Додик: Ако се странци буду мијешали у изборни процес, Српска неће изаћи на изборе

Срна
Додик: Ако се странци буду мијешали у изборни процес, Српска неће изаћи на изборе

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је Република Српска завршила своју дефиницију могућег рјешења, када је ријеч о преговорима о реформи Изборног закона БиХ.

“Мора остати национални префикс и мислим да Хрвати предлажу добро рјешење, а у нашој изведи то би значило да Република Српска бира Србина за члана Предсједништва БиХ и осталог представника Републике Српске”, истакао је Додик.

Он је рекао да се покушава неуспјех сепаратних преговора између Бошњака и Хрвата у вези са реформом Изборног закона БиХ да се стави као општи неуспјех свих, што није истина и Република Српска не жели тај неуспјех да прихвати јер то нису разговори свих конститутивних народа.

“Ми смо дефинисали наш став када ви договорите како ћете бирати члана Предсједништва БиХ из ФБиХ, ми ћемо прихватити и доћи да гласамо за такво рјешење, али немојте да дирате у наше рјешење које је дефинитивно и неће се промијенити”, рекао је Додик за РТРС.

Он је рекао да Бошњаци не желе да се о томе да се договоре са Хрватима који су дали неколико приједлога.

“За Бошњаке је најважније да они бирају Хрвата у лику Жељка Комшића или некога другога и највише би вољели када би још могли да бирају и Србина у лику Мирка Пејановића и да он њима служи као икебана за њихове одлуке које су у суштини против српског и хрватског народа”, навео је Додик.

Додик је напоменуо да на том принципу БиХ не може да опстане, већ само на реалности о постојању три конститутивна народа који имају право сами да изаберу своје представнике.

Он је рекао да Бошњаци неће дозволити Хрватима да остваре права која имају и да је могуће да Хрвати због тога не изађу на предстојеће изворе.

“Уколико буде уплива странаца у рад Централне изборне комисије БиХ и Република Српска неће изаћи на изборе. Ми тражимо потпуно неутралну изборну структуру и ситуацију да у томе учествујемо”, поручио је Додик.

Он је рекао да је могуће да опозиција из Републике Српдске учествује на таквим изборима, али да владајућа колаиција неће учествовати на таквим изборима, истичући да могу да онемогуће да се такви избори спроведу у Републици Српској и да је довољно да општине не формирају мјесне изборне комисије.

Додик сматра неприхватљивим гласање из иностранства путем поште, јер то оставља простор за манипулацију и куповање гласова, већ да гласање треба да се организује у амбасадама и представништвима БиХ у иностранству.

Он је рекао да је за оне бираче који не могу да гласају у иностранству потребно да им се обезбиједи путни трошак и да дођу и гласају у мјесту пребивалишта.

Русија остаје гарант Дејтонског споразума, високог представника нема

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да је апсолутно задовољан састанком са предсједником Русије Владимиром и да је то био један од његових најбољих разговора, нагласивши да Русија остаје свједок и гарант Дејтонског споразума.

Додик је потврдио да је тема покушаја враћања надлежности које је Република Српска изгубила заузимала највећи дио разговора, како би предсједник Русије спознао детаље о чему је ријеч.

“Руско искуство је слично нашем. И они сматрају да је већ дуже времена дошло до скрнављења Дејтонског споразума и њихови ставови се могу видјети у Савјету безбједности и у том фамозном Савјету за имплементацију мира гдје су они заузимали своје мишљење, нису се слагали или нису мислили да је то у складу са оним што је Дејтонски споразум”, изјавио је Додик за РТРС.

Он је навео да је имао једног угодног саговорника о тој теми, човјека који разумије детаље и који је хтио да чује и да научи о чему се заиста ради.

“За разлику, рецимо, када дођу неки са Запада, они већ имају формиран свој став о томе да смо ми ти који нисмо достојни да они уопште разговарају са нама о томе и да је најважније да они нама наметну неко рјешење”, рекао је Додик.

Он је истакао да то у Русији није случај.

“Зато ја цијеним Руску Федереацију и предсједника Путина јер је његов приступ био сљедећи: Да, ми смо били свједоци, ми гарантујемо Дејтонски споразум. Тамо стоји да само оно што се ви договорите у оквиру БиХ може за нас бити прихватљиво. Никаква врста интервенционизма није прихватљива. И да је апсолутно право страна споразума, а Република Српска је страна, да потернцира и да тражи своју уставну позицију”, навео је Додик.

Додик је рекао да, када год је Путину објашњавао нешто од тих тема, у вези са војском, индиректним порезима, Сипом, он је питао “а како то Устав каже”.

“Кад сам ја њему објаснио да је то уставно право наше и да у том погледу апсолутно ми не желимо да изађемо изван Устава БиХ, он је наравно рекао: Да, то је Ваше право да тако радите. У том погледу могу рећи да сам апсолутно задовољан, то је био један од мојих најбољих разговора”, рекао је Додик.

Он је додао да се разговор одвијао у радном кабинету предсједника Русије у Кремљу, што је веома важно.

“Имао сам прилику скоро сат времена да прођем кроз сва та питања. Он је ефикасан саговорник”, рекао је Додик.

Он је навео да га је Путин упознао о ставовима Русије у вези са глобалним односима, напомињући да је свијет у једној доста недефинисаној ситуацији, различитој од оне од прије 10-15 година.

“Очигледно да западне силе траже неку врсту нове доминације, а Русија није спремна да прихвати било какво наметање рјешења њој самој нити прихвата да то неко чини некоме другом и зато је важно, а ја сам то и осјетио, није важно да ли ја представљам 100 хиљада, милион, 10 или сто милиона људи, важно је да он нас уважава као саговорнике и субјекте процеса на нашем простору”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, ако је Република Српска страна потписница 11 анекса Дејтонског споразума, онда она без обзира на снагу и величину има права и у том погледу предсједник Русије поштује права Републике Српске.

“То је нешто што је мало окрепљујуће у односу на оно што гледамо код западњака који долазе овдје и само нама сервирају нека рјешења која су у правилу и обиму увијек против неких наших позиција. Они су направили оквир у коме западњаци гурају некакву причу о функционалној БиХ, а имају на уму да је централизована БиХ са доминацијом муслимана, у којој ми треба да будемо мањина”, рекао је Додик.

Он је рекао да Русија прихвата чињеницу да је Република Српска фактор, страна потписница Дејтонског споразума и најважнијег његовог анекса, а то је Устав БиХ.

“То је потписала и Федерација БиХ и ми смо стране у томе и само нашим напорима тај устав се може евентуално мијењати. Ако нема наше сагласности за то, Устав не може да се промијени”, истакао је Додик.

Он је навео да је највећа политичка добит Републике Српске и српског народа што су, у претходним годинама када је долазило до масовног кршења Дејтонског споразума од високог представника и чак Уставног суда, који је инквизицијски и суд неправде, сачували уставну структуру.

“Она је таква каква је. То је веома важно данас”, рекао је Додик.

Додик је истакао да се Путин сагласио да не постоји високи представник, “чак му није знао ни име”.

“Питао ме је како се он зове, ето колико је он важан. Предсједник Путин сигурно зна моје име, а његово не зна. Онда је питао како је могао да пристане на то, а да га Савјет безбједности не именује. А прије само три-четири дана тај исти (Кристијан) Шмит је причао како има наводну руску подршку. Ево ја му кажем да нема”, нагласио је Додик.

Високог представника – нема

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао вечерас у име Републике Српске, а након посјета Русији и другим крајевима свијета, да високог представника нема и да је важно да из Српске буде јасно одбачено његово постојање јер га није именовао Савјет безбједности.

“Ако строго гледамо Устав, Дејтонски спооразум и међународно право, високи представник не постоји. Он није именован, а тиме не постоји ни његова канцеларија звана ОХР”, рекао је Додик за РТРС.

Он је рекао да представници Српске на томе морају и даље инсистирати, што је потврђено раније и у Народној скупштини.

Додик је навео да је Запад у заблуди што све стране у БиХ не третира равноправно, иако је и Српска потписник Дејтона.

“Српска каже да не постоји високи представник и то нико не може игнорисати. Кристијан Шмит само покушава да придобије неки легитимитет. Формално, он није високи представник”, рекао је Додик.

Он је навео да Српска Шмита суштински не прихвата, као што га нису прихватили Русија, Кина и друге земље.

“Њемачка из које Шмит долази јесте важна земља. Мени често кажу да нећу да разговарам с Шмитом. Нећу и не желим да се састанем с њим у његовом својству као високог представника, јер он не постоји. И мислим да је наше понашање потпуно рационално, не желећи да омаловажим тог човјека који је обављао битне фунцкије у Њемачкој”, рекао је Додик и додао да би се представници Српске исто понашали и према било коме другом на функцији високог представника.

Додик је рекао да се и руски предсједник Владимир Путин сагласио да високи представник не постоји.

“Ако се у Савјету безбједности УН евентуално постигне сагласност око високог представника, то значи да се укидају непостојећа 'Бонска овлаштења'”, рекао је Додик и додао да ће Руси највероватније инсистирати на што краћем мандату високог представника.

Он је поновио да високи представник без именовања Савјета безбједности УН не може бити дио никаквог рјешења у БиХ, те да Српска не смије и неће да прихвати ту конфузију.

“Требали бисмо да знамо да ли имамо или не високог представника. То што неко са Запада мисли да га има, а формално правно нема, то нас апсолутно не обавезује, као што причају поједини опозициони политичари у Српској. Важно је да ми у Српској, били власт или опозиција, јасно одбацимо постојање високог представника јер га није именовао Савјет безбједности”, навео је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да га не забрињава именовање нових изасланика за западни Балкан, попут британског, те да Српска, уз све уважавање те земље, не доживљава позитивну улогу Енглеске на овим просторима.

Додик је поновио да Српска високе представнике не прихвата као објективне, јер треба узети у обзир чињеницу да су на Балкану раније једнострано бомбардовани Срби упркос непостојању одлуке Савјета безбједности УН, те да су због тога погинула бројна недужна дјеца и цивили.

Он је навео да Русија и Кина, као глобални играчи, имају своје интересе на овим просторима, али да, ипак, настоје очувати међународно право, суштински стајући на страну Српске.

Додик је истакао да је захвалан за сваку прошлу, садашњу и будућу помоћ и донацију Запада, иако је свјестан да је у том смислу више новца отишло у ФБиХ.

Он је рекао да је утицао да се онемогући продаја фирми и електрана у енергетском сектору, што је, како је навео, спријечило да Српска у том смислу буде у безнадежном и зависном положају.

“Зато можемо да у општем тренду раста цијена струје држимо за становнике релативно прихватљиве цијене те енергије, чиме индиректно утичемо на социјални и економски развој Српске”, рекао је Додик.

Он је рекао да Запад јефтино добија кадрове са ових простора, иако је на овим просторима у њих доста уложено у образовном смислу, те да му се чини да се то ради намјерно, поготово са аспекта Њемачке.

Путин дао директну подршку изградњи гасовода

Додик је рекао да је руски предсједник Владимир Путин током њиховог састанка дао директну подршку изградњи гасовода кроз Републику Српску, истичући да ће руски “Гаспром” бити партнер Републици Српској у изградњи аутономног система снабдијевања Републике Српске гасом.

“У овај пројекат биће укључена општа потрошња становништва и привреде, те изградња двије електране за производњу електричне енергије на бази гаса, а прелимнарна вриједност ове инвестиције износи више од милијарду евра, док ће почетком идуће године почети реализација овог пројекта”, нагласио је Додик.

Он је потврдио да је са Путином договорено да за Републику Српску остаје иста цијена руског гаса која је била и до сада.

“Цијена гаса је нешто скупља него Србији зато што имамо транзит кроз Србију који плаћамо око 20 долара на 1000 кубика, иначе базично цијена руског гаса за Републику Српску је иста као за Србију 270 долара”, рекао је Додик вечерас за РТРС.

Он је рекао да је обезбијеђено да цијена руског гаса за Републику Српску остаје непромијељена до 31. маја идуће године до када тај рок има и Србија, истичући да је то важно преко зиме за оне који се грију на гас.

“Цијена русог гаса ових дана, претходних седмица и мјесеци отишла је горе три до четири пута и креће се у обиму између 1.000 до 1.200 долара, а ми добијамо гас за 290 долара за 1000 кубика гаса”, истакао је Додик.

Додик је рекао да то показује колики је уступак руског “Гаспрома”, односно руског предсједника Владимира Путина према Републици Српској, истичући да му је на томе веома захвалан.

Он је рекао да ће ово бити од великог значаја за привредне субјекте као што је жАлуминаж која користи гас и за град Зворник који се грије на гас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана