Додик: Без независне државе, Србима нема живота на овим просторима

Срна
Додик: Без независне државе, Србима нема живота на овим просторима

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Србима нема живота на овим просторима ако не буду имали независну државу, а све што се дешава, између осталог, и одлуке Уставног суда БиХ показују да је то неопходно, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

“Ако Уставни суд каже да је пракса коју је он сам створио основа за доношење рјешења, ми немамо овдје шта да тражимо. Они могу да направе какву хоће праксу и то је све подвала Србима од ЕУ и Америке како треба да поштујемо Уставни суд и БиХ”, рекао је Додик новинарима у Козарској Дубици.

Додик је истакао да је на сцени покушај отимања свега што је у надлежности Републике Српске, али је указао да то траје годинама.

Додик је навео да у првој фази Република Српска треба да одбаци све што је наметнуто од високог представника и Уставног суда БиХ, уз напоменуо да нигдје на свијету не постоји уставни суд који се бави проблематиком власништва и надлежностима.

“Република Српска ће у првој фази повући и поништити све, повућићемо нашу сагласност са раније датих споразума као што је споразум о војсци и индиректним порезима. У року од три, четири или пет мјесеци, то је мој приједлог и надам се да ће бити подржан, треба да формирамо нашу војску и изађемо из концепта који се зове Оружане снаге, забранимо Суду и Тужилаштву да дјелује на простору Српске и правосуђе ставимо у ингеренцију парламента Српске”, рекао је Додик.

Он је додао да је то оно што треба да се уради, јер сви напори који се чине немају смисла, те подсјетио на покушаје да се више од 20 година српска страна избори за поштивање правне државе и Устава БиХ.

Додик је поновио да Уставни суд, као ни Парламентарна скупштина БиХ немају никакве надлежности над шумама и да то нигдје не пише у Дејтонском споразуму.

Напоменуо је да Уставни суд треба да доноси одлуке у складу са Уставом, а не у складу са праксом.

У изјави новинарима Додик је захвалио опозицији што је подржала да се одржи ванредна сједница парламента Српске.

“Покушаћемо да дођемо до усаглашених ставова. Моји ставови ће бити радикални. Тражићу да се одбију све одлуке које је наметнуо високи представник, да се вратимо на изворни Дејтон и, ако то не буде тако, у наредних шест мјесеци вратимо у Скупштину и прогласимо независност”, закључио је Додик.

Нема потребе да и Џаферовић и Комшић иду у Сјеверну Македонију, оба представљају муслимане

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да нема потребе да оба члана Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић иду у посјету Сјеверној Македонији јер и један и други представљају само муслимане у БиХ.

“Колико ја знам нема никакве одлуке Предсједништва БиХ да се иде у ту посјету. Ако се иде у неке посјете, то треба да одлучује Предсједништво, а ја нисам одлучивао о томе”, рекао је Додик поводом најављене посјете двојице чланова Предсједништва Сјеверној Македонији.

Додик је истакао да чланови Предсједништва имају право да посјећују друге државе, те подсјетио да је и он прије два дана био у Будимпешти.

“То је у складу са правом које имам и они имају право да иду, али нису морали обојица јер обојица представљају само муслимане у БиХ”, рекао је Додик и додао како је могао само један да иде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана