеце у ФБиХ учи матерњи језик, а у Сарајеву ниједно. О којој равноправности говори Инцко? Манипулише као и са свим остали”, каже Додик.

Он је нагласио да Инцко намеће грађанску државу у БиХ, али да се Срби неће одрећи националног идентитета.

“Инцко често упућује критике само Републици Српској. Међутим, 2019. године СДА, чији је покровитељ Инцко, донијела је Декларацију у којој се наводи да треба укинути ентитете и конститутивне народе и формирати републику БиХ. Да ли сте чули Инцка да је реаговао, односно да је тај велики неспособњаковић навео да је то угрожавање Дејтонског споразума”, рекао је Додик и подсјетио да је ова декларација директно рушење Дејтонског споразума и тражи даљу мајоризацију Срба и Хрвата.

За такву БиХ, категоричан је Додик, нема мјеста за Србе, као ни за Хрвате.

“У таквој БиХ нећу да живим. Нека вас Инцко обавјештава да Додик нешто руши. То није тачно, јер све што је срушено урадио је високи предстваник у БиХ. У том погледу Инцка упутите кући и нека ужива у значајној апанажи коју је стакео на нашој муци”, рекао је Додик.

Он је навео да жели да ради са владама земаља чланова Савјета безбједности УН, али да ће увијек износити став.

“Завршен је рад Хашког трибунала у коме су Срби осуђени на хиљаду и сто година робије, а Бошњаци четрдесет и нешто године. То није сразмјерно рату који је овдје био. Имате човјека који је у Сребреници убијао Србе о чему постоје видео записи, а њега Инцко и његови шефови из СДА сматрају жмајком Терезомж, док је сваки Србин монструм који треба да буде кажњен тако што ће бити увучен у земљу у којој неће имати права. На то не пристајем као представник свог народа”, каже Додик.

Он је напоменуо да је Република Српска за европски пут БиХ и да сва будућа рјешења морају бити у складу са Дејтонским споразумом.

Када је ријеч, каже Додик, о формирању нових органа на нивоу БиХ, онда Инцко неће да наведе да то могу само урадити стране које су потписале Дејтонски мировни споразум.

“Дакле, то су Република Српска и Федерација БиХ, а никако Инцко. Зашто је Инцко кршио међународно право? Биће пронађен начин да у правичној правосудној процедури затражимо и одбранимо своја права. Сада знамо да велики свијет подржава велику имагинацију која се зове високи представник”, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он ја навео да подржава суштинску реформу Изборног закона БиХ, а не ону коју заговара Инцко.

“Ова реформа мора поћи од једне суштинске ствари, а то је да људи морају бити видљиви у заједничким институцијама БиХ. Ако то немате, мислим да смо добро трасирали пут ка нестанку БиХ. Нећу прихватити сатанизацију Срба у Србији и Републици Српској и оно што није у и његовом интересу, јер је српски народ слободарски и жели да гради добру БиХ без високог представника”, каже Додик.

Он је напоменуо да су избори у БиХ, након грађанског рата, били слободни и фер, што је оцијенио и ОЕБС и упитао ко је Инцко да тумачи изборе и како се бира Централна изборна комисија.

“БиХ саслужује мир и слободу као слободна земља састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Све изван тога је згрожавање слободе и мира. Република Српска нема ратни план и план сецесије, али нам Инцко неће забранити нашу имовину”, рекао је Додик.

Он је изразио задовољство што је чуо саговорнике у Савјету безбједности УН чије народе и земље поштује.

“Нажалост, Инцко је схватио да има подршку, а не Дејтонски споразум. Ту јесте проблем, јер он урушава Дејтонски споразум, али када будем имао прилику борићу се за свој народ јер је частан и слободарски. БиХ може да опстане са два ентитета и три народа, док Хрвати не затраже свој ентитет што би био поштено и фер”, рекао је Додик и навео да не подржава ратне злочине.

Када је ријеч о табли која је на Палама постављена првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, Додик је навео да је постављена када Караџић није пресуђен за ратне злоче и позвао Инцка да је, када буде спреман, заједнички скину.

Он је поново да подржава Дејтонски мировни споразум, европски пут БиХ, али не и чланство у НАТО савез.

“Заједнички морамо очувати мир на овим просторима за шта се свесрдно залажем”, закључио је Додик.

Додик: Инцко не говори у име Дејтонског споразума и треба да оде

Предсједавајући и српски члан Предсједништва Бих Милорад Додик изјавио је вечерас да Србија, Хрватска и Република Српска хоће да оде високи представник из БиХ, као и 50 одсто Федерације БиХ и додао да високи представник Валентин Инцко мрзи Србе и говори у име бошњачког народа, а не Дејтонског споразума.

Додик је рекао да БиХ по Уставу припада само оно што јој је изричито дато, а да све остало припада ентитетима, те да би то требало да зна и Инцко који, како је навео, није задужен да тумачи Устав, али да се неовлаштено петља у тумачења много чега у БиХ.

Обраћајући се Савјету безбједности УН током састанка посвећеног обиљежавању 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, Додик је подсјетио да Бечка конвенција о међународном праву каже да се међународни споразуми примјењују, а не да се тумаче.

Додик је подсјетио да је Дејтонски споразум један од најважнијих докумената међународног права након Другог свјетског рата.

“Хоћу да кажем да је базични став Дејтонског споразума да је БиХ земља састављена од два ентитета и три конститутивна народа. БиХ је сложена државна заједница, која је пратила организацију САД и значајно се кроз Дејтонски споразум ослањала на оно што су САД у својој конституцији урадиле”, нагласио је Додик.

Додик је указао на то да су Инцко, као и високи представници прије њега, промијенили карактер Дејтонског споразума и умјесто да га, у складу са Бечком конвенцијом, примјењују, они су га тумачили, уводећи такозвани дух Дејтона.

“Због тога је необјективан, неправичан и криминалан био Педи Ешдаун који је користио све могуће начине да скрши Дејтонски споразум, а у својој књизи је написао да је његова улога била да укине Дејтонски споразум и направи нову БиХ”, навео је Додик.

Према његовим ријечима, то никада није било овлаштење виског представника.

“То је била лаж коју су промовисали и његови насљедници све до Инцка, тврдећи да треба да направе неку другу БиХ мимо Дејтонског споразума”, додао је Додик.

Додик је рекао да је “фамозни високи представник уведен Анексом 10 Дејтсонског споразума о цивилном провођењу споразума”.

“Неовлашетно је и нигдје не пише да постоји Савјет за имплементацију мира, који је мимо Дејтона наводно дао високом представнику да, не само тумачи, помаже и усмјерава, него да намеће и доноси законе”, истакао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он је нагласио да се “неизабрани странац одједном појавио у свјетској политичкој пракси као неко ко је добио мандат на основу потписаног Анекса 10, који су потписале Савезна Република Југоиславија, Хрватска, Република Српска, Федерација БиХ и нека Република БиХ”.

Према његовим ријечима, у Акенсу 10 пише да је високи представник дужан да подноси извјештај странама потписницама и другим заинтересованим међународним институцијама, а Инцко никад није поднио извјештај Републици Српској.

“Данас од тих пет страна Србија, Хрватска и Република Српска хоће да оде високи представник, као и 50 одсто Федерације БиХ. На нивоу БиХ двије трећине политичких представника хоће да нестане високи представник, а он и овдје вечерас наставља да манипулише Савјетом безбједности, износи неистине, говори на бази очекивања тапшања рамена по Сарајеву и значајних добробити које добија због тога”, рекао је Додик.

Додик је нагласио да у свему што је рекао и данас и раније, Инцко показује да мрзи Србе и да “или је плаћен за то или је заиста убијеђен да тако треба да буде”.

“Говорио је и данас о томе и желим да се осврнем на то, јер сам мислио сам да је ово мјесто за достојанствен разговор. Инцко, који злоупотребљава говорницу говори у име бошњачког народа, не говори у име људи овде, нити у име Дејтонског споразума”, рекао је Додик.

Додик је Инцка упитао да ли зна да је он предсједавајући Предсједништва БиХ.

“Ја као предсједавајући Предсједништва нисам запримио ниједан захтјев о томе да се Предсједништво изјасни у овој ситуацији и зато само могу могу рећи да о томе нема став Предсједништва и ви нисте човјек који тумачи Предсједништво, ја вам то никад нећу дозволити”, рекао је Додик.

Додик је поручио да је он тај који као предсједавајући тумачи ствавове Предсједништва, е не Инцко “својим лажима пред овако високим тијелом”.

“Зато се чудим откад вам господин /Свен/ Алкалај овдје у име БиХ, зашто је ту. Господин Алкалај никога није питао, а био је дужан да пита Предсједништво. Он овдје говори само у име свог шефа Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића. Алкалај нема сагласност за свој наступ, ово је приватан наступ и он никога не представља”, рекао је Додик.

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да високи представник у БиХ Валентин Инцко не може да тумачи Устав, иако неовлашћено то ради, и само се може кретати у оквиру Анекса 10 Дејтонског мировног споразума.
“Постоји и Анекс два који говори о војном дијелу Дејтонског мировног споразума, а надлежан да тумачи овај анекс био је командант ИФОР-а у БиХ, никако високи представник”, рекао је Додик у обраћању Савјету безбједности УН током састанка посвећеног обиљежавању 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Он је нагласио да Инцко покушава да приграби незаконита овлаћшења, те да није изабрани странац што се тиче Републике Српске.

“Изманипулисао је поново Савјет безбједности УН и ушао у то да тумачи Устав и рад Уставног суда БиХ. То се није усудио ни аргонатни некадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун. У БиХ имате много доказа у којима ОХР и високи представник намећу одлуке Уставног суда БиХ”, додао је Додик, који је лидер СНСД-а.

Према његовим ријечима, Уставни суд БиХ у коме постоје три странца и два Бошњака, са пет гласова од девет, увијек прегласавају Србе и Хрвате.

“У том погледу питам ко је Рајнхард Прибе. Да ли је можда било који орган БиХ тражио његов извјештај /о питањима владавине права/. Шта мислите, Инцко, да смо ми људи ниже вриједности ако кажете да постоји тај извјештај? Он је за нас неважећи и шта хоћете и то да наметнете, па доста сте ствари овдје наметнули”, истакао је Додик.

Он је констатовао да постоји низ доказа о незаконитом и криминалном понашању високог представника у БиХ.

“Он /Инцко/ каже да државна имовина припада заједничком нивоу. У Уставу БиХ неприкосновено пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Тај исти Устав каже да све оно што није изричито дато БиХ припада ентитетима, а Инцко прича о државној имовини коју БиХ нема. Инцко мора спроводити Дејтонски споразум, а не кршити Устав”, поручио је Додик.

Он је поновио да је Инцко човјек који спријечава инвестиције на простору БиХ и њен развој.

“Припадам српском народу и поносан сам због тога. Мој народ је прихватио Дејтонски мировни споразум вјерујући у коректност међународних представника и међународне заједнице. Временом се увјерио да то није тако. Мој народ је мали и никада није водио освајачке ратове. У прошлом вијеку смо били под санкцијама и 16 година водили наметнуте ратове”, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је грађански рат у БиХ вођен зато што је неко наметнуо распад Југославије за коју су Срби вјеровали да је потребно очувати.

“Српском народу се не дозвољавју иста права као и другим народима и да упражњава слободу. Када желим да се објасни како је могуће да се Албанцима на Косову даје право на државу, а нама у Српској се то не дозвољава, онда се велики и снажни љуте и умјесто да нам објасне они нас кажњавају”, рекао је Додик.

Он је указао да Инцко ради против Срба и Хрвата у БиХ, односно два конститутивна народа која су већина у БиХ и имају циљ да очувају мир и слободу, као и стечена права.

“Зауставите монструма који нам покушава наметати рјешења која нису у складу са Дејтоном. Инцко ће развалити не само Дејтонски споразум, него ће се и БиХ распасти”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да се на овакав начин БиХ не може кретати и зато је потребно обновити базични споразум о БиХ и да она може да иде даље, а не да злонамјерни странац ради против два народа, светећи се Србима и Хрватима.

“Сваку његову одлуку ћемо одбити, нећемо је примјенити, јер је изван Дејтонског споразума. Инцко нема ништа са државном имовином, али хоће да заустави развој, спречава изградњу електрана, аердорома, што је необјашњиво. Знам да неке велике земље стоје иза оваквог понашања, али морате знати да у Републици Српској у Службеном гласнику нећемо објавити ниједни његову одлуку што значи да неће бити примјењивана. Он је давно прекршио своја права и помоћ коју дајете највише одлази на плате Инцку, а не БиХ”, рекао је Додик.

Он је поновио да су услови “пет плус два” за затварање ОХР-а измишљена од измишљеног Савјета за спорвођења мира.

Додик се обратио видео линком из Бањалуке.

Небензја: Дејтонски споразум основа мира и стабилности

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја изразио је наду да ће вечерашњи састанак амбасадора земаља чланица Савјета безбједности УН, поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, доказати да је овај споразум основа мира и стабилности.
Он се нада да ће овај сусрет помоћи конструктивном и отвореном дијалогу.

“Позвали смо представнике три главне партије, нажалост, представник једне политичке партије Бакир Изетбеговић одлучио је да не присуствује састанку, али нам је драго што је послао писмо. Нисмо ни на који начин намјеравали да умањимо важност Предсједништва БиХ, али формат овог сусрета допушта нам да позовемо и незваничне представнике”, рекао је Небензја на почетку састанка, који је организован на његову иницијативу.

Он је истакао да гласове предсједника СНСД-а Милорада Додика и ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, који учествују на састанку, желе чути, јер “они као вође политичких странака представљају гласове народа”.

Изетбеговић је писаним путем одбио да присуствује јер сматра, како је навео у писму, да су требали бити позвани чланови Предсједништва БиХ, а не лидери странака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана