Додик: БиХ идуће године добија кандидатски статус

Срна
Додик: БиХ идуће године добија кандидатски статус

БРИСЕЛ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бриселу да је задовољан обећањем званичника ЕУ да ће БиХ сљедеће године највјероватније добити кандидатски статус.

Након састанка чланова Предсједништва БиХ са предсједником Европског парламента Давидом Сасолијем, комесаром за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Оливером Вархељем и потпредсједником Европске комисије задуженим за спољне послове Жозефом Борељом, Додик је рекао да је охрабрен и приједлогом новог приступа рјешавању мигрантске кризе и економском подршком за инфраструктурне пројекте.

"Пакет економске подршке, који се усаглашава и требао би да буде усвојен сљедећи уторак, подразумијева изградњу комуникација, ауто-путева, жељезница, плиновода између главних градова земаља западног Балкана. Биће одређени и коридори, па ћемо и ми ускоро почети да припремамо документацију за те пројекте. Утврђено их је 18 за цијели западни Балкан", рекао је Додик новинарима.

Он каже да је утврђена и нова мигрантска политика.

"То значи задржавање миграната на границма и избацивање свих који су се овдје затекли без основа", појаснио је Додик. /крај/ск

Џаферовић: Добре вијести за БиХ из Брисела

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да је на данашњим састанцима чланова Предсједништва БиХ са званичницима ЕУ у Бриселу указано да је БиХ направила значајан искорак у реализацији 14 приоритета Европске комисије и да треба предано да настави да испуњава све обавезе.
"Уколико буде тако, онда можемо очекивати кандидатски статус 2021. године. То је данас речено на овим састанцима", рекао је Џаферовић новинарима у Бриселу.

Он је рекао да су чланови Предсједништва БиХ са лидерима ЕУ у Бриселу имали врло корисне састанке и да имају добре вијести за БиХ.

"Идуће седмице ће се објавити два извјештаја, један се тиче проширења, а други пакета подршке за западни Балкан", најавио је Џаферовић.

Када је ријеч о пакету економске подршке за западни Балкан, који ће бити представљен идуће седмице, Џаферовић каже да би он требао значајно да подржи инфраструктуру, енергетику и еколошки развој цијелог региона.

Он је навео да је на данашњим састанцима разговарано и о илегалним миграцијама.

"Имаћемо пуну подршку ЕУ да се што успјешније носимо са тим проблемом. ЕУ је припремила нови план миграција о којем тренутно дискутују чланице Уније. Он ће помоћи да се смањи број илегалних миграната у БиХ", рекао је Џаферовић.

Према његовим ријечима, једна од тема била је и питање регионалне сарадње.

"Јасно је речено да оно што се код нас зове мини-Шенген, да је то имплементација четири слободе, нешто што ће бити стандардизовано у складу са правилима ЕУ. Да то није замјена, него припрема за чланство у ЕУ", рекао је Џаферовић.  

Комшић: Састанци су били заиста добри

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да су данашњи састанци чланова Предсједништва са званичницима ЕУ у Бриселу били заиста добри, посебно са комесаром за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Оливером Вархељијем.
Комшић је истакао да је задовољан "данашњим даном".

"Морам рећи да сам задовољан састанцима, али и атмосфером која је владала на састанцима", изјавио је Комшић новинарима.

Он је додао да може само да потврди позитивне утиске које су изнијели колеге из Предсједништва БиХ Милорад Додик и Шефик Џаферовић.

Чланови Предсједништва БиХ разговарали су данас у Бриселу са предсједником Европског парламента Давидом Сасолијем, комесаром ЕУ за политику сусједства и преговоре о проширењу Оливером Вархељијем и потпредсједником Европске комисије и високим представником за спољне послове и безбједносну политику Жозепом Борелом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана