До Нове године нема отказа

Дарко Момић
До Нове године нема отказа

БАЊАЛУКА - Постојећи Закон о локалној самоуправи РС према којем у општинским и градским управама могу да буду максимално три запослена на хиљаду становника, који је требало да ступи на снагу 30. јуна и изазове отпуштања у више од 90 одсто локалних заједница, биће промијењен, тако да нико од запослених неће завршити на улици.

Према предложеним измјенама тог закона, које су на дневном реду 17. редовне сједнице Народне скупштине РС, заказане за 22. јун, рок до којег су начелници и градоначелници дужни да број запослених у локалним органима управе ускладе са спорним одредбама биће помјерен до 31. децембра. Ипак, из Министарства управе и локалне самоуправе РС индиректно су потврдили да општински и градски службеници ни послије Нове године неће морати да страхују од отпуштања, јер се у образложењу закона наводи да се “по хитном поступку приступило предложеним измјенама, а да ће се у току 2021. године ићи у свеобухватне измјене овог закона”.

- Савез општина и градова Републике Српске (СОиГРС) на основу детаљне анализе стања израдио је документ “Анализа критеријума за одређивање броја запослених у градској, односно општинској управи. На основу података јединица локалне самоуправе закључено је да у 92 одсто јединица локалне самоуправе није усклађен број запослених, те је СОиГР предложио продужење рока за усклађивање броја запослених - наведено је у образложењу предложених измјена закона.

У образложењу се прецизира да јединице локалне самоуправе нису у могућности ову обавезу да изврше у прописаном року, имајући у виду тешку ситуацију у цијелој РС узроковану вирусом корона.

- Измјенама закона у погледу рока за усклађивање броја запослених приступило се по хитном поступку да би се предуприједиле посљедице које би биле изазване отпуштањем великог броја запослених те немогућност обезбјеђења финансијских средстава за отпремнине - оцијенили су из ресорног министарства.

Посланик Социјалистичке партије и шеф Одбора за локалну самоуправу у Народној скупштине РС Срђан Тодоровић каже да су социјалисти против отпуштања радника, али и за што ефикаснији рад органа локалне самоуправе.

- Не треба радници да завршавају на улици зато што су неке странке или функционери због својих интереса нагомилали више запослених него што треба. За све запослене треба наћи посла и рад органа локалне самоуправе учинити што ефикаснијим - каже Тодоровић за наш лист.

Предсједник Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби Бранко Зеленовић каже да су предложене измјене закона резултат договора синдикалних представника, СОиГРС и Министарства управе и локалне самоуправе РС.

- Постигнута је сагласност да не буде отпуштања, али ми се боримо и против прекомјерног запошљавања у органима локалне самоуправе. Договорено је и да до краја ове године буду предложене шире измјене закона, којима ће на други начин бити регулисано питање броја запослених - каже Зеленовић за “Глас Српске”.

Мале општине

Закон о локалној самоуправи каже да максималан број запослених у градској, односно општинској управи, не може бити већи од три запослена на 1.000 становника у тој локалној заједници. Изузетно од овог закона су локалне заједнице са мање од 5.000 становника у којима је број запослених прописан на сљедећи начин:

1) до 1.000 становника је седам запослених,

2) од 1.001 до 2.000 становника је десет запослених,

3) од 2.001 до 3.000 становника је 13 запослених,

4) од 3.001 до 4.000 становника је 15 запослених и

5) од 4.001 до 5.000 становника је 17 запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана