Дмичић: Уставни суд је донио одлуке које за Српску нису прихватљиве

Срна
Дмичић: Уставни суд је донио одлуке које за Српску нису прихватљиве

БАЊАЛУКА - Уставни суд је донио одлуке које за Српску не могу бити прихваћене, истакао је Миле Дмичић, професор уставног права за РТРС коментаришући одлуку којом су поништене поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске.

- Неприхватљива је одлука зато што је директно усмјерена не само на интегритет народних посланика, и свих оних који у парламентарном органу донесе одлуке које су у складу са Уставом БиХ и Уставом Републике Српске, него представљају посљедњу линију одбране уставноправног статуса Репблике Српске у оквиру Дејтонских ријешњења за БиХ - истакао је Дмичић.

Он је назначио још неколико елемената против те одлуке.

- Ово је још један корак у уставном судовању БиХ који није уважио позитивна искуства у споровима о овим и сличним темама. Није се придржавао уставних норми, да буде чувар устава и да полази од оне надлежности која му је уставом утврђена. Уставни суд ће имати искључиво право на рјешавања спорова који настају по овом уставу измеђ ентитета, или између БиХ и једног или оба ентитета - додао је Дмичић.

Дмичић се присјетио и 1995. године.

- Када смо 8. септембра 1995. у праскозорје Дејтона утврдили да се БиХ састоји од два државотворна дијела, од територије и српског стенаовништва и осталих који ту живе, Ми смо тада дошли до раздвајања. Данас, 30 година послије имамо обрнут процес, спајања - истакао је Дмичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана