Додик: 27. јануар остаје да трајно свједочи о монстурозном злочину над невиним људима

Срна
Додик: 27. јануар остаје да трајно свједочи о монстурозном злочину над невиним људима

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је Међународни дан сјећања на жртве холокауста, 27. јануар, веома значајан датум у историји човјечанства који остаје да трајно свједочи о монструозном геноциду који су починили фашисти и њихови помагачи у Другом свјетском рату.

"Ослобађањем злогласног логора Аушвиц 27. јануара 1945. слободарски народ, међу којима су у значајној мјери учествовали и Срби, извојевао је велику битку против фашиста и злочинаца, али и суочио се са свим страхотама геноцида у којем су људи губили живот само зато што су друге вјере, нације или расе", истакао је Додик.

Он је нагласио да покушај историјског ревизионизма представља релативизовање зла и скривања истине.

"Никада не смијемо и нећемо дозволити да се историја прекраја и да фалсификати постану истина. Задатак свих нас је да генерације која долазе наставе то свједочење, јер је то наш дуг према жртвама геноцида који су починили фашисти у Другом свјетском рату", истакао је Додик.

Додик је рекао да је дио те трагичне историје обухватио и простор бивше Југославије, БиХ и данашње Републике Српске, са огромним бројем жртава међу којима је највише било Срба и Јевреја, над којима је извршен геноцид који је подразумијевао систематско уништавање мушкараца, жена, дјеце и стараца.

"Злочин који се догодио народима који су били жртве нацистичког прогона током Другог свјетског рата најмрачнији је дио савремене људске историје који мора остати у сјећању свих нас, јер се у њему огледа трагедија сваког појединца без обзира на националну, вјерску или расну припадност", поручио је Додик.

Он је указао да се љубав према сопственом народу не смије испољавати кроз мржњу према другим народима, а поготово не начин на који су то чинили фашистички и нацистички режими, саопштено је из Кабинета сррпског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

"Наша будућност треба да се заснива на осуди сваког злодјела и исказивању дужног пијетета према свим невиним жртвама злочиначке фашистичке и нацистичке идеологије са јасном жељом да она више никада не оживи", поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана