Додик: Акт о престанку мандата ВСТС-а неће проћи у Дому народа

Срна
Додик: Акт о престанку мандата ВСТС-а неће проћи у Дому народа

БАЊАЛУКА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да у Дому народа парламента БиХ неће проћи Закон о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) у садашњем саставу, који је предложио посланик СДС-а Драган Мектић, а који су изгласали СДС и ПДП са бошњачким партијама у Представничком дому БиХ.

"То је лоше и лоша је порука иако је у ранијим закључцима Народне скупштине речено да нема доношења одлука", рекао је Додик у обраћању на посебној сједници Народне скупштине о својим изјавама о штетности посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића БиХ и распоређивања Фронтекса на граници са Хрватском, након што је по тим тачкама прегласан у Предсједништву БиХ.

Он је подсјетио да су посланици и лидери партија из Републике Српске, међу којима су и ПДП и СДС, једногласно усвојили закључке којим су представници Српске обавезани да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија судија у Уставном суду БиХ, као и његовог ступања на снагу.

"Ако је политичка игра у томе да се то све свали на Дом народа и партије које у Српској имају већину, немам ништа против, али жао ми је што јединство трајало овако кратко. Иако имам наду да би се могло вратити повјерење које смо имали, нисам неискусан да не знам да ранији опозициони наступи нису били мотивисани нашим окупљањем већ политичким обрачунима"

Додик: Посјета Ђукановића БиХ треба бити одгођена

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да посјета БиХ црногорског предсједника Мила Ђукановића треба бити одгођена, јер су угрожена српска национална права у Црној Гори, те нагласио да ово питање поново треба активирати након смиривања ситуације.
Додик је, у обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, нагласио да је у Предсједништву БиХ гласао против упућивања позива Ђукановићу да посјети БиХ, јер је сматра штетном по виталне интересе српског народа.

"Сматрам да због угрожавања српских националних права у вези са Српском православном црквом /СПЦ/ и њеним идентитетом није најбољи тренутак да Ђукановић добије медијску и политичку позорницу у БиХ и Сарајеву да би је искористио правдајући свој атак на СПЦ и њену имовину", истакао је Додик.

Он је навео да посјета могла да буде проблем и Ђукановићу и да је зато гласао и други пут против његове посјете.

Додик је рекао да је ову посебну скупштинску сједницу затражио у складу са закључцима са претходне које су подржали сви српски представници.

"Кључни моменат претходног засједања био је да представници Српске у институцијама БиХ неће одлучивати док стране судије не оду из Уставног суда БиХ, и о свему смо заједнички гласали. Зато сам затражио ову сједницу", додао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана