ДНС: 1. март дан жалости када је на правди бога мучки убијен српски сват

Срна
ДНС: 1. март дан жалости када је на правди бога мучки убијен српски сват

БАЊАЛУКА - Демократски народни савез /ДНС/ поручио је да је 1. март за Србе није и никада неће бити никаква празник, већ ће бити дан жалости када је на правди Бога мучки убијен српски сват Никола Гардовић само зато што је био Србин.


ДНС предлаже да се овај дан, када је пала невина крв, прогласи даном жалости на цијелој територији БиХ јер означио почетак ратних сукоба.

Из ове странке су навели да обиљежавање 1. марта као дана независности БиХ неприхватљиво за Републику Српску и Србе и да ће као такво увијек бити.

У постдејтонској БиХ, како су подсјетили, никада није донијет закон о празницима и зато је 1. март приватна светковина бошњачког народа што показује да је и 25 година након завршетка ратних сукоба БиХ и даље дубоко подјељена и политички и социјално.

“Срби у БиХ овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса, дан када су два народа нелегитимно прегласали Србе како би без воље српског народа одлучивали о судбини Срба на овим просторима”, навели су из ДНС-а.

Из ове странке су напоменули да се Срби сјећају 1. марта као дана када је 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен ненаоружани српски домаћин Никола Гардовић који је тог кобног дана био у сватовима и који у новијој српској историји остаје упамћен као српски сват.

“Злочинци су тада убили невиног човјека и спалили српску заставу, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ”, истакли су из ДНС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана